"Vernieuwen, niet door er oeverloos over te praten, maar door te doen. Zo help ik bestaande en nieuwe ondernemingen in Smart Industry of Industrie 4.0 verder op weg."

@InnovationQuarter

Sinds april 2014 heb ik de leukste baan ter wereld: Business Developer Smart Industry bij InnovationQuarter. Ik mag contacten leggen; ik mag mensen inspireren om nieuwe producten en businessmodellen te ontwikkelen en ik mag initiatieven nemen, versterken en uitbouwen tot levensvatbare projecten en fieldlabs. Het is mijn voorrecht dat te mogen doen met talloze hightechondernemers uit Zuid-Holland die stuk voor stuk laten zien hoe je innovatief, creatief en zakelijk succesvol kunt zijn in een netwerk met zoveel mogelijkheden. Waaronder alle kansen in de kennisinstellingen en universiteiten in de regio.

Mijn voornaamste drijfveer is bestaande en nieuwe ondernemingen te inspireren, en dan met name in Smart Industry of Industrie 4.0. Dat is de digitalisering van bedrijven: automatisering (niet alleen van productie, maar ook van ontwerpen, factureren en andere bedrijfsprocessen); slimme producten (IoT, Big Data) en nieuwe businessmodellen (XaaS, X as-a-service). Elke onderneming komt hiermee in aanraking.

Gelukkig sta ik hier niet alleen voor. Binnen InnovationQuarter werk ik samen met tal van collega’s, maar ook daarbuiten met TNO, Provincie Zuid-Holland en MRDH als het gaat om fieldlabs, en met deze partners en vertegenwoordigers van FME, Metaalunie, Delft en Kamer van Koophandel als het gaat om Smart Industry: Slim Gemaakt in Zuid-Holland.

@Home

Mijn twee dochters, bouwjaren 2000 en 2003, zijn mijn grootste trots. Net als mijn vrouw en ikzelf technisch aangelegd met oog voor ‘t menselijke. Twee meiden op het technasium, aan ons ligt het niet dat er een tekort aan technologen is in Nederland.

Net als hun ouders zijn ze al maatschappelijk actief. Zelf doe ik dat op dit moment als secretaris van Holland Instrumentation (HI, het hightechplatform van West Nederland) en als voorzitter van Kamerkoor Delft Blue, waar ik als lage bas de muzikale basis mag vormen.

Vernieuwing is ook daarbij een hoofdthema: HI bestaat nu net vijf jaar en is nog volop in ontwikkeling. In 2016 bestond Delft Blue 25 jaar en was aan een vernieuwingsslag toe. Vernieuwen, niet door er oeverloos over te praten, maar door te doen. “Van proberen kun je leren”, zeggen mijn dochters. Of, om mijn vrouw te citeren: “Wie niet waagt, blijft maagd.”

@Work

Ik heb ruim 23 jaar in diverse functies bij TNO gewerkt, waarvan de laatste jaren als Research Manager Hightech Maakindustrie. Daar, en als secretaris van Holland Instrumentation, heb ik een groot netwerk in de hightechindustrie opgebouwd. En, zeker bij TNO, geleerd om complexe samenwerkingsverbanden op te zetten en daarbij om te gaan met schijnbaar tegenstrijdige belangen. Die ervaring mag ik nu inzetten, waarbij mijn technische achtergrond (chemische technologie en fysische chemie) helpt om snel de crux van het technische probleem te vatten.

Naast mijn werk bij TNO heb ik 13 jaar lang als zelfstandige zonder personeel een goed belegde boterham verdiend als wetenschapsjournalist. Het is ronduit leuk om technisch complexe zaken in begrijpelijk Nederlands te schrijven. De opleiding en ervaring daarin heeft me bij TNO, Holland Instrumentation en Delft Blue bovendien geholpen om effectief en efficiënt subsidies aan te vragen. Belangrijkste stelregel is steeds: denk vanuit de lezer, niet vanuit je plan of product.

Schrijven is dus mijn hobby, die ik ook graag mag botvieren in de vorm van columns. Daar is wat meer ruimte om je eigen visie te tonen. Bijvoorbeeld over hightech in Nederland. Dat samenwerken belangrijk is, noodzakelijk soms, maar niet zaligmakend. Juist competitie houd je scherp en zorgt ervoor dat je het beste uit jezelf haalt. En dat het niet zo is dat we in Nederland kritisch zijn ondanks dat zo goed gaat. Maar dat het zo goed gaat omdat we zo kritisch zijn. Dat ben ik ook. Er zit dus een scherp randje aan mijn persoonlijkheid. Kun jij daartegen?