Terug naar overzicht

RAMLAB ontvangt Europese financiering voor grootschalige doorontwikkeling en toepassing 3D-metaalprinten

Onlangs ontving het Rotterdamse fieldlab RAMLAB de bevestiging dat er zo’n  € 10 mln. Europese financiering is vrijgemaakt voor de doorontwikkeling en toepassing van hun unieke WAAM-technologie (3D-metaalprinten met lastechnologie). Samen met 20 andere partners uit heel Europa diende RAMLAB een projectvoorstel in bij Horizon 2020 onder de naam Grade2XL. Een inspirerend voorbeeld van innovatie en toepassing van slimme technologie in de maakindustrie uit onze regio.

Het project

In Grade2XL wordt WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing) als snelle en hoogwaardige methode voor 3D-metaalprinten doorontwikkeld. Het project maakt het mogelijk om op industriële schaal metalen producten te printen waarvan de samenstelling en materiaaleigenschappen op iedere plek geoptimaliseerd zijn voor de toepassing. De excellente beheersing van de procescondities maakt het ook mogelijk de producten te certificeren zonder verdere testen. Deze ontwikkelingen zijn revolutionair in de metaalverwerkende industrie. 3D-printen wordt ‘the next big thing’ voor Europese mkb’s in (groot)metaal. In het project werken 21 partners uit verschillende Europese landen samen. Uit Nederland participeren naast RAMLAB de Zuid-Hollandse organisaties M2i (Stichting Materials Innovation Institute), TU Delft en Valk Welding in Grade2XL.

Grootschalige impact

Naar verwachting zal het project op Europees niveau een aanzienlijke kostenreductie opleveren voor de deelnemende partners; miljarden euro’s bij eindgebruikers besparen aan CO2 uitstoot; meer dan 1.000 mkb’ers bereiken en 300 banen opleveren. Voor onze regio is de impact voor fieldlab RAMLAB belangrijk, zowel als producent als in de kennisbenutting. M2i is de initiator en coördinator van dit project. Zij vertalen inzichten uit het materiaalonderzoek naar kansen voor nieuwe WAAM-producten. Voor Valk Welding levert het project een nieuwe potentiële afzetmarkt op voor WAAM-systemen en -cursussen. TU Delft zal naar verwachting een tiental publicaties opleveren over deze nieuwe technologie en de toepassing ervan.

“Met Grade2XL krijgen we de kans om WAAM nog sneller op de markt te brengen en ook toepasbaar te maken voor het mkb.” – Vincent Wegener, Managing Director RAMLAB.

Over Horizon 2020

Horizon 2020 is het grootste programma voor onderzoek en innovatie ooit van de EU. Het is bedoeld om doorbraken, ontdekkingen en wereldpremières uit de laboratoriumomgeving te halen en op de markt te brengen. Horizon 2020 geniet de politieke steun van de Europese leiders en de leden van het Europees Parlement. Ze zijn overeengekomen dat investeren in onderzoek en innovatie essentieel is voor de toekomst van Europa, en hebben dit centraal gepositioneerd in de Europa 2020-strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei. Dat het Grade2XL voorstel financiering krijgt vanuit Horizon 2020 zegt iets over het unieke innovatieve karakter van dit project en de potentie ervan.

Rol InnovationQuarter

InnovationQuarter hielp een aantal jaar terug bij de oprichting van fieldlab RAMLAB. Vanuit het programma SMITZH, dat gericht is op meer innovatie en meer toepassingen van slimme maaktechnologie in onze regio, ontving RAMLAB afgelopen jaar ondersteuning bij het uitvoeren van diverse kiemprojecten met bedrijven als Fokker, Man Energy Solutions, voestalpine en Air Products waarin demonstraties van de nieuwe technologie werden gegeven. Meer daarover leest u in dit artikel over Flexible Manufacturing op de programma pagina van SMITZH. SMITZH is een samenwerking tussen verschillende partners waaronder de provincie, TNO en MRDH. Zuid-Hollandse bedrijven die hulp zoeken bij het opschalen van hun Smart Manufacturing project, kunnen contact opnemen met Anton Duisterwinkel of de mogelijkheden op smitzh.nl bekijken.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Anton Duisterwinkel

Senior Business Developer High Tech / Programmamanager SMITZH