Nieuw netwerk QUST verbindt semicon- en quantumbedrijven in Zuid-Holland
QUST – Quantum & Semicon aan de Kust – is een nieuw netwerk dat bedrijven en kennisinstellingen in Zuid-Holland samenbrengt rondom quantum- en semicontechnologie. De regio beschikt over een sterk quantumcluster én een krachtige halfgeleidersector, maar die werkten tot nu toe vooral los van elkaar. QUST wil daar verandering in brengen door samenwerking te stimuleren op thema’s waar beide sectoren elkaar kunnen versterken – zoals metrologie, chipontwerp, testen en validatie, maar ook cryotechnologie, cryo-CMOS en 3D-integratie.
This message is also available in English: read the English version here.
Met dit platform verstevigt Zuid-Holland zijn positie binnen de nationale en Europese halfgeleiderstrategie. QUST werkt nauw samen met onder meer het Nederlandse Chip Competence Centre en het Beethoven-programma. Samen met het Beethoven-programma denkt QUST mee over welke technische vaardigheden en kennis de semiconindustrie in de toekomst nodig heeft. Die inzichten helpen bij het ontwikkelen van opleidingen die nieuw talent klaarstomen voor een loopbaan in deze sector.
Een van de grootste uitdagingen voor quantumbedrijven is de stap van lab naar fabriek: het opzetten van productiefaciliteiten en het ontwikkelen van stabiele processen die voldoen aan de standaarden van de semiconindustrie. De kennis en ervaring uit de halfgeleidersector kan deze opschaling aanzienlijk versnellen – en daarmee de positie van Nederland versterken in een internationaal speelveld.
Quantum en semicon hebben deels dezelfde uitdagingen, maar in Zuid-Holland ontbreekt nog een vaste plek waar ze structureel kunnen samenwerken. Quantumtechnologie kan opschalen met hulp van de kennis en ervaring uit de semiconindustrie, vooral op het gebied van productieprocessen en standaarden. Andersom kan de halfgeleidersector profiteren van innovaties uit de quantumhoek. Denk aan nieuwe materialen zoals grafeen, supergeleiders en topologische isolatoren, die kunnen helpen om chips sneller of efficiënter te maken. Met QUST ontstaat nu een netwerk waarin deze wisselwerking centraal staat.

Op donderdag 27 maart 2025 werd QUST gelanceerd. Het logo maakt het netwerk herkenbaar.
Ecosysteem van hightechbedrijven en kennisinstellingen
QUST is opgericht met steun van de Provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter en een breed consortium van bedrijven en kennisinstellingen. Onder de betrokken bedrijven bevinden zich Demcon, NXP, Technolution, Quantamap, Onnes Technologies en Hittech, naast scale-ups zoals Nearfield Instruments en Orange Quantum Systems.
Het initiatief wordt aangestuurd door ImpaQT UA, een coöperatie bestaande uit Delft Circuits, Orange Quantum Systems, Qblox en QuantWare. Naast het bedrijfsleven spelen kennisinstellingen een centrale rol. TNO, TU Delft, Universiteit Leiden en de Hogeschool Den Haag dragen bij aan R&D en talentontwikkeling, terwijl de Provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter de regio versterken met netwerk- en financieringsmogelijkheden. Eerste projecten om innovatie en samenwerking te versnellen worden verkend.
De semiconindustrie in Nederland maakt een omzet van 30 miljard euro en is goed voor 60.000 FTE’s. Op het gebied van quantumtechnologie behoort Zuid-Holland zelfs tot de wereldwijde top. QUST richt zich op het ontwikkelen van een samenwerkingsgericht ecosysteem, waarin bedrijven technologieën kunnen delen en sneller marktrijpe innovaties kunnen realiseren.
QUST nodigt bedrijven, overheden en andere regio’s uit om mee te denken
Op 10 april 2025 organiseert QUST een bijeenkomst waarin quantum- en semiconbedrijven worden uitgedaagd om concrete samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. Dit vormt de eerste stap richting structurele samenwerking en gezamenlijke innovatie.
Wil je meedenken, bijdragen aan het initiatief of QUST?

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Neem gerust contact met ons op.