Terug naar overzicht

Revolutie in de robotica – IMSystems ontvangt groeikapitaal voor de eerste doorbraak in transmissiesystemen sinds zestig jaar

Het is een ware revolutie in de robotica: de Delftse startup IMSystems, spin-off van de TU Delft, heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving. Met behulp van dit nieuwe transmissiesysteem, de ‘Archimedes Drive’, wordt kracht stukken efficiënter overgebracht, in een compacter formaat en tegen lagere kosten. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden. Met deze drive kan een productierobot tot 40% meer werk leveren in dezelfde tijd en komen nieuwe toepassingen in zicht o.a. binnen de robotchirurgie. IMSystems ontvangt nu een investering van InnovationQuarter en Lucros Investment van € 600.000 om belangrijke stappen te zetten in de productontwikkeling en het naar de markt brengen van deze technologie. De investering is bekendgemaakt op donderdag 21 juni door wethouder van Delft Bas Vollebregt tijdens het ‘Meet the VC’s’-event van YES!Delft.

Archimedes Drive - Revolutie in de robotica

Auto’s, robots en windturbines bewegen met behulp van tandwielaandrijving. Maar dat systeem heeft nadelen. Zo grijpen de tandwielen nooit helemaal precies in elkaar, wat tot krachtverlies en onnauwkeurige bewegingen leidt. Bovendien zijn de tandwielen onderhoudsgevoelig en relatief groot en zwaar.

Eerste doorbraak sinds zestig jaar

Het Delftse IMSystems heeft die problemen nu opgelost met een nieuw aandrijfsysteem dat de wereld van de mechanica op zijn grondvesten doet schudden.

De ‘Archimedes Drive’ is de eerste echte doorbraak in de wereld van transmissies in ruim zestig jaar tijd. In plaats van tandwielen gebruikt IMSystems een gepatenteerd (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen. Hiermee is IMSystems in staat in een kleiner en lichter model meer kracht te leveren dan bestaande alternatieven. Bovendien zijn de overbrengingen nauwkeuriger door het ontbreken van speling. Daarnaast heeft het systeem geen smering nodig, wat significant in onderhoud scheelt. Met de belofte dat het product qua prestaties en prijs de concurrentie ver achter zich laat, wil IMSystems een revolutie teweeg brengen in de roboticamarkt.

De Archimedes Drive van IMSystems is in potentie een ware ‘enabler’ van nieuwe toepassingsgebieden binnen de opkomende roboticamarkt en ook daarbuiten,” zegt Edwin Berkhout, directeur Lucros Investment. “De snelle ontwikkeling die IMSystems in de afgelopen 2 jaar heeft doorgemaakt is in onze ogen indrukwekkend.

Een blik op de mogelijkheden

Door zijn nauwkeurige en efficiënte overbrenging is de vraag naar de Archimedes Drive enorm groot. Bijvoorbeeld voor windturbines, vliegtuigen en elektrische auto’s. Maar IMSystems richt de pijlen vooral op de robotica: alle grote fabrieken willen graag kleinere industriële robots die nauwkeuriger kunnen werken. En dat is precies waar de Archimedes Drive geschikt voor is. Het verhoogt de productiviteit van robots die laswerk verrichten of chips inbrengen en maakt nieuwe toepassingen op termijn mogelijk zoals operaties zonder chirurg. Ook samenwerkingen tussen mens en robot, zogenaamde ‘cobots’, zullen een vlucht nemen. Nu staan robots nog in kooien, omdat ze door hun onnauwkeurige bewegingen gevaarlijk zijn voor mensen. Maar straks kunnen de robots hun kooi uit.

Archimedes Drive - Revolutie in de robotica

Productontwikkeling met grote robotica fabrikanten

IMSystems ontvangt een investering van InnovationQuarter en Lucros Investment van € 600.000 om het product te optimaliseren en in samenwerking met de grote robotica fabrikanten duurtesten uit te voeren. De basis werkt, nu moet ook aangetoond worden dat de Archimedes Drive op lange termijn blijft draaien en voldoet aan de hoge eisen van de industriestandaard.

Met de toetreding van InnovationQuarter en Lucros hebben wij twee professionele hands-on investeerders aan boord gekregen,” zegt Jack Schorsch, uitvinder en CEO van IMSystems. “Zij ondersteunen ons in de belangrijke fase van doorontwikkeling, productoptimalisatie en het naar de markt brengen van deze revolutionaire technologie.

Succesvolle samenwerking

IMSystems is een succesverhaal van het Delftse ecosysteem. De ingeving voor de Archimedes Drive is bedacht aan de TU Delft. Voor verdere ondersteuning is het bedrijf vervolgens gestapt naar de startupfabriek YES!Delft, waarna het bedrijf is verhuisd naar RoboValley. Hier werken meer dan 170 robotica-onderzoekers samen met ondernemers en andere experts uit de publieke en private sector aan de volgende generatie robotica. Het bedrijf ontving eerder ook een investering van € 300.000 uit het proof-of-concept fonds UNIIQ.

Wij zijn al lang in contact met IMSystems en zien enorme potentie in deze baanbrekende technologie,” zegt Francis Quint, hoofd InnovationQuarter Capital. “Het bedrijf is een fantastisch voorbeeld van hoe jonge ondernemingen binnen het regionale innovatie-ecosysteem kunnen floreren.

Nieuwsbrief