Terug naar overzicht

Demo-locatie bij Plant One Rotterdam voor Fieldlab Industrial Electrification (FLIE)

Vorige week ondertekenden Josepha van Kollenburg (FLIE) en Fer Klinckhamers (Plant One Rotterdam) een contract voor een demo-locatie van het FLIE bij Plant One Rotterdam. De demo-locatie is bedoeld om de energietransitie in de industrie te helpen versnellen. Vanaf medio 2022 kunnen hier technologieën op industrieel relevante schaal in een praktijkomgeving worden getest. Iets waar het innovatieprogramma Energie & Klimaat volgend jaar subsidie voor beschikbaar stelt.

Demo-locatie bij Plant One Rotterdam voor Fieldlab Industrial Electrification (FLIE)

Het fieldlab als versneller van de energietransitie 

In februari 2021 startte het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) vanuit het Solution Center op de RDM met advies aan bedrijven over financiering en regelgeving en het begeleiden van haalbaarheidsstudies. De demo-locatie – waar FLIE in 2022 operationeel mee start – is de eerste plek in Nederland waar in een open innovatielocatie Industriële elektrificatie technologieën op deze schaal getest en doorontwikkeld kunnen worden samen met regionale industriepartners. Plant One Rotterdam is hét kennis- en innovatiecentrum in Rotterdam-Botlek voor het testen en valideren van duurzame procestechnologie op semi-industriële schaal. Een logische combinatie dus. 

Demo-locatie bij Plant One Rotterdam voor Fieldlab Industrial Electrification (FLIE)

Ondertekening van het contract, van links naar rechts: Josepha van Kollenburg (Directeur FLIE), Peter van Hooft (Operational Program Manager FLIE), Taco Boerstra (Innovation Manager) en Fer Klinckhamers (CCO Plant One Rotterdam)

“We kijken er naar uit om op deze locatie midden in de Botlek, de industriële elektrificatie naar de praktijk te brengen. Plant One Rotterdam is een goede match met het fieldlab omdat zij partijen helpen aan te tonen dat hun ideeën marktwaardig zijn. Dat is exact waar wij voor staan. Het vinden van de juiste technologiefit tussen technologieleveranciers en industriële eindgebruikers.”

– Josepha van Kollenburg, Directeur FLIE

Vliegwielen, hybride boilers en nog zoveel meer

In het fieldlab komen drie type technologieën te staan die passen bij het cluster en die in de praktijk gedemonstreerd kunnen worden. Het gaat daarbij om technieken op het gebied van industriële warmte, inpassing van groene waterstof en directe conversie van CO2, die allemaal gebruik maken van duurzame elektriciteit. Denk aan een vliegwiel dat zowel energie kan leveren als opvangen en opslaan. Of een hybride boiler, die stoom uit aardgas kan vervangen door stoom uit duurzame elektriciteit. Met een divers scala aan elektrificatie-oplossingen is het fieldlab dé ideale locatie om uit te vinden wat de juiste technologie-fit is voor een bedrijf. 

Power-2-X belangrijk thema voor regio

Het innovatieprogramma Energie & Klimaat stimuleert duurzame innovatie op verschillende thema’s die voor onze regio extra belangrijk zijn. Power-2-X ofwel elektrificatie van de industrie is één van die thema’s. Door de grote hoeveelheid (haven)industrie heeft onze regio een enorme uitdaging bij het verminderen van de CO2 uitstoot. Om dit te realiseren, zullen we fossiel gedreven processen moeten vervangen door elektrisch gedreven processen. Begin volgend jaar wordt een nieuwe voucherronde opengesteld waarmee bedrijven (financiële) ondersteuning aan kunnen vragen om samen met een fieldlab te testen. 

“We zijn nu bezig met de voorbereidingen van vervolg van het innovatieprogramma Energie & Klimaat. Een derde van het budget zal beschikbaar worden gesteld voor projecten die op Power-2-X willen innoveren. De komst van de demo-locatie van FLIE bij Plant One sluit hier perfect op aan. Met de vouchers verlagen we de drempel voor bedrijven die samen met FLIE aan de slag willen.”

– Jasper van Loenhout, Business Developer Energie InnovationQuarter

Meer informatie en contact

Het Fieldlab Industrial Electrification is een gezamenlijk initiatief van Port of Rotterdam, InnovationQuarter, TNO, Deltalinqs en FME. Bedrijven die geïnteresseerd zijn of aan de slag willen met e-boilers, elektrische aandrijvingen, warmtepompen of andere elektrificatie oplossingen kunnen direct met het fieldlab schakelen. 

Voor andere vragen over duurzame innovatie of het innovatieprogramma Energie & Klimaat, kan geschakeld worden met onze Business Developer Energie, Jasper van Loenhout. InnovationQuarter coördineert namens alle partners het programma Energie & Klimaat. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, MRDH en TNO.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.