Terug naar overzicht

SenseGlove en 5G: De toekomst van realistische Virtual Reality trainingen

Virtual Reality stelt gebruikers in staat om te communiceren met een computer gegenereerde omgeving die aanvoelt als een echte wereld. Deze technologie wordt ook in de maakindustrie steeds meer gebruikt, waar VR-technologie helpt bij het visualiseren van complexe machines en werkprocessen. Zo worden problemen sneller opgelost en nemen bedrijven betere strategische beslissingen. Toch dringt VR, of het zusje Augmented Reality (zie kader) nog niet heel snel door in de industrie. De opkomst van 5G-technologie speelt een belangrijke rol in de versnelling van de toepassing van VR, doordat het daarmee makkelijker en goedkoper wordt om VR op de werkvloer toe te passen. En dat is precies waar deze innovatieve startup uit Delft zich dagelijks mee bezighoudt, maak kennis met Senseglove.  

Handschoenen voor realistische interactie in Virtual Reality trainingen 

Zeg je Virtual Reality, dan is het eerste beeld wat bij iemand opkomt een persoon met een 3D-bril op het hoofd. Daarmee kun je rondkijken in een niet-bestaande wereld. Maar dingen aanraken en oppakken in diezelfde wereld, dat kon tot voor kort nog niet. SenseGlove bracht daar verandering in. Zij ontwikkelen handschoenen waarmee je in Virtual Reality kunt aanraken, grijpen, voelen en vasthouden alsof alle objecten en gereedschappen echt bestaan. Deze handschoenen zijn uniek, want in tegenstelling tot game controllers bieden ze een natuurlijke manier om met de omgeving te interacteren in VR. Dat is belangrijk als je mensen bijvoorbeeld wil trainen in het omgaan met gevaarlijke stoffen, in het uitvoeren van complexe taken met meerdere gereedschappen en objecten of in het leren ontwerpen en testen van prototypes. Gerenommeerde bedrijven als Volkswagen, Honda en ESA gebruiken de handschoenen precies voor die doeleinden, want in VR kunnen hun medewerkers sneller, vaker en goedkoper trainen dan zonder VR mogelijk is.  

Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Extended Reality (XR)

De meeste mensen kennen Virtual Reality wel, waarbij je met een bril rond kunt kijken in een volledig virtuele wereld. In de industrie wordt ook veel gebruik gemaakt van Augmented Reality. Hierbij zie je door de bril de gewone werkelijkheid, maar kunnen daar virtuele objecten op worden geprojecteerd, zodat je bijvoorbeeld tegelijk naar een machine op je werkvloer en naar een digitale bouwtekening van die machine kunt kijken. Samen worden die technologieën ook wel eens samengevat onder de noemer Extended Reality.

5G: de sleutel tot efficiënter trainen in Virtual Reality

De ontwikkeling van 5G-technologie is van groot belang voor Senseglove om realistisch te kunnen trainen in Virtual Reality. Omdat de handen van de speler alle vrijheid moeten hebben, zijn kabels onpraktisch. Maar draadloze verbindingen zijn trager. En vertraging zorgt ervoor dat je in de virtuele wereld precies misgrijpt omdat de hand in VR bijvoorbeeld net iets later sluit. De SenseGlove handschoenen worden daarom tot nu vooral gebruikt in combinatie met zware computers met speciale software op de trainingslocatie zelf, terwijl software uit de cloud met draadloze verbinding naar de handschoenen veel praktischer zou zijn. Met 5G is de vertraging tussen alle VR-apparatuur en de VR-software in de cloud zo klein, dat dit resulteert in een levensechte training met realtime feedback zonder vertraging. Door de snelle verbinding over 5G wordt het mogelijk om trainingen wereldwijd aan te bieden terwijl de virtuele wereld centraal op een server in de cloud draait. Dat vraagt veel minder opstartkosten en maakt trainen flexibeler waardoor de training voor veel bedrijven toegankelijker wordt en schaalbaar uitgerold kan worden.  

Grenzen verleggen en innovaties versnellen 

Met deze video willen we ondernemers, wetenschappers en overheden inspireren en uitnodigen om samen te werken aan de ontwikkeling van technologieën van de toekomst. Toepassing van 5G is geen doel op zichzelf, maar kan de ontwikkeling van innovaties versnellen zoals ook dit voorbeeld van SenseGlove laat zien: met 5G vervagen de grenzen tussen het lokale apparaat en de cloud en worden nieuwe oplossingen mogelijk. Zo kunnen we de wereld blijven verbazen en de grenzen blijven verleggen. 

Subsidie en ondersteuning voor 5G-experimenten 

Meer weten over deze interessante case en over de subsidieregeling rondom de 5G-faciliteit bij Do IoT Fieldlab? Lees er alles over op de website van Do IoT. Ben jij benieuwd hoe je kunt experimenteren met de nieuwste 5G-technologie? We hebben in Zuid-Holland meerdere testlocaties voor 5G-technologie: DoIoT, Unmanned Valley, The Green Village en (binnenkort) Tomatoworld. Download de 5G-gids hier om helemaal up-to-date te zijn. 

Voor bedrijven die 5G-innovaties in Zuid-Holland willen ontwikkelen en testen is hulp beschikbaar in de vorm van subsidie, matchmaking en expertise. 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Jos Maccabiani

Senior Business Developer Digital Technology