Terug naar overzicht

Twee retourtjes ruimte op één dag, de spaceplane van Dawn Aerospace gaat het doen – InnovationQuarter investeert in Dawn Aerospace

InnovationQuarter investeert vanuit het fonds IQCapital in Dawn Aerospace, een New Space bedrijf dat duurzame, flexibele en kosteneffectieve lanceringen van kleine satellieten mogelijk maakt. InnovationQuarter sluit zich daarmee aan bij een investeringsronde van in totaal € 2 mln. waar diverse Europese, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse investeerders in deelnemen. De investering werd bekendgemaakt door Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, tijdens het evenement 5 jaar MIT-subsidie Zuid-Holland op 13 februari in Rotterdam.

 InnovationQuarter investeert in duurzame ruimtevaartinnovaties van Dawn Aerospace
Foto Remco Zwinkels

Dawn Aerospace werd in 2016 opgericht door Jeroen Wink, Stefan Powell, Robert Werner, Tobias Knop en James Powell en heeft locaties in Delft en Nieuw-Zeeland. Het bedrijf is een spin-off van de TU Delft en is onderdeel van YES!Delft en het StarBurst accelerator programma. Dawn Aerospace ontwikkelt een herbruikbare raket voor satellietlanceringen en -propulsiesystemen (thrusters) die werken op basis van onschadelijke gassen. De raket, ook wel ‘spaceplane’ genoemd, zal autonoom vliegen en kan meerdere keren op een dag de ruimte in om kleine satellieten in hun baan rond de aarde te brengen.

Duurzame ruimtevaartinnovaties

Eerder ontving Dawn Aerospace al een MIT subsidie, de regeling MKB innovatiestimulering topsectoren van de provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die zij inzette voor de vroege ontwikkeling van haar innovatieve thruster en Mk-II Spaceplane. Het nieuwe kapitaal wordt ingezet voor commercialisatie van de thrusters en doorontwikkeling van de Mk-II Spaceplane. In augustus 2018 doorstond de Mk-I de testen met succes, en naar verwachting zal de eerste Mk-II Spaceplane in 2020 gelanceerd worden.

Jeroen Wink CEO bij Dawn Aerospace:

De Mk-II Spaceplane is de eerste in een serie van herbruikbare ruimtevaartuigen die de toegang tot de ruimte zullen revolutioneren, in een tijd die ongelooflijk spannend is voor de ruimtevaartindustrie.

Thrusters geven satellieten het vermogen om te manoeuvreren als ze in de ruimte zijn. Dit kan nodig zijn tijdens de operationele periode van de satelliet; maar het kan ook nuttig zijn om na deze periode de satelliet uit haar baan om de aarde te stuwen en daarmee ruimtevervuiling te voorkomen. De thrusters van Dawn Aerospace worden in tegenstelling tot gebruikelijke propulsiesystemen niet aangedreven door hydrazine, maar door een nieuwe combinatie van meer voorhanden zijnde, niet giftige gassen. Hierdoor zijn deze thrusters veel makkelijker toepasbaar maar hebben ze wel de voordelen die chemisch aangedreven thrusters hebben ten opzichte van bijvoorbeeld elektrische thrusters. Het eerste satellietpropulsiesysteem van Dawn Aerospace staat gepland om in juli 2019 de ruimte in gelanceerd te worden vanuit Frans-Guyana. Een tweede lancering, met het door MIT gefinancierde systeem voor het Nederlandse satellietbedrijf Hiber staat gepland voor oktober 2019.

Nieuwe kansen voor de transformerende New Space industrie

Op basis van de thrustertechnologie wordt de spaceplane ontwikkeld om satellieten flexibel, snel en kosteneffectief te lanceren. De Spaceplane van Dawn Aerospace moet de groeiende markt van kleine satellieten gaan bedienen. Het flexibel, snel en goedkoper in een specifieke baan brengen van kleine satellieten is iets waar veel vraag naar is vanuit de markt, maar wat momenteel nog geen enkel bedrijf kan doen.

Francis Quint, Hoofd InnovationQuarter Capital:

Deze investering stelt Dawn Aerospace in staat de volgende stappen te zetten in de ontwikkeling van hun spaceplane waarmee kleine satellieten sneller, goedkoper en groener gelanceerd gaan worden. Wij verwachten dat Dawn zich hiermee gaat ontwikkelen naar een snel groeiend en belangrijk onderdeel van het Zuid-Hollandse aerospacecluster.

Nieuwsbrief