Terug naar overzicht

Tuinbouwbedrijven op handelsmissie naar Saoedi-Arabië, profiteren van strategische, collectieve marktbetreding

Van 17 tot 21 oktober vond de tuinbouwmissie naar Saoedi-Arabië plaats, dat een onderdeel vormt van het Partners in International Business (PIB) programma NLHortiRoad2TheGulf. In de golfregio wordt groot ingezet op zelfbeschikking over voedselproductie. Er wordt daarom gezocht naar totaaloplossingen die lokale water- en energie-efficiënte voedselproductie mogelijk maken. Westlandse tuinbouwbedrijven zijn wereldwijde koplopers waar het gaat om hoogtechnologische kassenbouw en -teelt en trekken samen op om de gezamenlijke totaaloplossingen te kunnen bieden aan de golfregio.

 

De Midden-Oosterse markt is anders ingericht dat Nederlandse bedrijven gewend zijn, en op het gebied van land- en tuinbouw zijn overheidsdiensten nauw betrokken. Om deze markt te kunnen betreden is daarom betrokkenheid van de Nederlandse overheid noodzakelijk om de juiste contacten te kunnen leggen. Het PIB programma biedt tuinbouwondernemers de kans om met een gezamenlijke propositie, gebaseerd op totaaloplossingen te presenteren, vergezeld door Nederlandse overheidsvertegenwoordigers.

Lees meer over hoe Rolf tuinbouw bedrijven helpt internationaliseren

De missie, georganiseerd met Dutch Greenhouse Delta en de ambassade in Riyad, gaf daar invulling aan middels een workshop met het Saudische ministerie van Milieu, Water & Landbouw & Estidamah Research Center. Deze sessie bood de ondernemers de mogelijkheid om met relevante overheidsfunctionarissen, investeerders en kwekers te brainstormen over lokale mogelijkheden om met Nederlandse technologie gezond en hoogwaardig voedsel te produceren.

Later in de week werden bezoeken gebracht aan meerdere organisaties die grootschalige projecten aan het ontwikkelen zijn waar voedselproductie een belangrijke opgave is. Nederlandse ondernemers hebben de kennis en kunde in huis om daar een gezamenlijke propositie te schetsen. Met de gelegde contacten gaan de bedrijven werken aan het verder vormgeven van hun propositie en de mogelijkheden voor samenwerking nader verkennen

Het PIB programma betreft een driejarige publiek-private samenwerking waar handelsmissies een belangrijk onderdeel van uitmaken. Daarnaast wordt ingezet op kennisdeling en economische diplomatie.

Heeft uw tuinbouwbedrijf ook internationale ambities?

Neem gerust contact met ons op!