Terug naar overzicht

Vacature / Kwartiermaker MKB data-innovatie

Veel bedrijven hebben goede ideeën om met (big) data aan de slag te gaan, maar kunnen nog een steuntje in de rug gebruiken. Lijkt het jou wat om voor hen een innovatieprogramma te ontwikkelen? We zijn op zoek naar een enthousiaste kwartiermaker die voor een periode van negen maanden de leiding neemt in het opzetten van ‘De Datawerf’: een programma dat moet leiden tot het versnellen van datagedreven werken in het mkb, met een aanvankelijke focus op de maritieme sector.

Zo ziet jouw werk er uit

Voor veel mkb’ers is de toepassing van datagedreven werken in hun bedrijfsvoering ingewikkeld. Als zij hier mee aan de slag willen, wacht hen een gecompliceerd, onzeker en risicovol proces. Belangrijke uitdagingen zijn bijvoorbeeld:

 • Het opzetten of aanpassen van hun IT-infrastructuur.
 • Het hebben van voldoende basiskennis over AI, data en de ‘business goals’ die daaruit voortvloeien.
 • Het vinden van betrouwbare IT-partners, zoals leveranciers van software, cloud technology en cybersecurity-oplossingen.

Als kwartiermaker ga jij in negen maanden een programma ontwikkelen dat mkb’ers helpt bij deze uitdagingen. We hebben hierbij drie fasen voor ogen. Aan het einde van de vierde maand vindt een tussentijdse evaluatie plaats.

Fase 1: Initiatie (tijdspad: maand 1-2)
In grote lijnen denk en werk je het MKB data-innovatieprogramma uit. Je houdt hierbij rekening met de context van bestaande (innovatie)programma’s in Zuid-Holland en in Nederland.
Je stelt een plan van aanpak op voor een pilot in de maritieme sector (en werkt de benodigde subsidieaanvraag hiervoor uit).
Je zet een stuurgroep op en zit deze (maandelijks) voor om de behoeften van mkb’ers te valideren en de voortgang van de pilot te waarborgen.

Fase 2: Operationaliserings- en uitvoering pilot (tijdspad: maand 3-7)
Je benadert maritieme mkb’ers uit de regio (i.s.m Maritime Delta) en betrekt minimaal vier bedrijven als deelnemer in de pilot
Je bereidt een subsidieaanvraag voor, waarin minimaal vier pilot business cases (a €15.000) met maritieme mkb’ers kunnen worden uitgevoerd (met inzicht in het terugverdienmodel en het plan van aanpak per business case) en dient deze in.

Fase 3: Evaluatie en vervolg (tijdspad: maand 8-9)
Je evaluereeret de uiteindelijke pilot business cases uit de subsidieaanvraag en het proces hier naartoe.
Je schrijft een voorstel voor een grootschaliger MKB data-innovatie programma dat voortbouwt op de lessons learned uit de pilot

Over InnovationQuarter

InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. Sinds 2014 werken wij aan strategische, economische en maatschappelijke Impact voor Zuid-Holland. Dit doen we door:

 • samenwerking te organiseren tussen ondernemers, kennisinstellingen en de overheid om nieuwe business te realiseren (Innoveren),
 • vernieuwende en snelgroeiende bedrijven te financieren (Investeren),
 • buitenlandse bedrijven te helpen bij het vestigen in Zuid-Holland en Zuid-Hollandse bedrijven te helpen bij het ondernemen in het buitenland (Internationaliseren).

Hier kom jij te werken

Je komt te werken in de business unit Innoveren en wordt in je opdracht geholpen door de business developers van het team Slim & Veilig, die actief zijn op het gebied van digitale technologie en de maritieme sector. De opdracht voor het opzetten van De Datawerf komt vanuit InnovationQuarter en Maritime Delta. Maritime Delta is een samenwerkingsverband in de Zuid-Hollandse maritieme sector en wordt namens de partners uitgevoerd door InnovationQuarter. 

Wat vragen we van je?

 • Hands-on mentaliteit met een sterk organisatorisch vermogen.
 • Flexibel en resultaatgericht.
 • Betrokken, enthousiasmerend en verbindend.
 • Kennis over- en ervaring met digitalisering in het mkb.
 • Ervaring met subsidieprogramma’s voor het bedrijfsleven.
 • Aantoonbaar ruime ervaring met projectmatig werken en het combineren van werkzaamheden op het gebied van strategie en uitvoering.
 • Affiniteit met de maritieme sector is een pre.

Ons aanbod

Onze organisatie telt ongeveer 120 betrokken professionals. Zelfstandigheid, initiatief, betrokkenheid en samenwerken zijn voor ons erg belangrijk. We gedragen ons professioneel en tegelijk als een kleine, platte organisatie. Zo vertelt een collega iedere maandag over zijn of haar werk tijdens de (online) IQ-lunch en steken we allemaal de handen uit de mouwen in voorbereiding van en tijdens het IQJaarevent.

Zodra corona het weer toelaat, kun je met elkaar eten aan de lunchtafel of deelnemen aan vrijdagmiddagborrels. Collega’s organiseren regelmatig activiteiten, zelfs nu zien we leuke (online) initiatieven tussen collega’s ontstaan. Geen verplichting, wel erg gezellig. Omdat we het belangrijk vinden dat jij je goed en fit voelt, kun je bij ons gratis deelnemen aan (online) bootcamp- en yogalessen.

Je bent 16 tot 20 uur per week met deze opdracht bezig. Idealiter ga je van januari tot en met september 2022 aan de slag. De tariefindicatie voor deze functie ligt tussen de € 90,- en € 110,- per uur.

Interesse?

Herken je jezelf in bovenstaand profiel? Vul dan het online sollicitatieformulier in. We ontvangen je reactie graag voor 6 december 2021.  

Heb je inhoudelijke vragen, neem dan contact op met Tim Franken. Voor vragen over het sollicitatieproces kun je terecht bij Sophie van Vliet.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.