Terug naar overzicht

Space Cluster Holland in trek op Space Tech Expo Bremen

Ruim 80% van alle ruimtevaartactiviteiten in Nederland vindt plaats in Zuid-Holland. Om die reden presenteerde InnovationQuarter de regio Noordwijk-Leiden-Delft-Den Haag als Space Cluster Holland tijdens de ruimtevaartbeurs Space Tech Expo in Bremen van 19 tot 21 november.

Op de stand werden een paar bijzondere Zuid-Hollandse ruimtevaartactiviteiten onder de aandacht gebracht: Esther Peters presenteerde als nieuwe directeur Space Campus Noordwijk, Rahul Shirke van de YES!Delftse start-up ARCEON gaf een toelichting op hun nieuw ontwikkelde extreem hitte bestendig composietmateriaal en het Delftse studententeam van VSV ‘Leonardo da Vinci’ toonde haar Cubesat project voor educatieve doeleinden.

Om de samenwerking tussen de regio’s Bremen en Zuid-Holland op het vlak van ruimtevaart te intensiveren, werd een gezamenlijke Actieagenda gelanceerd. Daarin zijn gemeenschappelijke uitdagingen en thema’s gedefinieerd waar de regio’s zich de komende jaren op zullen richten. In de aansluitende rondetafelgesprekken tussen Duitse en Nederlandse bedrijven en instituten kwamen vooral lichtgewicht materialen & structuren alsmede het gebruik van VR/AR in space engineering, als onderwerpen aan bod.

Vertegenwoordigers van Provincie Zuid-Holland, ATG Europe, ARCEON en InnovationQuarter in de Space Cluster Holland stand

Dat het Zuid-Hollandse cluster een prominente rol inneemt in de internationale ruimtevaartindustrie bleek wel uit de aanwezigheid van de vele regionale standhouders, zoals Airbus, Airborne, ISISpace, Celestia STS, Hyperion, MetaSensing, TNO en het studenten raketteam DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering). Velen van hen waren tevens spreker in de diverse inhoudelijke sessies, evenals GTM, SkyGeo en Dawn Aerospace.

Naast de presentatie van het cluster konden bezoekers in de stand een foto van zichzelf op de maan nemen. Voor een groene achterwand en met behulp van de zelfbedieningscamera van het Rotterdamse startupbedrijf BLNDR, vlogen ruim 500 bezoekers even snel naar de maan, waar sommigen ook nog de Nederlandse vlag wisten te planten.

Bert Klarus (Business Development) en Niels Krol (Foreign Investments) van InnovationQuarter

Vanwege het grote succes heeft de beursorganisatie besloten de Space Tech Expo in Bremen jaarlijks in plaats van tweejaarlijks te organiseren. Daarnaast zal in 2020 een collectieve NL Space paviljoen worden georganiseerd. Stonden de Nederlandse participanten dit jaar nog verspreid over de beurs, vanaf volgend jaar kunnen zij deelnemen aan één collectieve stand, om het Nederlandse, maar dus vooral Zuid-Hollandse, ruimtevaartcluster nog beter internationaal op de kaart te zetten. Brochure 10 Reasons Space.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Niels Krol

Senior Investor Relations Manager / Senior Account Manager Aerospace