Terug naar overzicht

Zuid-Holland verstevigt tech-positie tijdens Mobile World Congress 2022

Hoe ziet de wereld van de maakindustrie, de glastuinbouw en de gezondheidszorg er met de nieuwe 5G-technologie in 2025 uit? Dit is een van de hot topics die aan bod komen tijdens het Mobile World Congress 2022. Het MWC vindt plaats van 28 februari tot en met 3 maart in Barcelona.

Rond het Netherlands Pavilion verzamelen zich ruim 60 bedrijven om zich aan de wereld te presenteren. Ook het bedrijfsleven uit de regio Zuid-Holland is goed vertegenwoordigd op het grootste mobiele tech-event ter wereld.

Een voorbeeld daarvan is Capestone. Samen met zusterbedrijf Comgate, een wireless connectivity provider, is dit innovatieve bedrijf aanwezig op MWC.

Deze internationaal opererende bedrijven uit Leiden leveren samen al meer dan 13 jaar 4G/5G hardware, IoT en mobiele breedband connectiviteit en managed totaaloplossingen. Dit om overal 4G/5G mobiele internetoplossingen te faciliteren.

Managing Director Jos Ouwerkerk: “We zijn inmiddels marktleider in de Benelux in de levering van 4G/5G internet netwerkapparatuur en we leveren onze producten en diensten aan telecom en IT resellers, system integrators, service providers en fabrikanten wereldwijd. MWC is voor ons dus vooral een plek waar we onze klantrelaties onderhouden, partners verwelkomen en onze nieuwe producten en diensten laten zien. Tegelijkertijd doen we inspiratie op via buitenlandse ervaringen met de inzet van 5G-technologie. Dit helpt onze bedrijven om klanten nog beter te adviseren.”

Ook voor het Delftse Nowi is MWC de plek om de wereldwijde partners te ontmoeten en nieuwe klanten te vinden. Nowi ontwikkelt chips die energie uit de omgeving halen, dit wordt ‘energy harvesting’ genoemd. Klanten als Nordic, Murata en Remote Solution en vele anderen gebruiken de 3×3 mm grote chips om bijvoorbeeld sensoren of consumentenelektronica, zoals afstandsbedieningen zonder batterij te laten werken.

“Ieder jaar worden er 15 miljard batterijen weggegooid. Met onze chips is geen batterij meer nodig en maken we apparaten een stuk duurzamer”, zegt CEO Simon van der Jagt. “Onze huidige NH2 chip haalt energie uit licht. Binnenkort lanceren we een chip die ook uit radiogolven en temperatuurverschillen energie kan halen. Ook de opkomst van 5G is voor ons interessant en op MWC kunnen we de ontwikkelingen goed volgen. De verwachting is namelijk dat veel IoT sensoren op 5G gaan werken, omdat daarmee maar weinig energie nodig is om data uit te wisselen. Bij die toepassing komen onze chips geweldig tot hun recht.”

Zuid-Holland beter in verbinding met 5G

5G is voor Zuid-Holland een speerpunt.

Jos Maccabiani van InnovationQuarter: “Dit jaar staat de veiling van de 5G-frequenties gepland in Nederland. Naarmate de uitrol van 5G wereldwijd toeneemt, zullen bedrijven de technologie willen gebruiken om hun diensten te verbeteren en hun kosten te verlagen.”

InnovationQuarter, provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Do IoT Fieldlab  van de TU Delft hebben de handen ineengeslagen om bedrijven op de kansen te wijzen en hulp te bieden.

“De technische mogelijkheden van 5G worden stapsgewijs uitgerold en komen over meerdere jaren beschikbaar,” vervolgt Maccabiani. “In het Do IoT Fieldlab kunnen bedrijven nu al volop experimenteren met de 5G-technologie die pas over enkele jaren op de markt beschikbaar komt. Dit noemen we in de regio ook wel het 5G-netwerk van de toekomst. Op MWC verkennen we de ontwikkelingen in andere landen en zoeken we naar samenwerkingen die Zuid-Hollandse bedrijven verder kunnen helpen om de kansen van 5G maximaal te benutten.”

Subsidie en ondersteuning

Voor bedrijven die 5G-innovaties in Zuid-Holland willen ontwikkelen en testen is hulp beschikbaar in de vorm van subsidie, matchmaking en expertise. Heb je een goed 5G-idee of zoek je meer informatie?
Kijk hier
of neem contact op met Jos Maccabiani (InnovationQuarter), Lenneke de Voogd (Do IoT Fieldlab) of Grisjo Koers (provincie Zuid-Holland).

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Jos Maccabiani

Senior Business Developer Digital Technology