Terug naar overzicht

Vacature Business Developer Energietransitie

Bezit jij de passie en gedrevenheid om te werken aan een schonere toekomst? Word jij geïnspireerd door visionaire innovaties die bijdragen aan het reduceren van CO2 uitstoot en een gezondere leefomgeving? Wij zoeken een gedreven Business Developer Energietransitie die tussen de ondernemers wil staan en hun innovaties wil helpen realiseren. Spreekt dit je aan? Kom dan samen met ons werken aan een duurzamer Nederland!

Zo ziet jouw werk eruit:

Bij InnovationQuarter help je pro-actief mee om noodzakelijke innovaties aan te jagen. In deze rol ga je innovatieve koplopers in Zuid-Holland begeleiden op het gebied van techniek- en productontwikkeling, marktadaptie en financieringsbehoefte. Dat doe je in samenwerking met met de collega’s van onze investeringsfondsen. Je denkt vanuit waardeketens en probeert die gericht te versterken. Je werkt samen met publieke en private partijen om ecosysteemprojecten op te zetten en aan te jagen. Dit doe je door het initiëren en begeleiden van projectconsortia en programma’s in samenwerking met deze ondernemingen. Waar mogelijk ga je, samen met de collega’s van Internationaliseren, bruggen slaan naar andere regio’s.

Werkzaamheden bestaan uit:

 • Helpen bouwen aan een innovatief waterstof maakcluster in Rotterdam en omgeving;
 • Pionieren op het gebied van slimme energiesystemen en hiervoor samenwerkingen zoeken tussen publieke en private partijen, grote en kleine bedrijven;
 • Organiseren, ontwikkelen en monitoren van innovatieprojecten op de sleutelthema’s voor de energietransitie;
 • Netwerken met innovatieve bedrijven om te onderzoeken waar hun obstakels voor innovatie liggen. Verkennen van crosssectorale innovatieprojecten;
 • Investor Readiness Programma’s en Venture Development tools professioneel en waardevol inzetten voor de ondernemers en deze tools verder helpen doorontwikkelen;
 • Incubatie van startups aanjagen en koppelen aan het Energie & Klimaat programma wat bij InnovationQuarter loopt;
 • Mede organiseren van evenementen en presentaties. Maken van persberichten vanuit de programma’s.

Over InnovationQuarter

InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. Sinds 2014 werken wij aan strategische, economische en maatschappelijke Impact voor Zuid-Holland. Dit doen we door:

 • samenwerking te organiseren tussen ondernemers, kennisinstellingen en de overheid om nieuwe business te realiseren (Innoveren),
 • vernieuwende en snelgroeiende bedrijven te financieren (Investeren),
 • buitenlandse bedrijven te helpen bij het vestigen in Zuid-Holland en Zuid-Hollandse bedrijven te helpen bij het ondernemen in het buitenland (Internationaliseren).

Daarnaast helpen we met onze business unit Strategie & Communicatie het vestigingsklimaat voor de hele regio te verbeteren via gezamenlijke strategieontwikkeling, uitvoering van de Human Capital Agenda Zuid-Holland, netwerkevenementen, lobby en branding van de regio.

Hier kom jij te werken

InnovationQuarter wil bijdragen aan een emissievrije en concurrerende economie en helpt cruciale innovaties voor de samenleving van morgen te versnellen. Onze maatschappij is begonnen een aantal essentiële transities vorm te geven. De energietransitie en grondstoffentransitie zijn op veel vlakken verbonden. In Zuid-Holland is er een enorm potentieel om grote impactvolle energietransitie ontwikkelingen vorm te geven. Onze forcus ligt op de ontwikkeling van start-ups en scale-ups. We richten ons op het vernieuwen en versterken van de meest ImpaQtvolle waardeketens, clusters en het stimuleren van een sterk innovatie-ecosysteem. Hiermee helpen we een nieuwe economie creëren rond opwek en gebruik van groene energiedragers en hernieuwbare grondstoffen.

Vanuit ons team Innoveren kom je te werken in het bredere sectorteam Energie en Chemie. Hier werken professionals op het gebied van de energietransitie en grondstoffentransitie samen om zoveel mogelijk concrete impact te kunnen maken. Centraal staan onze innovatieve ondernemers in Zuid-Holland. We werken vanuit een strategie waarin we een aantal gebieden pro-actief aanjagen. Sleutelthema’s waar we aan werken zijn relevant voor zowel de regio als voor Nederland. Prioriteit wordt gegeven aan groene waterstof, energieopslag, groene brandstoffen, Waste2Value, Biobased plastics en slimme energiesysteem oplossingen.

Jouw focus ligt met name op energietransitiethema’s. Energiedragers opgewekt uit hernieuwbare bronnen gaan een fundamentele rol spelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dit is zowel een verduurzamingsopgave en een kans op economische vernieuwing en innovatie. Zo worden er op het thema groene waterstof heel wat innovatieve producten ontwikkeld rond het opwekken, distribueren, opslaan en toepassen. Kortom, belangrijke onderwerpen met veel werk aan de winkel!

Wat vragen we van je?

Voor deze functie vinden we het belangrijk dat je beschikt over:

 • HBO+/WO werk- en denkniveau;
 • Minimaal 4 jaar relevante werkervaring;
 • Technische achtergrond en affiniteit met energie en industrie;
 • Ervaring en netwerk in waterstof gerelateerde industrie is en pré;
 • Gevoel voor innovatie ontwikkeling en de dynamiek van MKB;
 • Verbinder die sensitief is voor verhoudingen en communicatie;
 • Hands-on, pragmatisch en resultaatgericht;
 • Aantoonbare ervaring met business development en/of projectmanagement.

Verder zal er gelet worden op:

 • Kennis hebben van de industrie en hoe innovatieve MKB ontwikkelingen daarop aansluiten;
 • Ervaring met publiek en/of private financiering van projecten en/of bedrijven is een pré;
 • Het comfortabel voelen als gesprekspartner bij publieke organisaties, grote bedrijven en MKB.

Bij ons maakt het niet uit waar je vandaan komt, waar je in gelooft, hoe oud je bent of van wie je houdt. We zijn vooral benieuwd naar jouw motivatie voor maatschappelijk effect. We geloven in eerlijke en gelijke kansen en moedigen diversiteit van harte aan. Verschillende achtergronden en perspectieven maken ons sterker.

Ons aanbod

Onze organisatie telt ongeveer 120 betrokken professionals. Zelfstandigheid, initiatief, betrokkenheid en samenwerken zijn voor ons erg belangrijk. We gedragen ons professioneel en tegelijk als een kleine, platte organisatie. Zo vertelt een collega iedere maandag over zijn of haar werk tijdens de (online) IQ-lunch en steken we allemaal de handen uit de mouwen in voorbereiding van en tijdens het IQJaarevent.

Binnen InnovationQuarter krijg je volop mogelijkheden om je te ontwikkelen. Samen met je manager en HR maak je een ontwikkelplan om te bepalen welke opleidingen en ervaringen (binnen of buiten de organisatie) nodig zijn om jouw ambities te realiseren.

Omdat we het belangrijk vinden dat jij je goed en fit voelt, kun je bij ons gratis deelnemen aan (online) bootcamp- en yogalessen. Wie wil eet met elkaar aan de lunchtafel en neemt deel aan de vrijdagmiddagborrels. Collega’s organiseren regelmatig activiteiten zoals een spelletjesavond, karten en deelname aan de Leidse Singelloop. Geen verplichting, wel erg gezellig.

Een werkweek bij InnovationQuarter bedraagt 40 uur; een parttime dienstverband (met een ondergrens van 32 uur) behoort tot de mogelijkheden. De salarisindicatie voor deze functie ligt tussen de €66.712,- en €87.119,- op jaarbasis afhankelijk van opleiding, achtergrond en (aantal jaren) werkervaring. Dit is inclusief vakantiegeld en 13e maand en met goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een NS BusinessCard 1e klas en hybride werken.

Interesse?

Herken je jezelf in bovenstaand profiel? Vul dan het online sollicitatieformulier in. We ontvangen je reactie graag voor 6 december 2023. De eerste gespreksronde vindt plaats op 12 december 2023 en de tweede gespreksronde op 20 december 2023.

De gewenste startdatum is 1 februari 2024.

Heb je inhoudelijke vragen, neem dan contact op met Mark Smith. Voor vragen over het sollicitatieproces kun je terecht bij Britta Vos.

Wil je meer weten over InnovationQuarter en wil je weten hoe het is om hier te werken, neem dan een kijkje op de website: werkenbij.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.