Terug naar overzicht

Zuid-Hollands composietencluster & Nationale Agenda gepresenteerd op JEC Parijs

Van 12 tot 14 maart vond in Parijs de grootste composietbeurs ter wereld plaats, de JEC World 2019 . Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen toonden in het Holland High Tech-paviljoen van branchevereniging CompositesNL hun nieuwste materiaal- en procestechnologieën.

InnovationQuarter ondersteunde het regionale composietencluster met een eigen stand in het paviljoen. Hier presenteerden zich onder andere:

  • SAM | XL  uit Delft, een test- en ontwikkelcentrum voor het automatiseren van de productie van grootschalige composietonderdelen;
  • InfraCore uit Rotterdam, leverancier van technologie en producten in de infrastructuur, zoals lichtgewicht composietbruggen;
  • Technology Park Ypenburg, een cluster van intensief samenwerkende composietbedrijven in Den Haag.

Doel was het Zuid-Hollandse cluster internationaal beter op de kaart te zetten, nieuwe samenwerkingspartners te vinden en buitenlandse bedrijven te interesseren voor vestiging in deze regio.

Lees ook: 10 Reasons why West Holland is the Hotspot for Composites.

Genoemde partijen konden zich ook presenteren tijdens de 1,5 uur durende ‘Country on Stage’-sessie. Afsluitend werd door de sector de Nationale Samenwerkingsagenda Composiet,  aangeboden aan Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Marc Hendrikse boegbeeld van de topsector HTSM.

De agenda is opgesteld door de private sector, de publieke sector, verschillende onderzoekinstellingen en de topsectoren HTSM en Chemie en bundelt alle innovatieactiviteiten binnen Nederland. Dit zorgt niet alleen meer eenheid en betere onderlinge afstemming, maar versterkt ook de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse composietensector.

Composiet wordt steeds vaker toegepast in diverse marktsectoren, van lucht- en ruimtevaart tot diepzee offshore, van maritiem tot automotive, en van bruggen tot consumentenproducten. De ambitie van de agenda is daarnaast om een materiële bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de sector en daar internationaal een voorbeeld in zijn.

Lees meer over JEC

Lees meer over CompositesNL