Terug naar overzicht

Startup MedAssist.online wint SocialTech Startup Network Series 2022

Met de applicatie MedAssist Live heeft startup MedAssist.online een oplossing ontwikkeld voor ouderen om zorg op afstand te leveren, ondersteund met AR (Augmented Reality). Hiermee kan een specialist of mantelzorger op afstand live meekijken en aanwijzingen geven, alsof hij of zij naast de zorgbehoevende staat. De startup werd vorige week de grote winnaar van de SocialTech Startup Network Series 2022, een initiatief van de gemeente Den Haag, YES!Delft en InnovationQuarter om innovatie in het sociaal domein te stimuleren.

Via de SocialTech Startup Network Series worden de beste startups in het land verbonden met partners, potentiële opdrachtgevers en kennisinstellingen. Door middel van onder andere workshops, masterclasses en speeddates krijgen zij de kans om in een vroeg stadium het gemeentelijk sociaal domein te ontdekken. Zo ontstaan er betere producten die eerder geïmplementeerd kunnen worden in de zorg. Wethouder Economie, Saskia Bruines is enthousiast over het inzetten van de kracht van ondernemers om maatschappelijke problemen aan te pakken: “Ondernemers kunnen met hun creativiteit en innovatiekracht een belangrijke bijdrage leveren aan dit soort vraagstukken. Dit initiatief is een mooi voorbeeld van hoe dit kan werken.”

YES Delft_Social Tech event_20220707

Op donderdag 7 juli werd het programma van zes weken afgesloten met het Finale Event waar de deelnemende startups hun oplossing hebben mogen pitchen. Uit de negen deelnemers koos de vakjury MedAssist.online tot de meest innovatieve en veelbelovende startup binnen SocialTech en het sociaal domein van Gemeente Den Haag. De jury zag in de innovatie van de winnaar veel mogelijke toepassingen voor het helpen van zorgbehoevenden en daarnaast ook een oplossing voor het toenemend arbeidstekort in de zorg.

Remko Huigen, een van de oprichters van MedAssist.online: “We stellen het vertrouwen van de jury zeer op prijs en kijken ernaar uit om een pilot aan te gaan met een zorginstelling in Den Haag, in samenwerking met andere partijen. We verwachten dat de ouderen van de toekomst meer vertrouwd zullen zijn met digitale technologieën en dat we met MedAssist Live steeds meer ouderen kunnen helpen. Dit is noodzakelijk gezien de toenemende vraag naar zorg.”

Startup Ziggy won de aanmoedigingsprijs met een opzetstuk voor rolstoelen. Deze innovatieve oplossing maakt het mogelijk voor rolstoelduwers om niet achter, maar naast de rolstoel te lopen. Dit zorgt voor een beter contact en startinteractie met de persoon die in de rolstoel zit.

De bevolking groeit en de vergrijzing neemt steeds verder toe, en daarmee de druk op de zorg. Er liggen enorme kansen in innovatieve technologie: niet alleen in de technologische vernieuwing zelf, maar ook in de veranderkracht die ondernemers, investeerders en kennisinstellingen in deze sector met zich meebrengen. Door die wereld te koppelen aan die van het sociaal domein verwacht de gemeente Den Haag zorg en ondersteuning slimmer te kunnen organiseren en mensen te helpen langer en aangenamer zelfstandig te blijven.

Meer weten?

Benieuwd naar het SocialTech programma? Bekijk dan de website. Wel met zorginnovatie bezig, maar buiten het sociaal domein? InnovationQuarter helpt (technologische) innovaties voor de gezondheidszorg te versnellen via het innovatieprogramma ZorgTech.

Denise Fortuin

Projectmedewerker Innoveren