Terug naar overzicht

UNIIQ investeert € 200.000 in startup BIMINI Biotech voor nieuwe medicijnen tegen kanker

BIMINI Biotech, een innovatieve startup die nieuwe medicijnen tegen kanker ontwikkelt, ontvangt een investering van € 200.000 van het proof-of-conceptfonds UNIIQ voor de verdere ontwikkeling van hun technologie. Hiermee willen zij specifiek de celgroei van kankercellen, via de groeihormoon-receptor, op een unieke manier remmen. BIMINI is gevestigd in PLNT, Leiden Centre for Innovation and Entrepreneurship. De investering werd digitaal bekendgemaakt door Ida Haisma, directeur van het Leiden Bio Science Park.

BIMINI Biotech

Nabootsen van de natuur

In de afgelopen tien jaar is de overleving van mensen met uitgezaaide kanker nauwelijks verbeterd, slechts met een maand. BIMINI Biotech ontwikkelt innovatieve medicijnen tegen kanker door specifiek de celgroei te remmen. Hun aanpak is gebaseerd op een nieuw mechanisme, waarbij gekeken wordt naar het groeihormoon dat uiteindelijk zorgt voor celgroei, -reproductie en -regeneratie. Deze aanpak bootst op elegante wijze de natuur na door de cel minder gevoelig te maken voor groeihormoon, zoals te zien is bij het Laron-syndroom (een specifiek type dwerggroei). Bij dit syndroom, waarbij de functie van de groeihormoonreceptoren verstoord is, blijkt resistentie te bestaan tegen onder andere kanker.

De technologie is gebaseerd op pionierend onderzoek van Prof. Ger Strous vanuit het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hun middelen laten in de preklinische fase hoopvolle resultaten tegen kanker zien. BIMINI is recent naar Leiden verhuisd om daar haar preklinische onderzoek voort te zetten en de technologie richting de kliniek te brengen.

Platform voor geneesmiddelenontdekking

Aangezien het mechanisme niet alleen bij de ontwikkeling van kanker betrokken is, maar ook bij andere indicaties zoals metabole stoornissen en veroudering, kunnen hier op termijn ook kansen ontstaan om de innovatieve benadering van BIMINI toe te passen. De ambitie van BIMINI is om een platform voor geneesmiddelenontdekking te ontwikkelen om zo een toonaangevende innovator te worden op het gebied van groeihormoon-receptor gebaseerde therapieën.

De UNIIQ-investering wordt ingezet voor aanvullende in vivo effectiviteitsstudies, experimenten en organisatieontwikkeling. Digvijay Gahtory, CEO BIMINI Biotech:

“Met behulp van de UNIIQ-investering kan BIMINI Biotech essentiële experimenten uitvoeren om de stap te overbruggen naar een Series A investering. Hiermee brengen wij onze innovatieve technologie één stap dichterbij de patiënt.”

Hans Dreijklufft, fondsmanager bij UNIIQ:

“Om de vooruitzichten en levensverwachting voor patiënten met kanker te verbeteren is het essentieel dat nieuwe therapieën de patiënt bereiken. BIMINI’s innovatieve technologie heeft de potentie om in de toekomst voor patiënten een verschil te maken. Daarom investeren we heel graag in BIMINI Biotech. We hebben veel vertrouwen in het team en zijn ervan overtuigd dat BIMINI Biotech een sterke aanvulling is voor het Leidse ecosysteem.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.