Terug naar overzicht

UNIIQ en NS Innovatiefonds investeren samen in Hardt voor de ontwikkeling van Hyperloop

Startup Hardt ontvangt van NS Innovatiefonds en UNIIQ een investering voor de ontwikkeling van een nieuw transportsysteem. De investering werd bekendgemaakt door Minister van Economische Zaken Henk Kamp tijdens een homecoming event voor het team van de TU Delft dat op 29 januari jl. in Los Angeles de door Elon Musk georganiseerde Hyperloop PoD Competitie won.

V.l.n.r.: Henk Kamp (minister van Economische Zaken), Roger van Boxtel (NS), Tim Houter (Hardt), Rinke Zonneveld (InnovationQuarter), Tim van der Hagen (TU Delft) © Daniel Verkijk 

 

Snelheid van een vliegtuig, gemak van een trein

Als het aan het team van Hardt ligt is dit binnen afzienbare tijd realiteit. Vier van de oprichters van het Delft Hyperloop project gaan door onder de naam ‘Hardt’ om hyperloop realiteit te maken. Het Delftse Hyperloop team was in januari de grote winnaar van de SpaceX Hyperloop wedstrijd in Amerika. Hardt ontwikkelt de komende jaren een hogesnelheid grondtransportsysteem in een luchtbuis waarin capsules passagiers naar hun plaats van bestemming brengen in een fractie van tijd wat we nu gewend zijn. Hyperloop biedt de belofte van reizen met de snelheid van een vliegtuig, maar met het gemak van een trein.

 

Highspeed en milieuvriendelijk

Naast de tijdswinst kan deze vorm van vervoer bijdragen aan een schonere en zuinigere manier van transport ten opzichte van de conventionele transportmiddelen. Daar waar vliegtuigen en auto’s schadelijke stoffen uitstoten en fossiele brandstoffen nodig hebben om zich te verplaatsen, is Hyperloop zelfvoorzienend door het gebruik van zonne-energie. Met behulp van magneten zweeft de capsule boven een baan waardoor het energieverlies geminimaliseerd kan worden. Zonnepanelen op de buis leveren de stroom die nodig is om de capsule in beweging te brengen. De capsule kan snelheden bereiken van 1200 km/u omdat er geen luchtdruk is in de speciaal ontwikkelende vacuümbuizen.

SpaceX’s Hyperloop Pod Competitie

In Los Angeles is het Delft Hyperloop team, bestaande uit 30 TU Delft studenten, op 29 januari eerste geworden in de finale de SpaceX Hyperloop wedstrijd in Amerika, opgezet door Elon Musk. Met de competitie wil Musk de ontwikkeling van een revolutionaire vorm van snel en energiezuinig transport stimuleren waarbij mensen en goederen met een snelheid van 1200 km/u door buizen met daarin een zeer lage luchtdruk reizen. Het Delft Hyperloop team nam het op tegen 27 teams uit de hele wereld. Zij ontvingen de eerste prijs voor ‘best design and performance’. Het prototype wist in de 1,25 kilometer lange proeftunnel een snelheid te halen van 93 km/u.

 

UNIIQ en NS Innovatiefonds investeren samen in Hardt voor de ontwikkeling van Hyperloop

V.l.n.r.: Paul Althuis (TU Delft), Tim Houter (Hardt), Liduina Hammer (UNIIQ), Rinke Zonneveld (InnovationQuarter), Tim van der Hagen (TU Delft), Rolph Segers (TU Delft), Henk Kamp (minister van Economische Zaken) © Daniel Verkijk

“Het is ons doel over vier jaar een volledig operationeel testtraject te hebben gebouwd” zegt Tim Houter, Chief Executive Officer Hardt. “Samen, als één Nederland, brengen wij de globale mobiliteit tot een nieuw niveau, en Nederland tot de top op het gebied van techniek en innovatie. Het startkapitaal van UNIIQ, Delft Enterprises en NS Innovatiefonds is hierin en goede impuls naar een nieuwe wereld van transport”, vervolgt Houter.

“We zijn verheugd te kunnen investeren in het team dat bij de internationale Hyperloop competitie een fantastische prestatie heeft neergezet”, aldus Liduina Hammer, Fondsmanager bij UNIIQ. Hammer vervolgt:

 

Met de investering van het NS Innovatiefonds en UNIIQ kan Hardt verder ontwikkelen aan de technologie die de toekomst van transport zal veranderen.

 

Minister Kamp, Economische Zaken: “De ontwikkeling van de Hyperloop door Delftse studenten is een mooi voorbeeld van hoe Nederlands innovatief denkvermogen kan bijdragen aan een mondiaal vraagstuk. Wanneer zulke kennis daadwerkelijk wordt omgezet in concrete producten of diensten draagt dat bij aan onze economie. Daarom is het goed dat ik het team vandaag niet alleen mag feliciteren met hun overwinning, maar ook kan aankondigen dat het ministerie van Economische Zaken toekomstige teams en de vandaag gelanceerde startup Hardt ook gaat ondersteunen bij het verder uitbouwen van hun innovatieve ideeën.”

NS Innovatiefonds draagt bij aan innovatie in mobiliteit door te investeren in startups”, aldus Maurice Unck, directeur Commercie en Ontwikkeling bij NS. Unck vervolgt: “NS Innovatiefonds stimuleert met haar investering dat startup Hardt doorgaat met het succesvol ontwikkelen van hyperloop technologie. Het is voor ons zeer interessant om aan deze nieuwe ontwikkelingen bij te dragen ook vanwege de mogelijke spinoffs voor de spoorsector”.

Paul Althuis, Algemeen Directeur Delft Enterprises, “De afgelopen 10 jaar werkt de TU Delft naast technologische innovaties hard aan het verbreden van de blik onder haar studenten. Dit heeft onder andere geresulteerd in de D-Dream Hall, een loods waar tientallen studenten samenwerken aan, alleen al dit jaar, 14 competities”. ”Delft Hyperloop is een mooi voorbeeld van zo’n team. Ze wonnen recent Elon Musk’s Hyperloop PoD competion in de VS, een prachtige prestatie. Vier van de teamleden willen nu de kennis en ervaring die ze hebben opgedaan omzetten in een nieuw bedrijf: Hardt. Dit soort ondernemende stappen steunt de TU Delft graag, dus willen we hen met een investering via participatiemaatschappij Delft Enterprises graag op gang helpen”, aldus Althuis.