Terug naar overzicht

Kenniscentrum waterstofmaakindustrie H2Makers officieel van start

Op de World Hydrogen Summit is in aanwezigheid van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Europese Green Deal, het regionale kenniscentrum voor waterstof H2Makers officieel gelanceerd.

H2Makers is opgezet door Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam, met ondersteuning van InnovationQuarter, naar aanleiding van een onderzoek naar โ€˜de kansen voor de waterstofmaakindustrie in de regio Zuid-Hollandโ€™. Eรฉn van de aanbevelingen was dat de maakindustrie behoefte heeft aan een โ€˜plekโ€™ waar men terecht kan voor ondersteuning, specifieke kennis, relevante samenwerkings- en onderzoekspartners, en voor pilots en testmogelijkheden. H2Makers is het antwoord op deze aanbeveling.

H2makers lancering

Nederland, Rotterdam, 11/05/2023, Wethouder Simons, Eurocommissaris Frans Timmermans bij de World Hydrogen Summit. foto Jan de Groen.

Gedeputeerde Meindert Stolk (provincie Zuid-Holland) en wethouder Robert Simons (gemeente Rotterdam) over H2Makers:

“Nederland heeft de potentie om een wereldspeler in groene waterstof te worden en hiervoor een innovatieve en duurzame maakindustrie op te bouwen. Alleen al in Zuid-Holland zijn meer dan 200 maakbedrijven bezig met waterstof-gerelateerde innovaties. Deze potentie willen wij verzilveren met H2Makers: een expertisecentrum dat ondernemers ondersteunt om innovaties te testen en naar de markt te brengen en dat onderwijs rond waterstofontwikkelingen helpt om nog beter aan te sluiten op de arbeidsmarkt.”

Het doel van H2Makers

H2Makers ondersteunt de regionale waterstofmaakindustrie bij het vinden van de juiste samenwerkingspartners, biedt informatie over (subsidie)projecten en hulp bij praktische kennis- en vergunningsvragen tijdens product- en projectontwikkeling. H2Makers koppelt het mkb aan ontwikkelvraagstukken van grote bedrijven en stimuleert samenwerking tussen bedrijven in de regio. Verder draagt H2Makers bij aan het (door)ontwikkelen van opleidingen en cursussen voor het opleiden van personeel voor de waterstofeconomie. Ten slotte helpt H2Makers bij het ontwikkelen en ontsluiten van testcentra.

H2Makers helpt daarmee de bestaande maakindustrie en startende bedrijven om sneller producten te ontwikkelen voor de waterstoftransitie en zo (inter)nationale markten te kunnen veroveren. Van elektrolyse, opslag en transport tot toepassing in industrie, mobiliteit (weg, lucht, maritiem) en andere in de toekomst nog te ontwikkelen toepassingen. Met H2Makers bouwt de regio aan het versterken van de regio als de versneller van de waterstofmaakindustrie en aan een toekomstbestendige economie.

H2makers initiatiefnemers

H2makers initiatiefnemers

Meer weten?

Bedrijven kunnen H2Makers benaderen via www.h2makers.nl. Voor meer informatie over H2Makers kunt u contact opnemen met Heleen van Tilborgh van de gemeente Rotterdam. Onze business developer Mark Smith kunt u benaderen als u meer wilt weten over de regionale agenda voor de waterstofmaakindustrie en energietransitie; en ontsluiting van kennis en ervaring buiten de regio.

Mark Smith

Mark Smith

Senior Business Developer Energie