Terug naar overzicht

Portfoliobedrijf ENERGIIQ Involtum groeit naar de beurs

Bron: Involtum en Ease2pay

ENERGIIQ-portfoliobedrijf Involtum wordt volledig overgenomen door Ease2Pay N.V., een Rotterdams beursgenoteerd bedrijf en innovatieve betalingsdienstaanbieder. De scale-up Involtum uit dezelfde stad bracht mede dankzij een investering van energie-innovatiefonds ENERGIIQ een schakel- en transactieplatform op de markt voor elektrische laadpunten en andere duurzame stroomvoorzieningen. De overeenkomst om de aandelen over te nemen is eind november getekend en opent de weg naar een grootschalige uitrol van Involtums platform.

In 2019 ontving Involtum een kapitaalinjectie van € 1 miljoen van ENERGIIQ, een fonds van InnovationQuarter, en andere aandeelhouders. De scale-up zette de investering in voor opschaling van het platform, dat het mogelijk maakt om eenvoudig te betalen voor tijdelijk gebruik van stroom. Hiervoor plaatst Involtum elektriciteitspunten op parkeerplaatsen, evenemententerreinen en bijvoorbeeld in havens. De elektriciteitspunten vervangen milieuvervuilende motoren en aggregaten, wat geluidsoverlast en de uitstoot van CO2 en fijnstof flink reduceert. De opschaling van het platform leidt nu tot deze veelbelovende transactie tussen de twee Zuid-Hollandse bedrijven. ENERGIIQ ondersteunt de overname en behoudt net als andere aandeelhouders het eigen aandeel in Involtum.

Involtum gaat uitbreiden en wat nu?

Het management van Involtum reageert net als ENERGIIQ enthousiast op deze stap. Alle medewerkers en het management blijven aan boord, en ook gebruikers merken weinig van de overname. Het platform blijft werken zoals ze gewend zijn en wordt de komende jaren flink uitgebreid. Het bedrijf zet verder in op groei van de duurzame schakel- en betaaldiensten, waaronder de eigen labels AanUit.net (voor jachthavens en campings), Walstroom, Marktstroom (voor markten en festivals) en NomadPower (voor koel- en vrieswagens langs belangrijke transportroutes). Na de overname wordt dit dienstenpakket uitgebreid met onder meer functionaliteiten voor straatparkeren van personenauto’s en voor parkeergarages waar Ease2pay al actief is.

Nieuw jaar, extra groeiambitie

De investering in 2019 droeg bij aan een succesvolle uitrol in Nederland en daarbuiten: Involtum is inmiddels actief van Spitsbergen tot Sevilla. Ook in de Nederlandse thuismarkt omarmen steeds meer gemeenten de diensten en groeien de eigen labels van Involtum hard. Met de overname wil Involtum/Ease2pay in 2022 gezamenlijk nog meer inzetten op groei in zowel binnen- als buitenland.

Maarten Hektor, mede-oprichter van Involtum: “Ease2Pay is zeer complementair aan Involtum. Ease2Pay voegt een complete reserveerdienstverlening rondom personenauto’s toe aan het portfolio van diensten. Daarnaast is Ease2Pay een specialist in betaaldienstverlening. Dit maakt het afrekenen nog betrouwbaarder en eenvoudiger. We zijn zeer trots dat twee duurzame Rotterdamse bedrijven de krachten bundelen om zo de energietransitie van personenauto’s tot vrachtwagens en van jachten tot zeeschepen te versnellen.”

Rinke Zonneveld, algemeen directeur InnovationQuarter: “Met de overname door beursfonds Ease2pay ontstaat een mooie krachtenbundeling en prachtig geïntegreerd mobiel platform voor book-park-charge-pay. Deze selfservicediensten voor auto’s, vrachtwagens, schepen en campers faciliteren de energietransitie. Ruim twee jaar geleden investeerden we vanuit ENERGIIQ voor het eerst in Involtum. De overname door Ease2pay biedt nu de kans voor grootschalige uitrol.”

Ease2pay

Ease2pay is een innovatieve betalingsdienstaanbieder die elektronisch betalen in parkeergarages en bij benzinestations goedkoper maakt voor consumenten en retailers. Met het eigen mobiele platform kunnen gebruikers via een app bestellen, betalen en sparen. Hierdoor is point-of-sale-apparatuur zoals betaalautomaten en pasjes niet meer nodig. Ease2pay is genoteerd aan de Euronext in Amsterdam onder het symbool EAS2P.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact op met Investment Manager Jasper Geselschap.