Terug naar overzicht

Wereldleider Neste breidt raffinaderij Rotterdam uit (€ 190 mln) voor Sustainable Aviation Fuels

In 2019 al begon Nederland met het schrijven van een aantrekkelijke propositie en vandaag heeft Neste het definitieve investeringsbesluit genomen: Rotterdam wordt de plek in Europa waar Neste duurzame biokerosine gaat produceren. Het bedrijf investeert € 190 miljoen om de bestaande raffinaderij in Rotterdam uit te breiden voor de productie van Sustainable Aviation Fuels (SAF). De investering betekent niet alleen een impuls voor economie en werkgelegenheid, maar zet het Zuid-Hollandse biobased ecosysteem ook stevig op de kaart. Neste wil Nederland laten uitgroeien tot het Renewable Aviation Headquarter dat wereldwijd de commerciële bedrijfsactiviteiten voor duurzame biokerosine zal aansturen. In 2023 gaat de Rotterdamse raffinaderij naar verwachting 500.000 ton/jaar aan duurzame biokerosine leveren.

NExBTL plant Neste Oil, Maasvlakte, Netherlands in commission for Technip

Momenteel produceert de Rotterdamse raffinaderij nog hernieuwbare diesel. Neste verwacht dat de uitbreiding in 2023 voltooid zal zijn. Dan moet de locatie 500.000 ton per jaar aan SAF gaan leveren. De uitbreiding vergroot Neste’s footprint in Nederland en onderschrijft de gezamenlijke ambities van de Haven van Rotterdam, de Nederlandse overheid en Neste om te verduurzamen. InnovationQuarter was betrokken bij het opstellen van de Nederlandse propositie.

Nederland wordt Neste’s Renewable Aviation Headquarter

Neste heeft inmiddels meer dan € 700 miljoen geïnvesteerd in de productiefaciliteit in Rotterdam. De aanwezigheid van Neste betekent 250 directe banen, voornamelijk in de omgeving van Rotterdam. Neste wil Nederland laten uitgroeien tot het Renewable Aviation Headquarter dat wereldwijd de commerciële bedrijfsactiviteiten voor duurzame biokerosine zal aansturen. Hiermee neemt de direct en indirecte werkgelegenheid verder toe.

Investering zet biobased ecosysteem Zuid-Holland stevig op de kaart

De productie van duurzame biokerosine draagt daarnaast bij aan de ontwikkeling van aanvoerketens voor de duurzame grondstoffen en de productie van nieuwe duurzame circulaire oplossingen. Naast de directe economische impuls en werkgelegenheidsgroei draagt de investering dus ook bij aan de ontwikkeling van het biobased-cluster in Zuid-Holland.

Investering in Rotterdam is stap naar marktleiderschap in circulaire oplossingen

“This SAF investment in Rotterdam is another important step for Neste in the execution of our growth strategy: to become a global leader in renewable and circular solutions. We have made a commitment to support our customers to reduce greenhouse gas emissions by at least up to 20 million tons by 2030. And as the aviation industry is likely to resume on a growth trajectory after its recovery from the COVID-19 pandemic, there is a growing need and urgency to act on aviation-related emissions. Here sustainable aviation fuels offer considerable potential”, says Peter Vanacker, President and CEO at Neste.

Over Neste

Neste is vastberaden om met hernieuwbare en circulaire oplossingen actief bij te dragen aan een gezondere planeet voor toekomstige generaties. De strategie van Neste is gericht op de ontwikkeling en productie van hernieuwbare oplossingen voor het wegverkeer, hernieuwbare oplossingen voor de luchtvaart en hernieuwbare polymeren en chemicaliën. Momenteel is Neste één van ’s werelds grootste producenten van hernieuwbare brandstoffen. Wereldwijd bestaan de grondstoffen van Neste voor 80% uit afval en residuen, en dat levert een grote CO2-reductie op.

Meer weten?

Neem gerust contact op met Loek.

Loek Becker Hoff

Loek Becker Hoff

Teamlead International Trade