Terug naar overzicht

Zuid-Afrikaanse ontwikkelaar van studentenhuisvesting CampusKey kiest Leiden voor haar hoofdkantoor

CampusKey, de Zuid-Afrikaanse ontwikkelaar van studentenhuisvesting, richt haar pijlen op Europa voor uitbreiding van haar succesvolle huisvestingsformules. Met ongeveer 4000 universiteiten & hogere onderwijsinstellingen en een groeiend aantal internationale studenten in Europa, zijn de marktomstandigheden erg gunstig voor de oplossingen van CampusKey. Het bedrijf heeft zich gevestigd in PLNT, de incubator voor startups in Leiden, waar CampusKey zich in de nabijheid bevindt van innovaties die mogelijk in hun huisvestingsconcepten kunnen worden toegepast. Daarnaast kan de Leidse vestiging een brugfunctie vervullen richting de startup community, die momenteel gehuisvest is in de Zuid-Afrikaanse faciliteiten van CampusKey.

V.L.N.R. Chris van Voorden, directeur Foreign Investments InnovationQuarter, Chris Heunis, algemeen directeur CampusKey Europe, Paul Dirkse, wethouder Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën, gemeente Leiden, Leon Howell, algemeen directeur CampusKey SA, Neno Haasbroek, medeoprichter CampusKey, Niels Krol, accountmanager InnovationQuarter, Antoin van Rensburg, medeoprichter CampusKey (Foto © Daniel Verkijk)

Uitbreiden naar Europa

Sinds de oprichting van CampusKey in 2012, heeft het bedrijf haar huisvestingsfaciliteiten succesvol ontwikkeld in zes Zuid-Afrikaanse studentensteden en biedt zij inmiddels huisvesting aan 3749 studenten. De focus ligt met name op internationale studenten en het concept bevat daarom een aantal unieke voorzieningen.

Er is een sterke nadruk op veiligheid binnen de panden van CampusKey, zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van vingerafdruktechnologie om de toegangsdeuren naar de gebouwen en kamers te openen. Ook wordt 24-uurs begeleiding en mentorschap aangeboden aan studenten die urgente hulp of ondersteuning nodig hebben. Dit is met name belangrijk voor studenten die ver verwijderd zijn van familie en vrienden. Het hoofddoel van CampusKey is dan ook om een ‘thuis weg van huis’ te creëren, wat onder andere inhoudt dat er wekelijks activiteiten worden georganiseerd voor bewoners, zodat de studenten elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe vrienden kunnen maken.

Leiden is niet alleen relevant als studentenstad, maar biedt bovendien snelle toegang Schiphol Airport, en daarmee ligt de rest van Europa binnen handbereik. – Chris Heunis, Managing Director van CampusKey Europe

CampusKey kreeg assistentie bij het opzetten van de Nederlandse activiteiten in Leiden door de Netherlands Foreign Investment Agency, InnovationQuarter en de Gemeente Leiden.

Team CampusKey: Chris Heunis, Leon Howell, Neno Haasbroek and Antoin van Rensburg (Foto © Daniel Verkijk)

CampusKey medeoprichter Neno Haasbroek: “Nu wij de Zuid-Afrikaanse markt al enige tijd goed bedienen met ons concept, hebben we vorig jaar besloten dat het interessant zou zijn om uit te breiden naar de Europese markt. Ons vooronderzoek was veelbelovend en wij geloven dat de Europese markt veel potentie heeft, zeker gezien de enorme toename in het aantal internationale studenten dat naar Europa komt.”

Loco-burgemeester van Leiden, Paul Dirkse is blij en trots dat wederom een Zuid-Afrikaans bedrijf ervoor heeft gekozen haar hoofdkantoor in Leiden op te zetten: “Omdat wij de oudste universiteitsstad zijn van Nederland, en een van de oudste in Europa, kan ik hun keuze om zich in Leiden te vestigen volledig begrijpen! Ik ben er zeker van dat de expertise die CampusKey in de afgelopen jaren heeft opgebouwd in Zuid-Afrika, met name door het creëren van een ‘thuis weg van huis’, van toegevoegde waarde zal zijn voor studenten en studentensteden in heel Europa.”

Behalve historische banden en een verwante taal is Nederland voornamelijk gekozen vanwege de overeenkomstige businessmentaliteit die net al in Zuid-Afrika gebaseerd is op samenwerking, openheid en oprechtheid, aldus Chris Heunis, Managing Director van CampusKey Europe: “Leiden is niet alleen relevant als studentenstad, maar biedt bovendien snelle toegang Schiphol Airport, en daarmee ligt de rest van Europa binnen handbereik”.