Terug naar overzicht

Rotterdams havenfonds doet zijn eerste investeringen

Rotterdam Port Fund, het jonge op de havensector gerichte investeringsfonds van enkele Rotterdamse investeerders en instellingen, heeft zijn eerste investeringen gedaan. Het fonds stopt geld in de twee havengerelateerde bedrijven die groeikapitaal nodig hebben: Wuvio en de Van Aalst Groep.

Rotterdams havenfonds doet zijn eerste investeringen

Volgens Bastiaan van der Knaap, oud-directeur van ING Bank en directeur van Rotterdam Port Fund (RPF), is met deze investeringen een bedrag gemoeid van tussen de €5 mln en €10 mln. ‘Exacte bedragen kan ik niet noemen. Dat is met de betrokken bedrijven afgesproken.’ Later dit jaar verwacht hij nog twee of drie investeringen te kunnen doen.

We hebben al aanvragen gekregen van tegen de zeventig bedrijven. Die kunnen we natuurlijk niet allemaal van kapitaal en begeleiding voorzien.- Frans van der Harst, mededirecteur RPF

Stofbestrijder

Wuvio uit Maasdijk heeft een circulair product ontwikkeld voor stofbestrijding. Van gerecyclede vezels maakt het bedrijf een substantie die als een beschermingslaag over kolen of agrarische bulkgoederen wordt gelegd, wat stofvorming tegengaat en waterverbruik vermindert.

De Van Aalst Groep, met hoofdkantoor in Dordrecht, heeft vers kapitaal nodig voor de ontwikkeling en op de markt brengen van Safeway. Dit is een vinding waarmee het op volle zee gemakkelijker en veiliger is om van een werkschip op een offshore-installatie te komen.

Goede timing

Rotterdam Port Fund, dat aanvankelijk First Dutch Port Fund heette, is vorig jaar opgericht door vijf partijen: de Rotterdamse investeerder Peter Goedvolk, ondernemer en reder Jan Willem Doeksen, Havenbedrijf Rotterdam, zakenbank NIBC en de Zuid-Hollandse regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter.

De vijf investeerders staken samen circa €50 mln in het fonds. Hiermee willen zij snelgroeiende en innovatieve ondernemingen financieren die een relatie met de havensector hebben. De timing is goed. De Rotterdamse haven wil haast maken met de energietransitie – de overgang van een op fossiele energiebronnen gerichte haven naar gebruik van hernieuwbare grondstoffen.

Kleinere en vernieuwende bedrijven zullen een belangrijke rol spelen bij oplossingen in de energietransitie, is de verwachting van RPF. De ondernemingen hoeven overigens niet per se in Nederland zijn gevestigd. ‘Maar er moet bij voorkeur wel een link zijn met de Rotterdamse haven’, zegt mededirecteur Frans van der Harst.

Van der Knaap gaat binnenkort naar Noorwegen voor gesprekken met een Noors-Nederlands bedrijf. Het gaat om een onderneming die actief is in de elektrische voortstuwing van schepen. Van der Knaap: ‘Dat kan ook voor de Rotterdamse haven van nut zijn.’

Port of Rotterdam en windpark

Zeventig aanmeldingen

Volgens de twee fondsmanagers is er veel belangstelling onder bedrijven. ‘We hebben al aanvragen gekregen van tegen de zeventig bedrijven’, zegt Van der Harst. ‘Die kunnen we natuurlijk niet allemaal van kapitaal en begeleiding voorzien.’

Het streven is wel om een tweede en derde fonds op te zetten. Het huidige fonds heeft vijf jaar de tijd om een portfolio van investeringen op te bouwen. De twee fondsdirecteuren verwachten dat sneller te kunnen doen.

De interesse is niet alleen toe te schrijven aan de nog steeds achterblijvende financiering door banken. Van der Knaap wijst op het uitgebreide netwerk van RPF in de haven. ‘In de keuze van investeringen werken we onafhankelijk van de investeerders, maar we kunnen wel van hun kennis en netwerk gebruik maken.’

Meer geldschieters

Ook bij geldschieters is de komst van RPF in goede aarde gevallen. Door de komst van drie nieuwe investeerders is de spanwijdte van het fonds opgerekt naar maximaal €75 mln. Van der Knaap: ‘Het gaat om Burando, Cornelder en Rotterdam Ahoy. Allemaal Rotterdamse partijen.’

Burando is het tankopslag- en bunkerbedrijf van ondernemer Luc Braams. Cornelder (voorheen bekend als Burger Groep) is een Rotterdams familiebedrijf dat actief is als dienstverlener in de haven.

Bron / FD

Nieuwsbrief