Terug naar overzicht

TerugblIQ 2019 / Risicovol investeren in alle fases van ondernemen

InnovationQuarter speelde in 2019 wederom een vooraanstaande rol bij het investeren in snelgroeiende innovatieve bedrijven. De regionale ontwikkelingsmaatschappij heeft in 2019 33 nieuwe investeringen gedaan, en hiermee € 18 mln. geïnvesteerd in ondernemingen en fondsen in Zuid-Holland. Deze investeringen leiden tot 1.868 arbeidsplaatsen en leveren in totaal € 54 mln. aan additionele investeringen op.

Risicovol investeren in alle fases van ondernemen

Als lifecycle financier voorziet InnovationQuarter bedrijven van financiering in verschillende fasen van groei en investeert daarvoor vanuit drie fondsen: IQCapital, en de fondsen in beheer UNIIQ en ENERGIIQ.

Liduina Hammer, Hoofd Investeren:

“Het voelt in deze tijd bijzonder om op onze resultaten van 2019 terug te kijken. De corona-crisis heeft immers een grote impact op bedrijven. Ook de startups, scale-ups en het innovatief mkb waar wij ons vanuit Investeren op richten worden geraakt. Voor deze ondernemingen is door het kabinet de Corona-OverbruggingsLening in het leven geroepen die wij samen met de andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen mogen uitvoeren. We zien het als een grote verantwoordelijkheid en een belangrijke taak om de uitvoering van deze regeling zo goed mogelijk te doen. Desondanks zijn we ook erg trots op de mooie en belangrijke investeringen die we hebben kunnen doen vorig jaar.”

Resultaten Investeren 2019

In 2019 heeft InnovationQuarter de volgende investeringen gedaan:

  • IQCapital heeft met acht nieuwe investeringen en twaalf investeringen in het bestaande portfolio in totaal € 14 mln. geïnvesteerd. De acht nieuwe investeringen zijn: Dawn Aerospace, Delft Advanced Biofuels, Dutch Security Techfund, Forward.One, LeQuest, NewCompliance, Doculayer en Ortec International.
  • UNIIQ investeert in de proof-of-concept fase van hoog technologische bedrijven. In deze vroege fase is weinig privaat geld beschikbaar. In 2019 heeft UNIIQ in totaal € 3 mln. geïnvesteerd in 10 bedrijven. Het betrof de volgende bedrijven: Focus, CaptainAI, Addoptics, Pats, ROCSYS, BuddyPayment, Smartship, Tetrahedron, DeltaDiagnostics en Fesla.
  • Per september 2017 heeft InnovationQuarter ENERGIIQ, het energie-innovatiefonds van de provincie Zuid-Holland, in beheer genomen. ENERGIIQ heeft in 2019 in totaal € 1 mln. geïnvesteerd in twee nieuwe portfoliobedrijven en één vervolgfinanciering. De twee nieuwe investeringen zijn: Involtum en We4Sea.

Uitvinder en CEO Jack Schorsch van IMSystems haalde in 2019 een investering op van InnovationQuarter vanuit IQCapital. Het ontwikkelen van een mechanische hardware-uitvinding is een langdurig en uitdagend traject, vertelt Schorsch. “Het brengt risico’s mee en vereist veel onderzoek.” Daarom heeft hij veel baat bij de betrokkenheid van InnovationQuarter. Niet alleen de financiële support, ook het netwerk en advies over het managen van een team hielpen IMSystems snel stappen te zetten. “Dankzij InnovationQuarter zijn we als team volwassener geworden. En kijken we niet zes maanden, maar zes jáár vooruit. Of nog verder. Dat geeft toekomstperspectief.”

Lees hier het gehele interview met Jack Schorsch.

Het duurzaam versterken van de economische structuur van de regio en het ontsluiten van het innovatiepotentieel vraagt van InnovationQuarter dat ze méér is dan een aanjager en verbinder, méér dan een acquisitieorganisatie en méér dan een investeerder.

Liduina Hammer:

“Wij zijn niet alleen via het verstrekken van financiering een partner voor ondernemers, maar ook door actieve betrokkenheid na de investering. Juist dán proberen wij waarde toe te voegen aan de onderneming door onze (organisatiebrede) expertise en netwerken in te zetten en te ondersteunen bij het realiseren van mijlpalen. Ook organiseren we diverse programma’s om onze portfoliobedrijven voor te bereiden op hun volgende groeifase, zoals het door de BOM ontwikkelde Investor Readiness Programma en de door onszelf ontwikkelde ImpaQt Academy.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.