Startkapitaal voor Longbloom voor innovatieve techniek om bloemen te preserveren
Jarenlang plezier van bloemen
Lang houdbare bloemen, ofwel gepreserveerde bloemen, zijn verse bloemen die door een speciale behandeling minimaal enkele maanden tot wel enkele jaren van goede kwaliteit blijven. De markt hiervoor is wereldwijd sterk groeiende. Gepreserveerde bloemen worden niet meer alleen aan bedrijven verkocht (zoals bloemstukken in hotels, voor etalages in warenhuizen of om conferentiezalen mee aan te kleden), maar steeds vaker aan consumenten, met name in landen waar verse snijbloemen duur zijn.
De huidige productie van gepreserveerde bloemen gebeurt op een zeer inefficiënte manier die bovendien erg belastend is voor het milieu. Ook is het de huidige methode niet geschikt om delicate bloemen te preserveren. De focus ligt dan ook op het preserveren van rozen, die een sterke structuur hebben.
Longbloom heeft een gepatenteerd proces ontwikkeld om bloemen op een efficiëntere en schonere manier te preserveren dan met bestaande technieken. Dit proces zal op Longblooms locatie in Bleiswijk worden uitgevoerd om lokaal ingekochte bloemen te preserveren en daarna te verkopen aan bloemenhandelaren.
Onze doelstelling is om wereldmarktleider te worden binnen deze markt door de beste kwaliteit van alle soorten gepreserveerde bloemen te leveren, uiteraard tegen concurrerende prijzen.
Het preserveren van de bloemen gebeurt in twee stappen. De eerste stap is het onttrekken van water aan de cellen van de bloem. De tweede stap is het inbrengen van was in de cellen, die de plaats van water overneemt, zodat de bloem niet vergaat. De belangrijkste innovatie van Longbloom is het gebruik van superkritisch koolstofdioxide (CO2) als oplosmiddel voor de was. Door het gebruik van dit oplosmiddel, wordt de was in enkele uren in de bloem gebracht. Dit is vele malen efficiënter dan huidige technieken, waar bloemen één tot twee weken in baden met was liggen. Longbloom maakt hierbij gebruik van ‘afval’-CO2 dat vrijkomt uit de Rotterdamse haven. Het gebruik hiervan draagt bij aan het milieuvriendelijke karakter van het bedrijf.
Met haar innovatieve proces is Longbloom zelfs in staat om allerlei soorten delicate bloemen, zoals gerbera’s, orchideeën en pioenrozen, te preserveren. De markt staat te springen om nieuwe soorten gepreserveerde bloemen. Het aanbieden hiervan zal daarom een flinke impuls aan de markt geven.
Toekomstig marktleider
Adriaan Meewisse, directeur Longbloom: “Onderzoeken in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en TU Delft hebben uitgewezen dat de technologie op laboratoriumschaal werkt. Nu moeten we de stap maken naar marktproductie. Daar gaan wij de investering van UNIIQ voor inzetten.
De infrastructuur in Zuid-Holland is uitermate geschikt om bloemen met onze technologie te preserveren. Nergens ter wereld wordt zo’n diversiteit aan bloemen gekweekt als hier. De grootste handelsbedrijven komen uit deze regio en hebben toegang tot alle markten wereldwijd, waardoor ook wij onze gepreserveerde bloemen via deze kanalen kunnen verkopen. Bovendien zijn deze bloemen qua kwaliteit ook nog eens de absolute top. Dit maakt ze voor ons proces dan ook de perfecte basis.
Rabobank Zuid-Holland Midden ondersteunt ons daarnaast via een bijdrage uit hun innovatiefonds. Onze doelstelling is om wereldmarktleider te worden binnen deze markt door de beste kwaliteit van alle soorten gepreserveerde bloemen te leveren, uiteraard tegen concurrerende prijzen.”
“De financiering van UNIIQ stelt de onderneming in staat de volgende stap te zetten richting hun ambitie om marktleider te worden,” aldus Liduina Hammer, Fondsmanager UNIIQ. “Deze onderneming is een mooie toevoeging in een regio die sterk gepositioneerd is rondom de bloemensector.”