Terug naar overzicht

Think Smart! prikkelt maritieme partijen tijdens Maritime Industry beurs Gorinchem

Tijdens de jaarlijkse Maritime Industry beurs in Gorinchem werd een sessie verzorgd door het Maritieme samenwerkingsverband Maritime Delta. Maritime Delta is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen in de maritieme delta, het gebied van Tweede Maasvlakte tot en met Gorinchem en Werkendam. Door afstemming en slim verbinden van initiatieven worden activiteiten en innovatie versterkt.

Het ideecafé Think Smart! Werd georganiseerd door InnovationQuarter en Netherlands Maritime Technology. Tijdens dit ideecafé werden verschillende smart industry technieken toegelicht die naar verwachting de maritieme wereld sterk gaan beïnvloeden. De maritieme wereld maakt een periode van grote verandering door. De huidige markt en maatschappij vragen om een hoge mate van efficiëntie en flexibiliteit. Het is daarom essentieel om te blijven innoveren en optimaal gebruik te maken van beschikbare technologie en ICT-toepassingen.

Om de ondernemers hiermee kennis te laten maken werd een viertal technologische ontwikkelingen nader toegelicht. In heldere presentaties werden achtereenvolgens Internet of Things, Robotisering, Augmented Reality en Sensoring besproken. De presentaties waren gericht op het effect dat de toepassing kan gaan hebben op het werken in de maritieme sector en werden verduidelijkt door voorbeelden van reeds bestaande toepassingen en lopende samenwerkingsprojecten.

Interessant om te zien was de verbinding tussen vergaande automatisering en de concrete maakindustrie. Zo verzorgde de Kamer van Koophandel een presentatie waarin het brede scala aan mogelijkheden binnen het Internet of Things centraal stond terwijl Machinefabriek de Waal aantoonde hoe Robotisering binnen het TIMA project de maakindustrie efficiënter en preciezer kan laten functioneren.

Reds Maritime en Aviso instruments lieten zien hoe het verzamelen van scheepsdata door het plaatsen van sensoren kan leiden tot efficiëntieslagen zowel tijdens het werkproces als op het gebied van onderhoud.

Tot slot verzorgde Feo-AR een aansprekende presentatie over hoe onderhoud en reparatie aan installaties aan boord gestuurd kunnen worden met behulp van een Augmented Reality bril waarin een extern persoon via videoverbinding mee kan kijken met de reparateur en nuttige informatie en aanwijzingen aan het beeld kan toevoegen.

De presentaties waren vooral bedoeld om de aanwezigen kennis te laten maken met deze technieken en hen te informeren over de verwachte impact die deze gaan hebben op de maritieme industrie. Maritime Delta organiseert met regelmaat bijeenkomsten waarin innovaties met een link naar de maritieme sector centraal staan. Aankondiging hiervan gebeurt via de websites van Maritime Delta, InnovationQuarter en bijbehorende nieuwsbrieven.