Terug naar overzicht

Zuid-Holland levert de meeste Nederlandse kandidaten voor Horizon2020-funding

5 van de 17 Nederlandse scale-ups die Horizon2020-financiering hebben ontvangen, zijn afkomstig uit Zuid-Holland. Daarmee staat de provincie op één als leverancier van kandidaten. De geselecteerde mkb’ers hebben disruptieve ideeën voor nieuwe producten, diensten of processen en zijn klaar om de Europese markt te veroveren. De bedrijven krijgen 70% financiering voor het businessplan, variërend van € 500.000 tot € 2,5 miljoen, voor het uitvoeren van hun businessplan met een looptijd van 12-24 maanden.

Zuid-Holland levert de meeste kandidaten voor Horizon2020-funding

Het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie stimuleert innovatie binnen het mkb met een speciaal mkb (SME) instrument. In totaal ontvingen 254 Europese bedrijven Horizon2020-funding.

Winnaars 4e call 2018:  € 6,5 miljoen voor 3 scale-ups

 • Single Quantum (Delft) maakt het zichtbare onzichtbaar met een gevoelige detector voor het meten van lichtdeeltjes. Wetenschappelijk is het al succesvol. Doel van het Horizon-project is het product naar de markt voor medische beeldvorming te brengen. Dokters kunnen hierdoor sneller diagnoses stellen. Het product maakt nieuwe behandeltechnieken in ziekenhuizen mogelijk en dit maakt de zorg beter en betaalbaarder. Naast het Horizon 2020 MKB-instrument heeft Single Quantum gebruik gemaakt van de WBSO en Eurostars.
 • Lightyear ontwikkelt elektrische zonneauto’s voor consumenten. De missie van Lightyear is om iedereen schone en betaalbare mobiliteit te bieden. Door een auto te maken die zichzelf oplaadt met zonlicht vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Dit maakt de elektrische auto schaalbaar. Naast het Horizon 2020 mkb-instrument heeft Lightyear gebruik gemaakt van de MIT en SIB-regeling.
 • Mimetas (Leiden) werkt aan het eerste celkweeksysteem ter wereld die buiten het (menselijk) lichaam is voorzien van functionele bloedvaten. Het vernieuwde celkweeksysteem helpt bij medicijnontwikkeling en uiteindelijk therapiekeuze voor individuele patiënten. Dit zal de kwaliteit van leven van duizenden patiënten verbeteren, terwijl het de kosten voor de gezondheidszorg en gebruik van proefdieren vermindert. Naast het Horizon 2020 mkb-instrument heeft Mimetas gebruik gemaakt van de Eurostarsregeling.

3e call € 9 miljoen voor 5 scale-ups

 • Physee (Delft): een start-up die met PowerWindowscoating zonlicht naar de zijkanten van het raam transporteert, waar zonnecelstrips in het kozijn dit omzetten in elektriciteit. Lees meer over Physee.
 • Biodentify (Delft) meet via microbendetectie zonder te graven de mogelijkheid van olie en gasreserves onder de grond.
 • CEAD (Delft) kan met hun 3D-printer ter grootte van een kleine bus hun eigen zeer sterke composiet printen voor toepassingen in de transport- en scheepvaartwereld.
 • Khondrion ontwikkelt medicijnen voor patiënten met energiestofwisselingsziekten, waarvoor momenteel geen effectieve behandeling is.
 • Bambi Medical: De ‘Bambi-Belt’ vervangt plakelektroden bij te vroeggeboren baby’s door een babyvriendelijke band waardoor deze baby’s vaker het broodnodige contact met de moeder krijgen.

2e call € 5 miljoen voor 3 scale-ups

 • Media Distillery wil met kunstmatige intelligentie video-opnames op het juiste moment laten starten.
 • Avantium werkt aan een biologisch afbreekbare materiaal voor de frisdankfles maar ook aan vezels voor tapijt en textiel en andere verpakkingsmaterialen.
 • Donkervoort werkt aan een lichtgewicht materiaal voor de volgende generaties auto’s.

1e call € 10 miljoen voor 6 scale-ups

Onder de Nederlandse winnaars zijn 3 agro-foodoplossingen:

 • Ida is een soort fitbit voor melkkoeien en monitort hun welzijn;
 • Cerescon bouwt aan een robot voor de asperge-oogst;
 • Nutrileads (Rockanje) werkt aan gezonde voedselingrediënten.

Andere winnaars zijn:

 • Intrinsic-ID met een ‘vingerafdruk voor chips’ beveiligingstechnologie;
 • BuyBay verkoop van geretourneerde e-commerce producten;
 • Eye on Air met identificatie van explosieven in wachtrijen op vliegvelden.

Nog € 35 miljard beschikbaar

Uit alle Europese inzendingen mogen de bedrijven met de beste projectvoorstellen pitchen in Brussel. Hier presenteerden zij hun bedrijf en innovatie aan een streng panel van wetenschappers, investeerders en ondernemers. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ondersteunt Nederlandse deelnemers bij het aanscherpen van projectvoorstellen en pitches. Van het totale Horizon 2020 budget is nog € 35 miljard beschikbaar voor bedrijven en kennisinstellingen in de komende 2 jaar.

Bekijk alle projecten in de SME instrument data hub of lees meer over het speciaal mkb-instrument in Horizon 2020.

Bron: RVO.

Nieuwsbrief