Terug naar overzicht

€ 2.5 mln. voor Spotr.ai internationaal met geautomatiseerde vastgoedinspecties

Spotr.ai, Nederlandse marktleider voor het geautomatiseerd inspecteren van gebouwen, heeft € 2.5 miljoen opgehaald bij Volta Ventures, InnovationQuarter en Concrete Ventures om internationaal uit te breiden. Spotr.ai maakt gebruik van onder andere luchtfoto’s, streetview foto’s en drones om het onderhoud van gebouwen in kaart te brengen voor woningbouwverenigingen, verzekeraars, banken en overheidsinstanties. Met de investering zet het bedrijf een volgende stap naar het in kaart brengen van grote gebieden en internationale expansie.

Met een snel groeiende populatie, klimaatverandering, en meer regelgeving is vastgoed op zoek naar betere en efficiënte oplossingen. Met het Spotr.ai-platform kunnen karakteristieken van gebouwen op een snelle en betrouwbare manier worden vastgelegd en toegevoegd aan het vastgoedportfolio. Spotr.ai analyseert en monitort momenteel zo’n 250.000 gebouwen in Nederland en heeft recentelijk 10 klanten in de UK gevonden die dit jaar hun vastgoedportfolio door Spotr.ai zullen laten evalueren.

Spotr.ai 1

“Het is belangrijk om een vastgoedportfolio goed in beeld te hebben,” zegt Dirk Huibers, CEO van Spotr.ai. “Denk aan de dimensies, hoeveelheden en condities van gebouwen en de componenten. Deze informatie is cruciaal om goed geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen. Maar denk ook aan belangrijke basisinformatie: Hoeveel verdiepingen heeft een gebouw? Waar kan ik met externe isolatie werken? Kan de brandweer bij de hoogste verdiepingen in de stad? Zijn er bomen die door bladeren verstoppingen veroorzaken aan de regenafvoer? Je hebt actuele en accurate informatie nodig om juiste beslissingen te nemen. Vandaag de dag rijden veel werknemers rond in auto’s om metingen uit te voeren, wat inefficiënt, duur en milieuonvriendelijk is. Bovendien kun je met mensenwerk maar een klein deel in kaart brengen.”

Met slechts 8% van de gebouwen per jaar die momenteel worden gemonitord door hoge kosten en gebrek aan personeel, is er heel veel te winnen. “Het is onze ambitie om elk gebouw jaarlijks te controleren,” zegt Huibers.

“Vastgoed is mondiaal de grootste markt, een kleine verbetering heeft een gigantische impact op onderhoud en kosten. Onze slimme software maakt het proces sneller, efficiënter en goedkoper.” – Dirk Huibers, CEO van Spotr.ai

Sander Vonk van Volta Ventures vult aan: “De Spotr.ai-uitrol in de UK, waar 10 van de 12 benaderde partijen direct klant is geworden, geeft aan hoeveel vraag er naar deze slimme technologie is. Samen met onze co-investeerders InnovationQuarter en Concrete Ventures zullen we het team zo goed mogelijk helpen om de technologie verder te ontwikkelen en door te groeien naar een wereldspeler.”

Over Spotr.ai

Spotr.ai maakt gebruik van beeldherkenning en kunstmatige intelligentie om gegevens in het vastgoedportfolio te verzamelen en te onderhouden. Dit doet het bedrijf met een digitaal inspectieproduct dat het inspecteren en het onderhouden van gebouwen efficiënter maakt. Dit gebeurt met het gebruik van beelden die worden opgehaald door satellieten, vliegtuigen, drones, auto’s en afbeeldingen gemaakt door inspecteurs en huurders om metingen te doen, statusonderzoek uit te voeren en verbeteringen in onroerend goed te vinden.

Over Volta Ventures

Volta Ventures verzorgt (pre)seed en early-stage financiering voor software & internet bedrijven die gevestigd zijn in de Benelux. Sander Vonk investeert vanuit het tweede fonds en heeft € 100 miljoen onder beheer. Naast kapitaal helpt het team van het fonds om bedrijven te laten groeien van startup naar scale-up. Het Volta-team wil met deze investering een substantiële bijdrage leveren aan de portfoliobedrijven. Dit doen ze door samen met oprichters en management nieuwe markten en klanten te identificeren, talent aan te trekken, advies en ondersteuning te geven en te helpen bij het aantrekken van vervolgfinanciering.

Over Concrete Ventures

Concrete Ventures is een toonaangevend Europees Proptech-durfkapitaalfonds dat investeert in Seed- en Series A-softwarebedrijven. Door nauw samen te werken met wereldwijde vastgoedpartners identificeren ze de grootste obstakels in de sector en vinden ze getalenteerde oprichters die daarvoor goede oplossingen aandragen. Concrete Ventures is een praktische investeerder met toegevoegde waarde die gebruik maakt van zijn wereldwijde ecosysteem voor onroerend goed en durfkapitaal. Hiermee ondersteunen ze de portefeuille van bedrijven om strategische inkomsten te genereren, talentacquisitie te begeleiden en te assisteren bij kapitaalsyndicatie en strategische productontwikkeling.

Over InnovationQuarter

InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. Het investeert in innovatieve, snelgroeiende lokale ondernemingen en helpt transnationale bedrijven om zich te vestigen en ontwikkelen in dit unieke deltagebied. Als lifecyclefinancier financiert InnovationQuarter bedrijven in verschillende stadia van hun bedrijfsgroei en haalt het investeringen uit vier fondsen: IQCapital, UNIIQ, ENERGIIQ en het Energietransitiefonds Rotterdam.

Nieuwsbrief