Zuid-Holland heeft een internationaal sterk concurrerend Life Sciences & Health-cluster, met de ambitie om de R&D-hub van Europa voor nieuwe medicijnontwikkeling te worden. Versterkte ketensamenwerking en ontwikkelen van nieuwe business modellen staan centraal in de thema’s ‘translational drugs discovery & development’, ‘personalized health’ en ‘regenerative medicine’.

Life Sciences & Health en meer…

Personalized Medicine is het toedienen van het juiste geneesmiddel in de juiste dosis op het juiste moment aan de juiste patiënt. In Zuid-Holland zijn met name Leiden en Rotterdam innovatiehubs als het gaat om medicijnontwikkeling. In internationaal verband werkt de regio samen om de kwaliteit van medicijnen voor patiënten te verbeteren, negatieve effecten te verminderen en kosten te reduceren.

Regeneratieve geneeskunde heeft tot doel het herstellen van zieke of beschadigde weefsels en organen. Hiermee kunnen wat nu chronische ziekten zijn, in de toekomst mogelijk genezen worden waardoor leed en zorgkosten bespaard kunnen worden. Leiden werkt daarvoor in het consortium  RegMed XB samen met andere toonaangevende hubs in Nederland en Vlaanderen. De focus ligt daarbij op de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiënten met nierziekten, diabetes type 1 en osteoartritis te ontwikkelen.