Terug naar overzicht

SMITZH en Flanders Make ondertekenen samenwerkingsovereenkomst op Hannover Messe

Voor zowel Nederland als België is de maakindustrie een belangrijke motor van de economie. Als we willen dat deze industrietak concurrerend en duurzaam doorgroeit, is het van belang dat meer bedrijven slimmer gaan produceren. Het programma SMITZH stimuleert Zuid-Hollandse bedrijven aan de slag te gaan met het automatiseren, robotiseren en digitaliseren van hun productie. Ook in Vlaanderen bestaat een dergelijk initiatief: FlandersMake, het onderzoekscentrum voor de Vlaamse maakindustrie. Beide partijen bezoeken deze week de Hannover Messe, de grootste vakbeurs ter wereld voor industriële technologie. Vandaag ondertekenden zij op het Holland Paviljoen een intentieverklaring tot samenwerking voor de komende 3 jaar.

Omdat InnovationQuarter de coördinatie van het programma SMITZH uitvoert, tekende directeur Rinke Zonneveld vanuit de Nederlandse zijde. Vanuit Vlaanderen werd getekend door Dirk Torfs, CEO van Flanders Make. Torfs: “Flanders Make ondersteunt bedrijven met onderzoek, diensten op maat en testinfrastructuur om concurrentieel te blijven dankzij de digitalisering van hun productie. Om dat met succes te kunnen doen, is samenwerking met anderen noodzakelijk.”

Bij het tekenmoment was zowel een Vlaamse als Nederlandse delegatie aanwezig. Onder de Nederlandse VIP-delegatie, die op initiatief van FME de beurs bezoekt, is ook Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Economische Zaken van Zuid-Holland. Zij zei over de samenwerking: “Zowel in Zuid-Holland als in Vlaanderen werken bedrijven aan innovatie van hun productieprocessen. Dat is uiteraard van belang voor die bedrijven, maar ook voor onze regionale economieën. In onze provincie zoeken bedrijven daarbij al volop de samenwerking op. Mooi dat we met deze ondertekening over landsgrenzen heen gaan samenwerken. Dat biedt voor beiden nieuwe kansen.”

De internationale samenwerking past goed in de doorontwikkeling van het programma SMITZH. De provincie maakte eerder bekend hier € 5,2 mln. voor beschikbaar te stellen.

Eerste stappen in de samenwerking

In de overeenkomst staan mogelijke samenwerkingsvormen benoemd. Een voorbeeld is het gezamenlijk aanvragen en realiseren van (EU-)gefinancierde onderzoeksprojecten zoals INTERREG. Ook wordt het organiseren van gezamenlijke evenementen genoemd. Doel is om zoveel mogelijk kennis en ervaringen te delen, best practices uit te wisselen en beide netwerken te verbinden. Flanders Make en InnovationQuarter werken al samen in het Vanguard-initiatief voor groei door middel van slimme specialisatie.

Flanders Make lanceerde recent ook het Smart Factory Benelux initiatief, waarin bedrijven actief in België, Nederland en Luxemburg samen een digitaal productiesysteem bouwen. Dit dient om nieuwe technologieën te demonstreren en met elkaar te laten samenwerken in reële werkomstandigheden. De samenwerking met SMITZH is meteen ook een ideale gelegenheid om meer Nederlandse bedrijven te enthousiasmeren voor dit initiatief.