Terug naar overzicht

Versterking toppositie Nederlandse tuinbouw door ondertekening Innovatiepact Greenport

39 ondernemers, organisaties, overheden en onderwijs- en onderzoeksinstellingen hebben het Innovatiepact van Greenport West-Holland ondertekend. Zij slaan daarmee de handen ineen om de innovatieve kracht van het tuinbouwcluster te versnellen, zodat de Greenport het meest toonaangevende tuinbouwcluster ter wereld blijft. 

Greenport-Westland-ondertekening-innovatiepact-innovationquarter-980x450-b

Greenport West-Holland is het regionale samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen. Samen werken zij aan een vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster en aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, onder meer op het gebied van voeding en gezondheid.

De sector heeft nieuwe verdienmodellen nodig om de internationale toppositie in de tuinbouw te behouden. -Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Provincie Zuid-Holland

Toppositie van tuinbouwcluster behouden

Kennis & Innovatie is een van de leidende thema’s van de Greenport. Verdere ontwikkeling van kennis en innovatie is namelijk nodig om de internationale toppositie van de Greenport te behouden en verder te versterken, vertelde Gert Kant, voorzitter Raad van Bestuur van de Lentiz Onderwijsgroep, en ambassadeur van de Greenport , tijdens de ondertekening. “Bedrijven, overheden en kennisinstellingen moeten samen oplopen om samen kennis te ontwikkelen, zodat onze toppositie blijft bestaan.”

Adri Bom-Lemstra, voorzitter van de Greenport en gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland: “De sector heeft nieuwe verdienmodellen nodig om de internationale toppositie in de tuinbouw te behouden. Een ondernemer kan dit niet alleen. Hiervoor is samenwerking met andere ondernemers, de overheid en de kennisinstellingen nodig. Met de ondertekening van het Innovatiepact willen we de innovatiekracht van bedrijven in de Greenport West-Holland versterken.”

Mensen en middelen

Het Innovatiepact is geen “blauwdruk voor de komende jaren”, vertelde Kant. Het is wél de basis voor een gezamenlijke agenda waarbij de aangesloten partijen voortdurend samen bepalen aan welke innovatieve thema’s aandacht moet worden besteed door onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Daarnaast committeren de aangesloten bedrijven en instellingen door het beschikbaar stellen van onder meer mensen en middelen.

Zo stelt provincie Zuid-Holland geld ter beschikking voor onder meer een programmaregisseur, vertelde Bom-Lemstra. Ze riep andere ondertekenaars op zich op te stellen als ambassadeur van het Innovatiepact, zodat meer bedrijven en instellingen zich aansluiten. “De ambities zijn groot. Daarvoor hebben we meer mensen én middelen nodig.”

Ondertekenaars

De 39 ondertekenaars van het Innovatiepact zijn (in alfabetische volgorde): Agribusiness academy, AVAG, De Haagse Hogeschool, Delphy, Demokwekerij Westland, Dunea, Duijvestijn Tomaten, Edudelta, EUPLANTCROPP, Gemeente Brielle, Gemeente Lansingerland, Gemeente Midden-Delfland, Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Gemeente Rotterdam, Gemeente Vlaardingen, Gemeente Westland, Gemeente Zuidplas, Greenport West-Holland, GreenportFoodFlowerXperience, Hogeschool Inholland, Hoogendoorn Growth Management, Horti Heroes, InnovationQuarter, Leiden-Delft-Erasmus CfS Greenport Hub, Lentiz | onderwijsgroep, Lentiz | MBO Oostland, Lentiz | MBO Westland, LTO Glaskracht Nederland, Natuur- en milieufederatie Zuid-Holland, New World Campus, Provincie Zuid-Holland, Rabobank Westland, Rabobank Zuid-Holland Midden, RNE Education Platform, Royal FloraHolland, The New Farm, TU Delft, Wellantcollege, Wageningen University & Research Glastuinbouw en TNO ICT.

De ondertekening vond 2 februari plaats bij OK Plant, de Naaldwijkse orchideeënkweker die dit jaar was genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Lees meer over het innovatiepact.

Nieuwsbrief