Groeipotentieel benutten met coatingtechnologie op de kas

Gepubliceerd op / 12.10.2022

Contact / Colinda de Beer

Zoveel mogelijk licht in de kas krijgen, daar zijn telers en leveranciers in de glastuinbouw al sinds jaar en dag mee bezig. Afhankelijk van je gewas en temperatuur, weet je als teler hoe je de perfecte klimaatstrategie kunt inzetten. De invloed van de zon maakt duidelijk dat er nog veel te winnen valt. PHYSEE speelt hier met haar luminescente coatingtechnologie handig op in. Een interview met Sadiq van Overbeek, Co-founder PAR+ bij PHYSEE, over de uitdaging het enorme (dak)potentieel van de sector te benutten.

We spreken Overbeek tegen de achtergrond van de meest recente AgriTech voucherronde. Het innovatieprogramma AgriTech stimuleert tuinbouwondernemingen om samen met technologieleveranciers nieuwe technologische oplossingen te valideren in de praktijk. Samen innoveren leidt eerder tot succesvolle toepassing. PHYSEE trekt samen met Kwekerij van Boxel en Firma Verkade op bij de validatie van de PAR+ coating bij de komkommerteelt en tomatenteelt.

De juiste groei van het gewas

De Delftse high-tech speler zorgt voor meer Photosynthetical Active Radiation (PAR) in de kas. Dit deel van het licht is nodig is om tot fotosynthese te komen voor de beste groei van het gewas. De PAR+ coating die PHYSEE ontwikkelt zet schadelijk UV licht om in groeilicht en maakt het inkomende licht daarnaast diffuus. “In de glastuinbouw geldt al decennialang de regel: één procent meer PAR is één procent meer productie. De laatste jaren is dit wat meer genuanceerd en op basis van welk gewas. Maar je ziet dat dit geldt voor heel veel type gewassen. Denk aan tomaten, komkommers, aardbeien en rozen. Je kan je voorstellen dat de telers in Nederland ontzettend hun best doen het licht de kas in te krijgen”, zo stelt Overbeek.

Van permanent naar afwasbaar

Het idee achter de coatingtechnologie vindt zijn oorsprong tijdens een rondje wielrennen in het Westland. Veel gedachten, maar deze bleef hangen: wat gebeurt er met UV-licht in al deze kassen? “Na veel onderzoek toog Overbeek naar partners in de glasindustrie. De coating die daar werd ingezet, was een permanente coating op nieuw glas. “De teler bleek daar niet op te wachten. Hij zou daarmee immers al zijn glas moeten vervangen. We hebben toen met het team gekeken naar bestaande aanbrengmethodes en onze coating aangepast zodat het ingepast kon worden in de bestaande infrastructuur. Onze scheikundigen hebben daar een belangrijke rol in gespeeld.” De vernieuwde (afwasbare) coating, die UV straling omzet in PAR-licht, behoudt zijn werking voor een duur van 8 jaar en kan op een bestaand kasdek het jaar rond op blijven zitten.

Start pilots

PHYSEE brengt de coating al vanaf juli 2022 aan bij Kwekerij van Boxel (600 m2) en Firma Verkade (900 m2) op respectievelijk kassen met komkommers en tomaten. Vervolgens start de pilot over een periode van 40 weken en loopt door tot eind juli 2023. Hierbij is PHYSEE verantwoordelijk voor het monitoren van de coatingkwaliteit op het kasdek en de lichtspectra onder het gecoate vak en het referentie vak. Firma Verkade en kwekerij van Boxel zijn verantwoordelijk voor het wekelijks monitoren van het gewas. Hierbij wordt de hoeveelheid geoogst product en verschillende gewaskenmerken bijgehouden.

Wat is groeilicht?

De hoeveelheid licht beïnvloedt het fotosyntheseproces in de plant. Dit proces is een fotochemische reactie in de bladgroenkorrels van de plantcellen waarin CO₂ wordt omgezet in koolhydraten onder invloed van lichtenergie. De golflengte hiervan bevindt zich tussen de 400-700 nanometer (nm) en overlapt met het zichtbare licht van het zonlichtspectrum. Het zonlichtspectrum kun je opdelen in 3 stukken: UV, zichtbaar licht en infraroodstraling.

overzichtsfoto kasdek

Diffuus glas kost niet meer energie

Maar wat levert het dan op? Overbeek: “Met gebruik van de zon als energiebron kun je zeggen dat gemiddeld over het jaar 45 procent van die energie groeilicht (PAR) is. 7 procent is UV licht. Wij zorgen ervoor dat die 7 procent van de door de plant niet bruikbare energie wordt omgezet naar bruikbare energie voor assimilatie en dus groei. Samen met de voordelen van diffusiteit kun je 8 tot 10 procent meer productie krijgen in de kas.” Navraag leert dat je zoveel parameters in de kas hebt die allemaal met elkaar verbonden zijn, dat het heel lastig is om te zeggen hoeveel kilogram CO2 je uiteindelijk bespaart. Dit blijkt ook uit recent onderzoek van de Wageningen Universiteit. Verder heeft meer diffuus licht in de kas nog een ander voordeel, het kan dieper het gewas indringen. Vooral erg belangrijk voor hoogopgaande teelten zoals tomaat, komkommer en paprika.

Wij zorgen ervoor dat die 7 procent van de door de plant niet bruikbare energie wordt omgezet naar bruikbare energie voor assimilatie en dus groei

– Sadiq van Overbeek, CPO & Co-founder PAR +

Unieke factoren samenbrengen in de regio

Sadiq is met zijn technologiebedrijf hard op zoek naar talent. Bovendien werkt de onderneming al veel samen op met Hogeschool Inholland, Wageningen Universiteit en de TU Delft. Er worden bijvoorbeeld metingen uitgevoerd. “We zoeken naar mensen die de plant goed begrijpen; plantfysiologen. Maar ook accountmanagers, liefst met een netwerk in de glastuinbouw en nog meer technisch personeel op operationeel vlak. Denk aan supply chain managers.”

Het betekent dat nieuwe aanwas innovaties verder kunnen brengen. Tegelijkertijd is de gedeelde kennis in de sector erg groot. “Als je kijkt naar de mentaliteit van de telers. Het is zo enorm gericht op innovatie”, zegt Sadiq. Hij vervolgt: “Ondanks dat je elkaars concurrent bent, ben je ook heel erg elkaars collega’s.” Hij is blij met de initiatieven vanuit kennispartners, zoals de TU Delft en de Wageningen Universiteit. “De laatste jaren heeft de Tech sector, waar TU Delft een groot aandeel in heeft, de groene sector weten te vinden. “ Met bijvoorbeeld het AgTech Institute probeert het kennisinstituut technologische innovaties richting glastuinbouw te krijgen. “Iedereen draagt in deze combinatie bij aan voedselzekerheid. We gaan veel meer van een voedselexport naar een kennisexport. Wat mij betreft de revolutie van deze eeuw!”

Physee brengt coating aan op het dak bij Verkade

coating zet UV straling om in PAR-licht

Meer weten?

Het Innovatieprogramma AgriTech is een initiatief van InnovationQuarter, Greenport West-Holland, MRDH, de provincie Zuid-Holland en TNO. InnovationQuarter voert namens de partners de coördinatie van het programma uit en is daarom eerste aanspreekpunt voor vragen. Meer weten over waarom we dit programma organiseren of hoe de voucherronde verder verloopt? Bezoek dan de programmapagina. Houd deze ook in de gaten voor updates over de projecten.

Colinda de Beer

Colinda de Beer

Senior Business Developer Horticulture
Nieuwsbrief