Terug naar overzicht

Q*Bird haalt € 2,5 miljoen op om groei van ‘Falqon®’ quantum beveiligingstechnologie te versnellen

Startup voor de volgende generatie communicatieveiligheid Q*Bird heeft € 2,5 miljoen opgehaald om haar groei in de opkomende quantum security markt te versnellen. De financieringsronde werd gezamenlijk geleid door QDNL Participations en Cottonwood Technology Fund, met deelname van InnovationQuarter.

Q*Bird

Bewezen beveiliging tegen elke aanval

Q*Bird heeft een uniek quantum cryptografie (QKD) product ontwikkeld genaamd Falqon, dat gebaseerd is op de fundamentele natuurwetten en bewezen beveiliging biedt tegen elke aanval, inclusief die van toekomstige quantumcomputers.

Q*Bird, spin-off van QuTech (een samenwerking tussen de TU Delft en TNO) en opgericht in januari 2022, heeft als doel om datacommunicatie en digitale infrastructuur te beschermen met gepatenteerde technologie die de concurrentie overtreft op het gebied van beveiliging en kosten. Bovendien biedt de technologie van het bedrijf een veilige basis voor het toekomstige ‘quantuminternet’, waarbij quantumcomputers over lange afstanden wereldwijd met elkaar verbonden zullen zijn.

Eerste schaalbaar quantumnetwerk in Rotterdam

Q*Bird is momenteel betrokken bij een grootschalige proef van haar technologie in de Haven van Rotterdam, een belangrijk onderdeel van de Europese handelseconomie. Het consortium waarmee Q*Bird aan deze proef werkt is onderdeel van het Quantum Delta NL programma. InnovationQuarter is ook onderdeel van dit consortium.

Het bedrijf heeft al een eerste klant voor Falqon en de productlijn zal later dit jaar officieel worden gelanceerd. Daarnaast heeft het bedrijf al drie andere contracten getekend om quantum netwerken in Europa te implementeren en een partnerschap aan te gegaan met Eurofiber om de beveiliging van hun netwerken en klanten te verbeteren.

Baanbrekende quantum beveiligde netwerktechnologie

“Mijn visie voor Q*Bird is om de grootste leverancier van quantum netwerkapparatuur in Europa, de VS en daarbuiten te worden,” zegt medeoprichter en CEO Ingrid Romijn. “Vandaag bouwen we apparaten voor quantum-beveiligde datacommunicatie. In de toekomst zullen we algemene quantumconnectiviteit mogelijk maken door nieuwe producten te leveren en deze naadloos te integreren met ons al bestaande quantumcryptografie netwerk.”

In vergelijking met andere quantum beveiligingsbedrijven biedt Q*Bird superieure upgrade- en schaalbaarheid, met lagere kosten per extra gebruiker zodra de technologie is geïmplementeerd. De nieuwe financiering zal worden gebruikt om de verkoop van Falqon op te schalen en verdere producten in de quantum beveiligingsruimte te ontwikkelen.

“Wij zijn verheugd om dit baanbrekende quantum cybersecuritybedrijf te ondersteunen dat vooroploopt in het ontwikkelen van geavanceerde oplossingen om data en systemen te beschermen tegen opkomende dreigingen. De onkraakbare oplossing van Q*Bird zal de wereld van cybersecurity drastisch veranderen,” zei Alain le Loux, General Partner bij Cottonwood Technology Fund.

Ton van ‘t Noordende, General Partner bij lead investor QDNL Participations, zei: “We prijzen Q*Bird voor hun baanbrekende quantum beveiligde netwerktechnologie. Er is een groeiende erkenning in de huidige wereld dat digitale informatieoverdracht niet definitief veilig is, vooral in een post-quantum tijdperk. De technologie van Q*Bird onderscheidt zich van bestaande post-quantum cryptografie technologieën door een inherente beveiliging die effectief onkraakbaar is. We zijn verheugd om hen te ondersteunen in hun missie om een toonaangevend wereldwijd quantum beveiligingsbedrijf te worden.”

Eerste quantum investering voor InnovationQuarter

Dit is de eerste quantuminvestering voor InnovationQuarter, in lijn met het in 2022 uitgevoerde onderzoek door Birch in opdracht van InnovationQuarter, Provincie Zuid-Holland, Quantum Delft, Gemeente Delft, Gemeente Den Haag, Gemeente Leiden en Gemeente Rotterdam. Daarin werd onderzocht hoe Zuid-Holland haar leidende positie in quantumtechnologie kan behouden en ervoor kan zorgen dat de technologie economisch en maatschappelijk impact kan maken.

Erik van der Zant, Hoofd Investeren bij InnovationQuarter:

“Q*Bird bouwt niet alleen kritische IP op in quantumcommunicatie in de regio Zuid-Holland, maar het bedrijf zal ook helpen de cyberweerbaarheid van enkele van de meest kritieke infrastructuren in Nederland en Europa, zoals de Haven van Rotterdam, te versterken.”

InnovationQuarter heeft als doel het wereldwijd toonaangevende quantum-ecosysteem in Zuid-Holland te versterken door te investeren in en ondersteuning te bieden aan toonaangevende startups. Deze investering in Q*Bird is een belangrijke stap hierin.

Lees hier ook het artikel over ‘Consortium van partijen legt als eerste ter wereld een schaalbaar quantum netwerk aan in Rotterdamse haven‘.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Alex Bos

Alex Bos

Investment Manager InnovationQuarter Capital
Nieuwsbrief