Terug naar overzicht

Sustainable Building & Energy Systems in de V.S.: Nederlandse ondernemers, pak je kans in Boston!

Sinds de aanstelling van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is er vanuit federaal niveau helaas beperkt aandacht voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Gelukkig heeft de VS een gelaagd politiek systeem, waarbij de verschillende staten veel zeggenschap hebben over hun eigen wet- en regelgeving. Anne de Vries (InnovationQuarter) en Aafke Mak (FME) reisden met een groep cleantech ondernemers naar één van de meest proactieve staten in de VS als het om duurzaamheid gaat: Massachusetts. Hun conclusie? Nederlandse bedrijven zijn ‘in demand’ in de V.S.!

Massachusetts is één van de Amerikaanse staten die zich sterk inzet om te innoveren en te verduurzamen; de Metropoolregio Boston is één van de meest actieve regio’s binnen de staat om deze essentiële verandering op te pakken. De focus ligt daarbij op de gebouwde omgeving omdat 70% van de CO2 uitstoot in Boston afkomstig is van gebouwen, zowel residentieel als niet-residentieel. De stad heeft daarom de afgelopen jaren grote stappen gezet in het bevorderen van duurzame bouw en zal die lijn de komende jaren doortrekken. Dit levert voor Nederlandse cleantech ondernemers significante kansen op. Nederland is voorloper als het aankomt op duurzame innovaties en dit geldt ook voor Scandinavië. Tijdens de economische missie van 17 tot 20 september kwamen delegaties uit beide regio’s daarom samen in Boston. De missie werd georganiseerd door private en publieke partijen uit Nederland en Scandinavië: Cleantech Scandinavia, FME, Holland Innovation Network Boston, InnovationQuarter, en RVO.

Een impressie

Tijdens een week gevuld met pitches, gesprekken, en bezoeken aan interessante projecten, maakten beide delegaties kennis met elkaar, en met de markt in de V.S. Anderzijds maakten Amerikaanse investeerders, steden en spelers uit de industrie kennis met Nederlandse en Scandinavische technologieën voor duurzaam bouwen, en werden de eerste stappen voor potentiële samenwerking gezet. Graag delen we bij deze een korte visuele sfeerimpressie van de week.

Take-aways

Op basis van deze week hebben we voor bedrijven die zaken willen doen in Massachusetts een aantal belangrijke take-aways:

  • Focus niet alleen op Boston zelf. Rondom de stad zijn een groot aantal voorsteden zoals Somerville, Cambridge en Lawrence die allen hun eigen verduurzamingsopgaven hebben. Voorsteden staan vaker open voor duurzame oplossingen, en hebben meer wendbaarheid in de implementatie van nieuwe technologieën.
  • Wil je zaken doen aan de Oostkust? Dan moet je echt met ‘boots on the ground’ zijn. Het ecosysteem in Boston is zeer open voor buitenstaanders en het is makkelijk connecties te leggen. Echter is het wel belangrijk om het netwerk wat je opbouwt actief te blijven onderhouden, en daarvoor moet je als bedrijf en als persoon regelmatig aanwezig zijn.
  • Samenwerken loont. Als het aankomt op het toepassen van nieuwe, innovatieve technologieën, is samenwerking in de keten essentieel. Tijdens deze ‘gemixte’ missie vonden ook tussen deelnemers uit Nederland en Scandinavië interessante matches plaats, waarbij de deelnemers uit beide landen elkaar goed kunnen versterken. Dit geldt niet alleen voor een gezamenlijke stap op de Amerikaanse markt, maar ook tussen Nederland en de Nordics!

Follow-up

Deze missie was slechts een eerste stap om Nederlandse ondernemers te ondersteunen bij het zakendoen aan de Amerikaanse Oostkust. Bovendien zullen we ondernemers ondersteunen bij het contact leggen met Scandinavische partijen, om samen op te trekken naar bijvoorbeeld de Amerikaanse markt, of om hun activiteiten in de Nordics uit te breiden. Volgend jaar zullen dan ook meerdere activiteiten gepland worden die dit mogelijk maken.

Ben jij een cleantech ondernemer en heb je interesse om de Scandinavische of Noord-Amerikaanse markt te betreden?

Neem dan contact op met Anne de Vries

Anne de Vries

Senior Projectmanager Internationalisering Energie & Circulair