Terug naar overzicht

Wil jij op strategisch niveau meewerken aan de energietransitie? Vertel jij ons wat de laatste energieontwikkelingen zijn en vind je het leuk om relaties te leggen en uit te bouwen? Wij zoeken per direct een (senior) Business Developer Energietransitie. Iemand met visie, die ook houdt van aanpakken en actie. Samen met het team Duurzaam & Schoon werk jij aan de versnelling van de energietransitie en circulaire economie in Zuid-Holland.

InnovationQuarter is dé regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. Sinds 2014 werken wij aan strategische, economische en maatschappelijke ImpaQt voor Zuid-Holland. Dit doen we door:

  • samenwerking te organiseren tussen ondernemers, kennisinstellingen en de overheid om nieuwe business te realiseren (Innoveren),
  • vernieuwende en snelgroeiende bedrijven te financieren (Investeren),
  • buitenlandse bedrijven te helpen bij het vestigen in Zuid-Holland en Zuid-Hollandse bedrijven te helpen bij het ondernemen in het buitenland (Internationaliseren).

Innoveren en team Duurzaam & Schoon

De afdeling Innoveren heeft de opdracht om het innovatiepotentieel in de topclusters van Zuid-Holland te ontsluiten en te versterken. Deze afdeling bestaat uit 3 teams die samen 9 sectoren bedienen: Duurzaam & Schoon, Groen & Gezond, Slim & Veilig.

In het team Duurzaam & Schoon werken we aan de versnelling van de energietransitie en circulaire economie. Een versnelde verduurzaming van de Zuid-Hollandse economie naar fossielvrij is namelijk essentieel voor behoud van de concurrentiepositie en werkgelegenheid. De transitie naar een duurzame nieuwe economie biedt ook vele kansen voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

Het team Duurzaam & Schoon zet daarom in op de ontwikkeling van duurzame nieuwe clusters en waardeketens. Dit vraagt om een strategisch en programmatische aanpak middels de realisatie van o.a. routekaarten, gestructureerde programma’s, publiek-private samenwerkingen, open innovatiefaciliteiten, en het samenbrengen van bedrijven in consortia gericht op de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en markten.

Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar een:

(Senior) Strategische Business Developer Energietransitie – 1 FTE

Jouw (dagelijks) werk

Als strategische Business Developer Energietransitie ben je, samen met het team, inhoudelijk verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en succesvolle uitvoering van onze energietransitie strategie. Jij zorgt ervoor dat de uitdagende doelstellingen worden vertaald naar bouwstenen voor de energietransitie en concrete activiteiten. Je richt je op het (door-)ontwikkelen van de strategie, programma’s en projecten, met als belangrijkste doelstelling het realiseren van strategische impact en investeringen in deze activiteiten. Dit vergt zowel een helikopter perspectief als een ‘hands on’ aanpak.

Belangrijke randvoorwaarden voor succes zijn het schetsen van een heldere aanpak, het
managen van verwachtingen, creëren van duidelijkheid over wat financieel wel en niet mogelijk is (bijv. vanuit Europese, nationale of provinciale innovatiefondsen, private investeerders). Je werkt nauw samen met je teamleden ‘Duurzaam & Schoon’ en vanzelfsprekend met alle relevante partners uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen.

Een deel van je tijd ben je bezig met het organiseren, enthousiasmeren en onderhouden van de relevante netwerken rondom de energietransitie, zoals de Economic Board Zuid-Holland. Samen met je team zorg je voor ‘reuring’; je agendeert, je prikkelt en je hebt de (bestuurlijke) sensitiviteit om waar mogelijk het relevante netwerk in Zuid-Holland en daarbuiten te activeren, zowel in het bedrijfsleven als bij regionale en nationale overheden.

Je houdt óók de zaag scherp voor de nieuwe ontwikkelingen (waaronder regelgeving en innovaties). Binnen energietransitie gaat het vooral om slimme energiesystemen, infrastructuur, nieuwe technologieën, nieuwe verdienmodellen, veelal gekoppeld aan kansen binnen circulaire economie. Het is jouw taak om ook te komen met voorstellen voor benodigde systeeminterventies of transitie versnellers. Vanuit jouw scherpe visie help je partijen om de ‘next step’ te zetten.

Kenmerken voor je attitude zijn een duidelijke, praktische en ondersteunende houding en een goede mix van prikkelende opvattingen en respect voor de ondernemers van nu.

Naast het nemen van eigen initiatief en het actief verbinding zoeken met externe spelers, ben je ook een teamplayer die persoonlijkheid toevoegt aan een hecht team. Wij staan voor verandering en vernieuwing die niet zonder slag of stoot zal gaan. Je teamgenoten herkennen in jou zichzelf: passie voor transitie, durf om de moeilijke weg te gaan en een open en optimistische instelling.

Zo versterk je ons team

Je bent ambitieus en gedreven om een verschil te maken in de energietransitie en hebt ervaring in de gebouwde omgeving en/of opslag en grids voor elektriciteit en warmte. Je hebt inzicht in de (internationale) ontwikkelingen, spelers en verhoudingen in zowel de energiesector als het dwarsdoorsnijdende thema duurzaamheid.

Je hebt ervaring met het opzetten van transitieprojecten/programma’s (waaronder strategievorming); mensen daarin kunnen meenemen en enthousiasmeren; en het organiseren ervan in multi-stakeholder netwerken en projecten.

Je hebt verder aantoonbare ervaring (>10 jaar) met het werken op het grensvlak van ondernemingen, overheden en kennisinstellingen. Enerzijds begrijp je hoe publieke organisaties werken; anderzijds, heb je een marktgerichte blik om aantrekkelijke business cases te herkennen en te ontwikkelen.

Daarnaast ben je intrinsiek gemotiveerd, daadkrachtig, representatief en oplossingsgericht. Je hebt het vermogen om persoonlijke relaties te ontwikkelen én je durft je kritisch op te stellen. De kracht van InnovationQuarter zit in het ondernemen van actie; jouw profiel sluit daarbij aan.

Ons aanbod

Werken bij InnovationQuarter betekent een uitdagende en zelfstandige baan in een dynamische organisatie. Samen met het team ‘Duurzaam & Schoon’ vorm je een veelkleurig team, dat nauw samenwerkt aan de energietransitie en circulaire economie. Je werkt ook nauw samen met collega’s van InnovationQuarter Investeren en Internationaliseren. In deze functie rapporteer je aan de Teamlead Duurzaam & Schoon.

Bij InnovationQuarter hebben we een 40-urige werkweek; een parttime dienstverband (met een ondergrens van 32 uur) behoort tot de mogelijkheden. Wij bieden een passend salaris met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. De salarisindicatie voor deze functie ligt tussen de € 70.000,- en € 80.000,- bruto op fulltime jaarbasis afhankelijk van opleiding, achtergrond en (aantal jaren) werkervaring. Dit is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

De organisatie is gevestigd in moderne kantoren in het World Trade Center in het Beatrixkwartier in Den Haag en in Cambridge Innovation Center in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Beide locaties zijn uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer.

Interesse of vragen?

Herken je jezelf in bovenstaand profiel? Stuur ons dan je motivatiebrief en cv via deze link. Incomplete sollicitaties worden niet in behandeling genomen.

De sluitingsdatum van deze vacature is 3 september 2019. De eerste gesprekken vinden plaats op 9 en 10 september. De tweede gesprekken vinden plaats op 16 en 19 september.

De beoogde startdatum van deze functie is 1 november 2019. Eerder starten kan ook, later liever niet.

Heb je inhoudelijke vragen over deze functie, neem dan contact op met Hanna Lucas – Hellman op 088-4747255. Heb je vragen over de procedure, neem dan contact op met Marian van de Walle, op hetzelfde telefoonnummer.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.