Terug naar overzicht

Terugblik op het InnovationQuarter Jaarevent 2019

Op 24 juni vond het vijfde InnovationQuarter Jaarevent plaats, ditmaal in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Met maar liefst 37 Zuid-Hollandse innovaties op de innovatievloer, interessante sprekers in het plenaire programma en acht voorprogramma’s waarin de aanwezigen zich verder verdiepten in onder andere digitalisering in de haven, effectief investeren met impact en waar het Human Capital Akkoord werd ondertekend door 66 regionale partijen.

© Verkijk

Dankzij de inspirerende sprekers, de ondernemers op de innovatievloer, de unieke locatie en bijna 1.000 aanwezigen kijken wij dankbaar en trots terug.

Wilt u nagenieten of was u onverwacht verhinderd? Bekijk dan deze video of het fotoverslag op onze Flickr-pagina.

Na maandag zijn we nog meer gemotiveerd om samen met jullie te werken aan een nog sterkere innovatievere regio. We kijken met een optimistische blik vooruit, naar de wereld van morgen, naar de Next Economy.

© Verkijk

Hieronder vindt u een overzicht van de bedrijven op de innovatievloer en de sprekers in het plenaire programma.

Plenair programma

 • Josefien Groot van QLayers deelt haar passie voor duurzaamheid. Ze wil de wereld een stukje beter maken. Dat doet ze met haar bedrijf Qlayers dat multifunctionele coatings print op industriële oppervlakken. De eenvoudigste is een verfcoating, maar Qlayers maakt print ook haaienhuidstructuren op schepen. Zo bespaart een schip ruim 8000 ton CO2. Dat is pas impact maken!
 • Professor Pieter Reitsma was een echte academicus, en bovendien een gerenommeerde naam en baanbreker in het onderzoek naar bloedstolling. Reitsma is nu bezig een medicijn te maken van het gif van de bruine slang. Trombosepatiënten die antistollingsmiddelen gebruiken komen daardoor niet meer te overlijden bij operaties en/of acute bloedingen. Hij brengt het medicijn op de markt met zijn bedrijf VarmX en vertelde daarover op het podium.
 • Het onderzoek van Janneke Niessen en Eva de Mol haalde het FD: slechts 1,6% van de Venture Capital funding gaat naar vrouwelijke ondernemers. Bij 6,8% van de investeringen stond een gemengd team aan het roer. Dat betekent dat negen van de tien investeringen bestemd is voor bedrijven die onder exclusieve leiding staan van mannen. Niessen en De Mol legden op het podium uit waarom gemengde teams betere resultaten en exits opleveren.
 • Maja Rudinac (Robot Care Systems) vertelt over de zorgrobot LEA. Met LEA zijn gebruikers minder afhankelijk van een zorgverlener en houden mantelzorgers meer tijd over voor persoonlijke aandacht.
 • Michael van Duijn van ORTEC deelt zijn passie voor wiskunde en econometrie waarmee ORTEC de wereld wil verbeteren door organisaties te optimaliseren met wiskundige optimalisatietechnologie en geavanceerde analysetools. ORTEC haalde een investering op van InnovationQuarter.
 • De traditionele IQuizz, 6 collega’s van InnovationQuarter presenteerden de jaarlijkse regioquiz. Dit naar aanleiding van de publicatie van de economische monitor 2019 die door de Economic Board Zuid-Holland gepresenteerd werd.
 • Kirsten Steinbusch vertelt over haar bedrijf Delft Advanced Biorenewables (DAB). Dat heeft een nieuw type bioreactor ontwikkeld dat de opbrengst van fermentatieprocessen verhoogt en de kosten verlaagt. Dankzij deze technologie wordt fermentatie concurrerend met fossiele processen. Daarmee versnelt DAB de transitie naar een biobased economy. Onlangs investeerde InnovationQuarter in DAB.
 • Hans Henseler van Magnet Forensics en Rolf van Wegberg van TNO monitoren samen met de politie actief op het dark web om trends te ontdekken op de ‘dark market’ voor een veiligere maatschappij hier en wereldwijd.
 • Gedeputeerde Adri Bom Lemstra maakte bekend dat het programma SMITZH een nieuwe fase ingaat. De komende 3 jaar blijft het programma zich inzetten voor ondersteuning van zo’n 10.000 maakbedrijven in Zuid-Holland.
 • Simone Keijzer (Gearbox Innovations) ontwikkelde een digitale keurmeester die vision technologie met Artificial Intelligence combineert om tot wel 100% van de groente en het fruit te controleren op kwaliteit.
 • Lieven van der Sypen (Qutech), hoogleraar aan de TU Delft, vertelde over de mogelijkheden van quantumcomputing: een computer met zo’n grote rekenkracht dat hij allerlei voorspellingen, zoals over de verwachte drukte op een spoedeisende hulp-afdeling, tot in grote nauwkeurigheid kan doen.

Op de innovatievloer

 • AgroEnergy en Delphy waren aanwezig met een Tesla. Hiermee lieten ze Autonoom telen in stappen zien.
 • Oddbot presenteerde de Weed Whacker robot. Deze robot herkent en onderscheid kroppen en onkruid. De robot kan het onkruid verwijderen, zodat de kroppen zorgeloos door kunnen groeien.
 • Momo Medial stond met een ziekenhuisbed op de innovatievloer. In dit bed zitten sensoren die onder het matras geplaatst kunnen worden. Hierdoor kunnen doorligwonden bij patienten worden voorkomen.
 • Clockworks ontwikkelt beeldherkenningssoftware om met behulp van deep learning via één foto genomen met een mobiele telefoon gas/water/elektrameters nauwkeurig af te lezen.
 • Birò maakt het rijden in de stad eenvoudig. Zij waren aanwezig met hun compacte voertuig. Dankzij de compacte afmetingen kunt u snel en flexibel door het drukke stadsverkeer fietsen. Blijf droog en warm op regenachtige dagen, rijd met de deuren uit in de zomer.
 • SIM-CI maakt simulaties om veiligheid bijvoorbeeld door overstromingen en daaruitvoortvloeiende problemen zoals bijvoorbeeld uitval van energie beter inzichtelijk te maken en onderlinge samenwerkingen te vergemakkelijken.
 • IMSystems stond op de innovatievloer met een armrobot. IMSystems introduceert een baanbrekende ontwikkeling in transmissietechnologie. Onze uitvinding verbetert de prestaties aanzienlijk voor een eindeloos aantal mechatronische toepassingen.
 • My Heatbox presenteerde hun zelfverwarmende lunchbox.
 • 10XL maakt 3D-prints met behulp van gerecycled plastic.
 • Applied drone innovations (ADI) maakt drones voor kassen. Deze drone verzamelt data voor de kassen.
 • Gearbox toonde de Gearvision. Op gedetailleerde wijze worden meetgegevens van beeldopnames gekwantificeerd naar echte data die gebruikt kan worden bij het optimaliseren van de kwaliteit en teelt.
 • Met de Somnox Slaaprobot val je sneller in slaap, slaap je langer door en word je frisser wakker, door jouw ademhaling te vertragen, je aandacht te richten op de robot en rustgevende geluiden af te spelen.
 • TiledMedia Was aanwezig met een VR bril. Tiledmedia is wereldleider op het gebied van flexibel streamen van Virtual Reality. De onderliggende technologie maakt het mogelijk om videobeelden met extreem hoge resolutie naar gewone consumentenelektronica te streamen, zonder verlies aan kwaliteit.
 • Aqitech toonde een baggerdrone tijdens de innovatievloer.
 • PHYSEE heeft SmartSkin ontwikkeld. SmartSkin kan het klimaat van uw gebouw autonoom aansturen, detecteren en regelen. Het creëert op intelligente wijze een comfortabele en duurzame omgeving die op u is afgestemd.
 • Onboard is een platform voor de maritieme sector. Hierop zou alles moeten samenkomen, van sensoren tot aan machines en systemen aan boord en van de bemanning tot aan partners en de industrie.
 • Semioticlabs was aanwezig met SAM4. SAM4 bestaat uit sensorhardware, analyses en een dashboard dat bruikbare informatie biedt over de gezondheid, prestaties en energieverbruik van aangesloten apparaten.
 • Involtum toonde een energiepaal voor campeerders. Involtum is de partij achter diensten als: Marktstroom, AanUit.net, Walstroom, NomadPower, Call Bill. Met deze diensten is het mogelijk dat de marktkoopman, de camperaars, de schipper, de jachteigenaar, de vrachtwagenchauffeur, de student, zelf voorzieningen kan activeren en afrekenen.
 • Taniq was aanwezig met industriele robots voor de (rubber) composieten markt. Technologie om het ontwerp- en productieproces van versterkte rubberproducten te optimaliseren en te automatiseren.
 • PATS stond op de innovatievloer met een drone. PATS ontwikkelt dronetechnologie voor bestrijding van insecten.
 • QuTech was aanwezig met een Quantum Inspire. Quantum Inspire (QI) is een quantum computing-platform dat is ontworpen en gebouwd door QuTech. Het doel van Quantum Inspire is om gebruikers toegang te geven tot verschillende technologieën om kwantumberekeningen en inzichten uit te voeren in principes van kwantumgebruik en toegang tot de gemeenschap.
 • Ook Felyx was aanwezig op de innovatievloer. Met felyx reis je snel, betaalbaar en zorgeloos door de stad.
 • Genuin.engineering is een hightech opstartfamilie van gepassioneerde probleemoplossers. Het bedrijf heeft een eigen R & D-team bestaande uit ontwerpers van industriële producten, elektrotechnici, embedded softwareontwikkelaars, ontwikkelaars van cloud software en productiespecialisten.
 • The Service Concept toonde een argumented reality bril. TheServiceConcept.com bedenkt en ontwikkelt disruptieve concepten en Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR) applicaties.
 • Robot Care Systems was aanwezig met Lea. Door slimme technologieën te gebruiken kan Lea de kans op vallen verkleinen. Tijdens het lopen zorgt Lea ervoor dat de houding van de patient gemeten wordt waardoor hij niet uit balans kan raken.
 • Longbloom zorgt ervoor dat bloemen niet een week maar maanden mee gaan.

Het InnovationQuarter team ziet er naar uit om ook komend jaar weer impactvol met u samen te werken.

© Verkijk

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Nieuwsbrief