Terug naar overzicht

Zuid-Hollandse ondernemers geven visitekaartje af tijdens missie in Zuid-Duitsland

Tijdens een intensieve tweedaagse reis van 1 mei tot en met 3 mei naar Zuid-Duitsland ontmoette een 60-koppige delegatie, begeleid door InnovationQuarter en de Economische Programmaraad Zuidvleugel (EPZ), bestaande en potentiële Duitse partners in München en Stuttgart. De deelnemende ondernemers doorliepen een druk programma rondom de thema’s ‘Cyber Security’ en ‘Personalised Medicine’ dat vooral ook ruime gelegenheid bood op het leggen van nuttige zakelijke contacten, voor samenwerking en zakelijke kansen op de Zuid-Duitse markt.

Economische missie Zuid-Duitsland

Deze reis past in de ambitie van InnovationQuarter en haar partners om de banden aan te halen tussen Zuid-Holland en Zuid-Duitsland. De grote opkomst van zowel Nederlandse als Duitse bedrijven bij de verschillende onderdelen van het programma heeft laten zien, dat de interesse over en weer groot is. De komende jaren wil InnovationQuarter daarom regelmatig internationaliseringsactiviteiten organiseren gericht op de technologieclusters in Beieren en Baden-Württemberg.

InnovationQuarter-missie-Zuid-Duitsland-Personalised-Medicine-biotech-001-760x380

Personalised Medicine

Zowel in München als in Stuttgart is in samenwerking met lokale partnerorganisaties Bio-M en Bioregio STERN, en ondersteund door het NBSO Stuttgart, een miniconferentie georganiseerd waarbij korte inhoudelijke bijdragen, pitches en 1-op-1 matchmaking gesprekken elkaar afwisselden. In Stuttgart bijvoorbeeld, deelde Carin Huibers (Global Platform Leader Parenterals bij Janssen Biologics Leiden) haar visie over internationale ontwikkelingen binnen de biofarmaceutische industrie en vond er een vooraf zeer zorgvuldig voorbereide matchmaking plaats tussen alle deelnemers en potentiële Duitse zakenpartners.

Met name de matchmaking in Stuttgart kreeg van deelnemers veel lof: “Het overtrof onze verwachtingen”, aldus Arie Baak van het bedrijf Euretos. Luister ook naar de podcast op Duitslandnieuws.nl en kom er achter waarom Nederlanders en Duitsers het goed samen kunnen vinden rond de biotechniek.

InnovatioACnQuarter-missie-Zuid-Duitsland-Cyber-Security-001-760x380

Cyber Security – ‘solutions for industry 4.0 and corporates’

Cyber Security is in Duitsland een hot topic. Met het oog op de Duitse investeringen in Industrie 4.0, en de daarmee toegenomen digitalisering van maak- en productieprocessen, worden cybersecurityoplossingen steeds relevanter. Tegelijkertijd hebben de traditionele maakbedrijven de benodigde expertise zelf niet in huis.
De delegatie binnen het thema ‘Cyber Security, solutions for industry 4.0 (het Duitse Smart Industry, red.) and corporates’ doorliep een thematisch programma gericht op het genereren van exposure voor Nederlandse ontwikkelaars en/of leveranciers van cybersecurityoplossingen voor industrie en corporates. Er was veel ruimte gecreëerd voor individuele bedrijven om zich te presenteren en om 1-op-1 gesprekken te voeren met potentiële partners. Deelnemer Jorrit van der Walle, CEO van Audittrail:

Veel nieuwe inzichten in de Zuid-Duitse markt dankzij de Cyber Security-missie van InnovationQuarter.

Het programma bood ook ruimte voor inhoudelijke bijdragen door zowel Duitse partijen als leden van onze eigen delegatie. Bijvoorbeeld door Eward Driehuis van Securelink uit Sliedrecht (één van de leidende cybersecuritybedrijven binnen Europa) en Ruben van Vreeland van BitSensor (een veelbelovende startup uit Eindhoven) als ook door Professor Pieter van Gelder van de TU Delft en het Leiden-Delft-Erasmus (LDE) Centre for Safety & Security.

Over waar Nederlandse ondernemers rondom dit thema in Duitsland naar op zoek zijn, publiceerde het online platform Duitslandnieuws.nl waarop een artikel met interviews met een drietal deelnemers aan deze economische missie is terug te lezen: Software Improvement Group (SIG) uit Amsterdam, Compumatica uit Uden en Onegini uit Woerden. Deze secruritybedrijven zijn ook alle drie verbonden aan The Hague Security Delta (HSD), het toonaangevende veiligheidscluster van Europa.

Hoe kan het dat juist Duitsers, die zo’n enorme waarde hechten aan veilig surfen online, op dit gebied achterlopen? Nederlanders en Duitsers geven hun visie daarop in deze podcast op Duitslandnieuws.nl. En lees ook het verslag van SecureLink.

InnovationQuarter-EPZ-missie-Zuid-Duitsland-Munchen-Stuttgart-001-760x380

Economische Programmaraad Zuidvleugel (EPZ)

e meereizende bedrijven werden geflankeerd door een stevige delegatie vanuit de EPZ, de economic board van Zuid-Holland. Onder leiding van Ab van der Touw (CEO Siemens Nederland) en Adri Bom-Lemstra (Gedeputeerde Provincie Zuid-Holland) doorliepen zij een programma gericht op kennisuitwisseling, samenwerking en het versterken van relaties met belangrijke (potentiële) partners in Beieren en Baden-Württemberg.

In twee dagen legde de delegatie bezoeken af aan onder meer. Siemens, Technische Universität München, Industrie- und Handelskammer / Handwerkskammer für München und Oberbayern, Bayern Innovativ, het Bayerische Wirtschaftsministerium, Wirtschaftsministerium Baden-Württemberg en Fraunhofer. Met vertegenwoordigers van deze partijen ging zij het gesprek aan over publiek-private samenwerking in wetenschap, innovatie en beroepsonderwijs.

Daarnaast leverden zij bijdragen aan de twee bedrijvenprogramma’s. Zo werd op uitnodiging van Ab van der Touw gezamenlijk afgetrapt met workshops op het hoofdkantoor van Siemens in München, gaf Carin Huibers een lezing tijdens het Personalised Medicine-event in Stuttgart en sponsorde de EPZ de Koningsdagviering van het Consulaat-Generaal in München. Deze traditionele netwerkreceptie werd door ruim 500 Nederlanders en Duitsers uit München en omgeving bezocht. Een mooie exposure voor Zuid-Holland, de meereizende ondernemers en Nederland als geheel!

‘Kein jugendlicher ohne Talent’. Een bezoek aan Zuid-Duitsland, voor uitwisseling met bedrijfsleven en hoger onderwijs over ‘Industrie 4.0’ en wat dat betekent voor het opleiden van jonge mensen. Lees meer in het blog van Ron Bormans, Hogeschool Rotterdam.

InnovationQuarter-EPZ-missie-Zuid-Duitsland-Koningsdagviering-002-760x380

Peter Vermeij, Nederlandse Consul-Generaal in München, opent Koningsdagviering op Schloss Nymphenburg

Mede mogelijk gemaakt door…

InnovationQuarter heeft bij de organisatie van deze missie onmisbare support ontvangen van een veelvoud aan relaties, waarvoor we graag onze dank uit willen spreken:

 • Het Nederlandse postennet in Zuid-Duitsland: NBSO Stuttgart, NBSO Frankfurt en het Consulaat Generaal in München;
 • Enterprise Europe Netwerk (KvK Den Haag en Bayern Innovativ), voor matchmaking;
 • Duitse clusterorganisaties voor de inhoudelijke voorbereiding en het uitnodigen van Duitse counterparts voor onze delegatie: Sicherheitsnetzwerk München, Bio-M,
 • Baden-Württemberg International, BW-Connectec, Bioregio STERN;
 • The Hague Security Delta en Medical Delta, voor het creëren van röhring in de Nederlandse netwerken;
 • De gemeente Den Haag voor sponsoring van het Koningsdagevent in Stuttgart;
 • EPZ, voor sponsoring van het Koningsdagevent in München en voor het ‘flankeren’ van de bedrijvendelegaties;
 • Den Haag Marketing, voor het toevoegen van een Haags tintje aan de Koningsdagviering in München;
 • Tothem, onze PR- & Media-partner voor deze reis;
 • Onze regiopartners Oost NV, BOM, Amsterdam Trade en Rotterdam Partners, voor het promoten van de missie in hun netwerken.

InnovationQuarter-EPZ-missie-Zuid-Duitsland-Koningsdagviering-001-760x380

Op de (reis)agenda

Vanuit haar internationaliseringsprogramma zet InnovationQuarter in op het aanhalen van de economische banden met een aantal sleutelregio’s elders in de wereld. Hierop wordt de komende jaren samen met partnerorganisaties in de eigen regio en de rest van Nederland stevig ingezet, met economische missies, beursbezoeken, technologie roadshows en soft landing programma’s.

Binnen de bredere thema’s van deze missie naar Zuid-Duitsland staan de komende weken nog een aantal activiteiten op de agenda. Een selectie:

 • Ondernemersreis naar de MT-Connect in Nürnberg, van 20-22 juni, een internationale vakbeurs gericht op fabrikanten, toeleveranciers en R&D-organisaties in de medisch technologische industrie. Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) is lead partner. Thema dit jaar ‘Digitalisering van de Gezondheidszorg’.
 • Ondernemersreis Digital Health & Smart Devices naar het Verenigd Koninkrijk: een reis die van 26-29 juni georganiseerd wordt rondom de Health+ Care, het grootste Integrated Healthcare event van het VK. Onze collega’s van Oost NV zijn lead partner, InnovationQuarter is ondersteuner van dit initiatief.
 • Deelname aan het paviljoen en/of ondernemersreis naar de Medica, de grootste ‘Medical Technology Tradefair’ ter wereld, die in Düsseldorf plaatsvindt van 13-16 november. Meer informatie hierover volgt binnenkort via Taskforce Health Care en onze collega’s van Oost NV.
 • Bezoek van de IT-SA, een van de grootste cybersecuritybeurzen in Duitsland, die steeds internationaler van aard begint te worden. Meer info bij NBSO Frankfurt.