Terug naar overzicht

Fondsmanager IQCapital

Ben jij op zoek naar een uitdagende rol als fondsmanager bij IQCapital, een van de vier fondsen van InnovationQuarter? Ga jij graag aan de slag met een fonds dat momenteel EUR 143 miljoen onder management heeft? Wil jij samenwerken met een team bestaande uit meer dan 15 ervaren investment professionals, om investeringen te realiseren die een betere toekomst bevorderen, met zowel financieel als maatschappelijk rendement als doel? Heb jij de ambitie om met gedreven investment managers het fonds verder te professionaliseren en door te ontwikkelen, zodat we samen met de andere fondsen dé lifecycle investeerder voor Zuid-Holland worden? Wij zijn op zoek naar een daadkrachtige fondsmanager met uitgebreide ervaring in professionele venture capital, private equity en/of M&A omgevingen.

Zo ziet jouw werk eruit:

Als Fondsmanager bij IQCapital krijg jij de verantwoordelijkheid voor de groei en het management van ons fonds. Samen met je team werk je aan het verfijnen en implementeren van de fondsstrategie en het beleid. Met jouw diepgaande kennis, uitgebreide ervaring in investeringen en portfoliomanagement, gedrevenheid en focus op samenwerking, til je het fonds naar een hoger niveau.

Dit is hoe jouw werk eruitziet:

 • Je zorgt voor een goed functionerend fonds en het behalen van de doelstellingen.
 • Je beheert de investeringsportefeuille en bouwt samen met je team een divers portfolio van innovatieve bedrijven op, met een goede balans tussen startups en scale-ups.
 • Je ondersteunt je teams bij de groei, financiering en verkoop van portfoliobedrijven.
 • Je inspireert medewerkers en stakeholders, dient als voorbeeld, coacht, motiveert en daagt uit om doelen te behalen.
 • Als fondsmanager heb je de operationele verantwoordelijkheid voor het voorleggen van investeringsbeslissingen aan de investeringscommissie en het rapporteren van de voortgang van de participaties.
 • Je onderhoudt een relevant netwerk met bedrijven, incubators, accelerators en potentiële co-investeerders en vervolginvesteerders.
 • Je vertegenwoordigt IQCapital op belangrijke netwerkbijeenkomsten en ten opzichte van relevante stakeholders.
 • Je werkt samen met andere fondsmanagers en collega’s van andere business units om onze ambitie te realiseren om dé toonaangevende lifecycle-investeerder te worden voor innovatieve bedrijven in Zuid-Holland.
 • Je stelt kwartaal- en jaarverslagen op, gebaseerd op input van het team, de controller en het Hoofd Investeren.
 • Je signaleert en handelt op relevante ontwikkelingen, uitdagingen en kansen in de omgeving. Je vertegenwoordigt de organisatie en brengt standpunten naar voren.
 • Je werkt aan verdere professionalisering van het fonds, stimuleert kennisontwikkeling en denkt mee over effectievere investeringsprocessen en resource allocatie.
 • Je bent verantwoordelijk voor de fonds-in-fonds strategie.
 • Je rapporteert aan het Hoofd Investeren.

Over InnovationQuarter

InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. Sinds 2014 werken wij aan strategische, economische en maatschappelijke Impact voor Zuid-Holland. Dit doen we door:

 • samenwerking te organiseren tussen ondernemers, kennisinstellingen en de overheid om nieuwe business te realiseren (Innoveren),
 • vernieuwende en snelgroeiende bedrijven te financieren (Investeren),
 • buitenlandse bedrijven te helpen bij het vestigen in Zuid-Holland en Zuid-Hollandse bedrijven te helpen bij het ondernemen in het buitenland (Internationaliseren).

Daarnaast helpen we met onze business unit Strategie & Communicatie het vestigingsklimaat voor de hele regio te verbeteren via gezamenlijke strategieontwikkeling, uitvoering van de Human Capital Agenda Zuid-Holland, netwerkevenementen, lobby en branding van de regio.

Hier kom jij te werken

 • IQCapital is een van de vier fondsen binnen de Investeren business unit van InnovationQuarter, samen met UNIIQ, ENERGIIQ en ETF-R.
 • We investeren in veelbelovende innovatieve bedrijven in Zuid-Holland, gedurende alle fases van hun groei.
 • Onze rol gaat verder dan alleen het verstrekken van kapitaal; we bouwen samen met partners aan ecosystemen waar ondernemers en investeerders elkaar ontmoeten en ondernemers toegang krijgen tot het benodigde kapitaal.
 • Bij InnovationQuarter zijn we een hands-on partner, zelfs na de transactie, en voelen we ons medeverantwoordelijk voor het behalen van zowel financieel rendement als maatschappelijke impact.
 • IQCapital investeert risicokapitaal in innovatieve technologische startups, scale-ups en volwassen innovatieve MKB bedrijven. Financieel- en maatschappelijk rendement gaan hierbij hand in hand.
 • Met een langetermijnvisie kunnen we investeren in ondernemingen met relevante technologieën die een positieve bijdrage leveren aan onze toekomst.
 • We richten ons op sectoren zoals digital technology, cybersecurity, life sciences & health, en high tech systemen en materialen.
 • Het huidige fondskapitaal bedraagt EUR 143 miljoen. Daarnaast investeert IQCapital ook via fondsen zoals HPE Growth Capital, Rotterdam Port Fund, BGV en Connected Capital.

Wat vragen we van je

Je bent thuis in de wereld van investeringen in startups, scale-ups en volwassen MKB-bedrijven en beschikt op dit terrein over een relevant netwerk binnen (en buiten) de regio. Je bent ambitieus en naast financieel rendement ben je gedreven om bij te dragen aan een betere toekomst met je investeringen. Impact Investing vormt een rode draad in ons werk.

Je hebt sterke vaardigheden in het afwegen van belangen binnen een divers krachtenveld van grote bedrijven, het MKB, profit en non-profit, en publieke en private organisaties. Je weet als geen ander je expertise in de praktijk te brengen. Je werkt met passie en drive aan het succesvol uitbouwen van IQCapital!

Daarnaast beschik je over:

 • Ten minste 10 jaar relevante werkervaring, waarvan minimaal 7 jaar in op het gebied van private equity, venture capital of M&A, bij voorkeur aangevuld met operationele ervaring binnen een innovatieve onderneming. Ervaring in scale-up investeringen en late-stage innovatieve bedrijven is een grote pre.
 • Ervaring in het beheren van een portfolio en het begeleiden van bedrijven richting een exit.
 • Ruime ervaring met dealmaking en complexe dealstructuren.
 • Nieuwsgierigheid, integriteit, een kritische instelling en een echte teamplayer zijn. Je weet medewerkers in hun kracht te zetten en hen passende verantwoordelijkheden te geven.
 • Een relevant netwerk.
 • Ambitie en steun voor de missie van InnovationQuarter.
 • Goede managementvaardigheden.
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden.
 • Een inclusieve mindset.
 • Een afgeronde academische opleiding.

Bij ons maakt het niet uit waar je vandaan komt, waar je in gelooft, hoe oud je bent of van wie je houdt. We zijn vooral benieuwd naar jouw motivatie voor maatschappelijk effect. We geloven in eerlijke en gelijke kansen en moedigen diversiteit van harte aan. Verschillende achtergronden en perspectieven maken ons sterker.

Ons aanbod

Onze organisatie telt ongeveer 120 betrokken professionals. Zelfstandigheid, initiatief, betrokkenheid en samenwerken zijn voor ons erg belangrijk. We gedragen ons professioneel en tegelijk als een kleine, platte organisatie. Zo vertelt een collega iedere maandag over zijn of haar werk tijdens de (online) IQ-lunch en steken we allemaal de handen uit de mouwen in voorbereiding van en tijdens het IQJaarevent.

Binnen InnovationQuarter krijg je volop mogelijkheden om je te ontwikkelen. Samen met je manager en HR maak je een ontwikkelplan om te bepalen welke opleidingen en ervaringen (binnen of buiten de organisatie) nodig zijn om jouw ambities te realiseren.

Omdat we het belangrijk vinden dat jij je goed en fit voelt, kun je bij ons gratis deelnemen aan (online) bootcamp- en yogalessen. Wie wil eet met elkaar aan de lunchtafel en neemt deel aan de vrijdagmiddagborrels. Collega’s organiseren regelmatig activiteiten zoals een spelletjesavond, karten en deelname aan de Leidse Singelloop. Geen verplichting, wel erg gezellig.

Een werkweek bij InnovationQuarter bedraagt 40 uur; een parttime dienstverband (met een ondergrens van <32 uur) behoort tot de mogelijkheden. De salarisindicatie voor deze functie ligt tussen € 100.000 ,- en € 120.000 ,- op jaarbasis afhankelijk van opleiding, achtergrond en (aantal jaren) werkervaring. Dit is inclusief vakantiegeld en 13e maand en met goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een NS BusinessCard 1e klas en hybride werken.

Interesse?

Herken je jezelf in bovenstaand profiel? Vul dan het online sollicitatieformulier in.

Heb je inhoudelijke vragen, neem dan contact op met Koos Fuykschot. Voor vragen over het sollicitatieproces kun je terecht bij Laura Rath.