Terug naar overzicht

TerugblIQ 2018 / InnovationQuarter in 2018 wederom de grootste investeerder in Zuid-Holland

InnovationQuarter was in 2018 bij 40% van de deals in de regio als investeerder betrokken, en speelde daarmee net als in 2017 een vooraanstaande rol bij het investeren in snelgroeiende innovatieve bedrijven. De regionale ontwikkelingsmaatschappij heeft in 2018 24 nieuwe investeringen gedaan, en hiermee € 17 mln. geïnvesteerd in ondernemingen en fondsen in Zuid-Holland. Deze investeringen leiden tot 379 arbeidsplaatsen en leveren in totaal € 64 mln. aan additionele investeringen op.

Risicovol investeren in alle fases van ondernemen

Als lifecycle financier voorziet InnovationQuarter bedrijven van financiering in verschillende fasen van groei en investeert daarvoor vanuit drie fondsen: IQCapital, en de fondsen in beheer UNIIQ en ENERGIIQ.

“De investeringstak van InnovationQuarter vervult een bredere rol dan alleen het direct investeren in bedrijven” zegt Francis Quint, Hoofd InnovationQuarter Capital. “Het grootste deel van de bedrijven in onze regio helpen wij door het bepalen van de juiste financieringsvraag en door contact te leggen met geschikte partijen via ons grote netwerk van investeerders. Daarnaast vergroten we de beschikbaarheid van kapitaal door in fondsen te investeren of fondsen te helpen opzetten in die sectoren waarvoor minder geld beschikbaar is in de regio. Voorbeelden hiervan zijn het mede opzetten van het Rotterdam Port Fund (gericht op haven-gerelateerde innovaties) of de investering in SET Ventures (gericht op energietransitie). Daarnaast investeren de fondsen direct in bedrijven in sectoren of fasen waar minder geld beschikbaar is, bijvoorbeeld in proof-of-concept via UNIIQ, in energietransities via ENERGIIQ of in harde tech bedrijven via IQCapital. Hiermee realiseren we in samenwerking met private investeerders, een zo breed mogelijk financieringsecosysteem in onze regio.”

Resultaten Capital 2018

In 2018 heeft InnovationQuarter de volgende investeringen gedaan:

  • IQCapital heeft met 10 investeringen in totaal € 7 mln. geïnvesteerd in de bedrijven: McNetiq, Tiledmedia, Connected Capital, MIMETAS, VarmX, IMSystems, Solar Monkey, Momo Medical, Cybersprint, Xinaps.
  • UNIIQ heeft dit jaar in totaal € 3 mln. geïnvesteerd in 11 bedrijven: Qlayers, Oceans of Energy, Numeric Biotech, MyLife Technologies, ManoMetric, Concord Neonatal, Clockworks, LeydenJar, Tracefy, SeraNovo, Gearbox.
  • In het eerste jaar van ENERGIIQ heeft zij in totaal € 7 mln. geïnvesteerd in: Exasun, INNECS, Set Ventures.

Hiermee heeft InnovationQuarter in 2018 maar liefst 40% van alle deals in Zuid-Holland voor haar rekening genomen. In 2017 werden InnovationQuarter (IQCapital) en UNIIQ zelfs uitgeroepen tot de meest actieve investeerders in Nederland. De investeringen in Zuid-Holland laten ten opzichte van de rest van Nederland een duidelijke focus zien op Hightech, Life Sciences & Health en Cleantech. Dit blijkt uit een analyse op basis van de Golden Egg Check dataset.

Josefien Groot, CEO van Qlayers haalde dit jaar een UNIIQ investering op van € 300.000:

Als investeerder kijkt InnovationQuarter verder dan de hobbels. Ze zagen de potentie van Ruben en mij als sterk managementteam voor Qlayers. We hebben ook veel baat gehad bij de workshop over werknemersparticipatie en de adviezen over onze budgettering. Die betrokkenheid van InnovationQuarter is enorm waardevol voor een startup.


Josefien Groot, Qlayers

Vijf jaar investeren in Zuid-Holland

De regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter bestaat inmiddels vijf jaar. In de afgelopen vijf jaar heeft InnovationQuarter met de drie fondsen 69 investeringen gedaan en ruim € 46 mln. geïnvesteerd. Onze portfoliobedrijven hebben in deze vijf jaar een totaal aangetrokken vermogen van € 195 mln. opgeleverd voor de regio.

Francis Quint, Hoofd InnovationQuarter Capital, kijkt terug op vijf mooie jaren: “We zijn ontzettend trots op de resultaten, ten tijde van onze oprichting was er sprake van het ontbreken van belangrijke financieringsschakels in het financieringslandschap in Zuid-Holland, dat was één van de redenen tot oprichting van InnovationQuarter in 2014. Private equity was er genoeg, maar aan het risicovollere Seed en Venture Capital wilden investeerders zich vaak niet wagen. Grotere bedrijven die hun succes al bewezen hadden, werden dus wel gefinancierd, maar innovaties in de vroege fase worstelden enorm om kapitaal aan te trekken. Terwijl die financiële voedingsbodem voor innovatie en experiment wel éssentieel is om als provincie en als land voorop te blijven lopen. Die lacune in het financieringslandschap hebben wij als regionale ontwikkelingsmaatschappij voor een groot deel opgevangen, tegelijkertijd zien we de urgentie om de innovaties in onze regio te blijven financieren. De concurrenten van onze portfoliobedrijven in China en de VS zitten bepaald niet stil.

Met behulp van financiering kunnen we de parels uit onze regio laten uitgroeien tot wereldspelers. Naast startups en scale-ups financieren we ook volwassen bedrijven die Zuid-Holland versterken in de transitie naar een nieuwe economie. Daar waar mogelijk verbinden we partijen aan elkaar om door middel van samenwerking als provincie te groeien.