Terug naar overzicht

Succesvol vers+ diner op maat inspireert over gepersonaliseerde voeding en gezondheid

vers+ is gelanceerd. Dat gebeurde tijdens het vers+ diner op maat bij Koppert Cress in Monster. De honderd deelnemers kregen gerechten voorgeschoteld die waren gebaseerd op hun persoonlijke metabolisme. vers+ werkt namelijk aan businesskansen op het gebied van gepersonaliseerde voeding en gezondheid op basis van nutriënten die van nature in groenten aanwezig zijn. Partners van vers+ zijn Koppert Cress en Best Fresh Group, aangejaagd door InnovationQuarter en gesteund door gemeente Westland.


vers+ diner op maat voor 100 deelnemers bij Koppert Cress in Monster – Foto © Daniel Verkijk

Iedereen wil gezond zijn, en de Nederlandse tuinbouw is expert in gezonde producten. Maar het gebeurt nog zelden dat een arts in plaats van pillen een dieet voorschrijft dat voor het grootste deel uit verse groente bestaat.

Natasja van der Lely van vers+:

Alles om ons heen wordt persoonlijker, de consument schreeuwt er bijna om. En wat doet voeding? One size fits all!

Verse groente speelt nog nauwelijks een rol in de ontwikkeling van gepersonaliseerde voeding en gezondheid. Dat komt onder andere doordat onvoldoende bekend is welke nutriënten in welke hoeveelheid aanwezig zijn in welke groente. Ook in andere situaties en in andere sectoren is gezondheid gebaat bij meer kennis over wat vers inhoudt, bijvoorbeeld in de bedrijfscatering of de (top)sport.

Bekijk hier de foto’s van het vers+-diner op onze Flickr-pagina! 

Welke nutriënten zitten in welke groente?

Daarom startte een aantal bedrijven in de tuinbouw met vers+. Samen willen zij betrouwbaar inzichtelijk te maken welke nutriënten in welke groente zitten, én die groente beschikbaar maken. Daarvoor ontwikkelt vers+ onder meer een database met data en kennis over die nutriënten. Deze database kan door partners gebruikt worden voor het ontwikkelen van gezonde voedingsconcepten.

Afgelopen jaren is er onder de vlag van vers+ een aantal pilots gestart, onder meer bij patiënten met prostaatkanker en kinderdagverblijven. Er werd onder meer getest hoe gepersonaliseerde voeding in de praktijk werkt. Daarnaast oordeelde de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen onlangs positief over het project ‘Waarden van groenten en fruit’. Tijdens dat project worden meetmethoden ontwikkeld en gecombineerd, zodat inhoudsstoffen en gezondheidseffecten gemeten kunnen worden. Het project is geïnitieerd door vers+ en Brightlands Campus Greenport Venlo.


Op basis van de DNA-profielen werd voor alle deelnemers een gepersonaliseerd diner bereid door Hutten Catering – Foto © Daniel Verkijk

Persoonlijk diner op maat

Om vers+ breder bekend te maken en nieuwe partners te inspireren organiseerde vers+ een diner op maat. Alle genodigden ontvingen voorafgaand aan het diner een DNA-kit. Daarmee werd door Omnigen ieders behoefte aan macronutriënten en verschillende micronutriënten in kaart gebracht.

Op basis van de DNA-profielen werd voor alle deelnemers een gepersonaliseerd diner bereid door Hutten Catering bij Koppert Cress. Alle genodigden ontvingen bovendien hun DNA-profiel toegespitst op voedingsbehoefte. Met het diner wilde vers+ businesspartners aanzetten na te denken over businesskansen op het gebied van gepersonaliseerde voeding en gezondheid en laten ervaren dat die businesskansen al binnen handbereik liggen.

Succesvol vers+ diner op maat inspireert over gepersonaliseerde voeding en gezondheid
Natasja van der Lely (Koppert Cress/vers+) en Marieke Kodde (InnovationQuarter) gaven hun visie op persoonlijke voeding en gezondheid – Foto © Daniel Verkijk

Nieuwe kansen voor Nederlandse tuinbouw

Het vers+ diner telde 100 deelnemers, afkomstig uit onder meer de tuinbouw, zorg, retail en catering. Natasja van der Lely (Koppert Cress/vers+) en Marieke Kodde (InnovationQuarter) gaven hun visie op persoonlijke voeding en gezondheid, en schetsten hoe en waarom de Westlandse tuinbouw hier een prominente rol in kan nemen.

Marieke Kodde:

Met nutriënten die van nature aanwezig zijn in verse groente kunnen we een plek nemen in de ontwikkelingen op het gebied van gepersonaliseerde voeding en gezondheid. Met vers+ dragen we zo bij aan een gezondere samenleving en aan businesskansen voor de tuinbouw.