Terug naar overzicht

Tuinder Tom – van digitale technologie naar procesoptimalisatie in de glastuinbouw

Zoals in vrijwel iedere sector speelt ook in de glastuinbouwsector de noodzaak om aan de slag te gaan met nieuwe digitale technologieën. Een vijftal bedrijven uit de tuinbouwsector zijn samen met InnovationQuarter het initiatief Tuinder Tom gestart, een proeftuin voor digitalisering in de glastuinbouw.

Tuinder Tom – van digitale technologie naar procesoptimalisatie in de glastuinbouw

Van technologie naar het optimalisering van processen

De behoefte aan en noodzaak van digitalisering in de glastuinbouw is groot. Er zijn alleen nog weinig concrete initiatieven en projecten in de praktijk.

Met de technologie alleen ben je er nog niet. Het gaat erom die technologie te gebruiken om de bedrijfsprocessen in de tuinbouw te optimaliseren. Voor de hand liggende mogelijkheden zijn het ‘telen op afstand’ en de ‘autonome kas’.

Nieuw initiatief; Tuinder Tom

Bedrijven worden groter, er wordt meer geteeld in het buitenland en men wil hun (teelt)kennis daar ook verkopen. Sensoren, kunstmatige intelligentie en internet kunnen hierbij helpen.

Het blijkt erg moeilijk om digitale business cases in de theorie te bedenken. Gesteund door InnovationQuarter is een vijftal bedrijven uit de tuinbouw gestart met het initiatief Tuinder Tom. Startpunt van Tuinder Tom is een praktijklocatie bij kwekerij Zwethlande in Honselersdijk die als proeftuin dient voor digitalisering in de tuinbouw. Hier wordt de aanwezige kennis, techniek en data samengevoegd en van daaruit gewerkt aan mogelijke business cases.

Tuinder Tom – van digitale technologie naar procesoptimalisatie in de glastuinbouw

Data delen

Naast kwekerij Zwethlande zijn op dit moment ook Delphy, LetsGrow.com, B-Mex en Plantsome.nl aangesloten bij het initiatief. Data van alle deelnemers wordt via LetsGrow beschikbaar gesteld in een ‘pot’ waaruit alle deelnemers de data mogen gebruiken voor het in de praktijk ontwikkelen en testen van mogelijke use cases en businessmodellen.

Een eerste voorbeeld is een proef van Delphy waarbij met behulp van een gewasmodel van B-Mex advies wordt gegeven over de watergift bij de tuinder.