Terug naar overzicht

Portfoliobedrijf Cybersprint overgenomen door AI-wereldleider Darktrace

In 2017 was InnovationQuarter een van de eerste investeerders in Cybersprint, in 2018 investeerde IQCapital nogmaals in een Series-A-ronde en in 2020 volgde nog een investeringsronde door o.a. IQCapital. Nu wordt de succesvolle Haagse scale-up Cybersprint, dat met AI IT-systemen beschermt tegen hacking, overgenomen door het wereldleidende Darktrace. Darktrace is koploper in op AI-gebaseerde cyberbeveiliging. Met de aankoop van Cybersprint verstevigt het beursgenoteerde Darktrace haar positie in de top van de cybersecuritymarkt. Cybersprint is daarmee sinds 2017 uitgegroeid tot een toonaangevende Europese speler op het gebied van attack service management. “Dit is waar wij het voor doen. Er zitten zulke parels van innovatieve ondernemingen in Zuid-Holland, die willen wij signaleren en laten schalen tot spelers van internationaal formaat,” zegt Maurice Bakker, fondsmanager van IQCapital.

Cybersprint | 13-04-2017| © Verkijk

Cybersprint levert een Attack Surface Management platform dat met behulp van AI technologie, volledig geautomatiseerd en volcontinu het digitale aanvalsoppervlak van organisaties in kaart brengt om risico’s te elimineren. Organisaties kunnen zich hiermee preventief beveiligen tegen digitale aanvallen van buitenaf. Het zelflerend AI platform van Darktrace detecteert afwijkingen op netwerkverkeer binnen de IT-infrastructuur van organisaties en is in staat om in een zeer vroeg stadium cyberaanvallen te detecteren. De innovatieve en geavanceerde AI-technologieën van Darktrace en Cybersprint zijn aanvullend en versterken elkaar waardoor organisaties hun cyberweerbaarheid verder kunnen verhogen.

De overname van Cybersprint is in lijn met de visie van Darktrace om een ‘Continuous Cyber AI Loop’ te leveren (Prevent-Detect-Respond-Heal). Attack Surface Management vormt een logische en waardevolle aanvulling op het bestaande portfolio van Darktrace en zal worden opgenomen binnen de nieuwe ”Prevent Product family”.

De cyber experts van het in Nederland gevestigde Cybersprint zullen nauw samenwerken met de software-engineers en wiskundigen van Darktrace in Cambridge, om de ontwikkeling van nieuwe, baanbrekende technologieën te versnellen. Deze versnelling is essentieel om adequaat te kunnen reageren op de toenemende uitdagingen met betrekking tot digitale veiligheid van bedrijven en organisaties.

“We zijn enorm blij om het Cybersprint-team bij Darktrace te verwelkomen en met hen samen te werken om onze Self-Learning AI en Attack Path Modeling-technologie te combineren met het Attack Surface Management platform van Cybersprint. Het samenbrengen van interne en externe zichtbaarheid van het aanvalsoppervlak is van cruciaal belang om klanten een volledig beeld te geven van cyberrisico’s in al hun digitale omgevingen en de meest kwetsbare delen van hun organisatie te versterken. Het wordt hierdoor voor cyberaanvallers een stuk moeilijker om succesvolle missies uit te voeren”, zegt Poppy Gustafsson OBE, Chief Executive Officer, Darktrace.

“Deze overname is een fantastische stap voor Cybersprint. Onze kracht is het automatiseren van handmatige en repetitieve cybersecuritytaken binnen een organisatie met behulp van kunstmatige intelligentie. Het perspectief van Cybersprint, dat van buiten naar binnen kijkt, is een logische aanvulling op Darktrace, dat van binnen naar buiten kijkt. Tijdens de gesprekken met Darktrace zagen we direct de overeenkomsten in visie, cultuur en technologie. Deze samenwerking zal leiden tot baanbrekende innovaties die de digitale veiligheid van organisaties zal versterken”, zegt Pieter Jansen, Chief Executive Officer, Cybersprint.

Meer weten over een investering via IQCapital?

Neem gerust contact met ons op!

Nieuwsbrief