Terug naar overzicht

Quantumtechnologiebedrijf Orange Quantum Systems haalt investering op bij InnovationQuarter

Het Nederlandse quantumtechnologiebedrijf Orange Quantum Systems heeft een investering opgehaald bij InnovationQuarter. InnovationQuarter sluit zich aan bij eerdere investeerders Cottonwood Technology Fund en QDNL Participations. Orange Quantum Systems (OrangeQS) opereert op de grens van de snel ontwikkelende quantumindustrie. De investering werd bekendgemaakt door wethouder Economie, Kennis, Sport en Gezondheid Fleur Spijker van gemeente Leiden tijdens het InnovationQuarter Jaarevent. 

Orange Quantum Systems op IQ Jaarevent

OrangeQS ondersteunt de opkomende quantumchipindustrie bij de overgang van ‘lab naar fab’ door de testkosten per qubit te verlagen en de ontwikkeling aanzienlijk te versnellen. Jaarlijks komen quantumchips dichter bij het uiteindelijk overtreffen van “traditionele” supercomputers. Een van de grootste knelpunten bij de ontwikkeling van deze chips is de tijd die nodig is voor het testen. Met machines die quantumchips snel kunnen testen, kunnen nieuwe generaties quantumchips sneller en in grotere volumes worden ontwikkeld.

De huidige testapparatuur voor quantumchips wordt nog steeds in-house ontwikkeld door quantumchip- en quantumcomputerbouwers. OrangeQS is wereldwijd het eerste bedrijf dat een kant-en-klare, betaalbare en snelle alternatieve oplossing biedt voor industriële klanten.
OrangeQS bouwt zijn toeleveringsketen op. Dankzij decennia van investeringen door nationale en regionale overheden in het Delftse quantumecosysteem, heeft de regio Zuid-Holland enkele van de beste componentleveranciers in de toeleveringsketen van testapparatuur voor quantumchips.

Garrelt Alberts, Managing Director bij OrangeQS:

InnovationQuarter ondersteunt ons vanwege onze unieke positie in de waardeketen van de quantumindustrie en onze ontwikkeling van quantumchip-testapparatuur met hoge doorvoer. Na decennia van investeringen in de regio Zuid-Holland heeft het Delftse quantumecosysteem enkele top-leveranciers voor quantumchip-testapparatuur. We hebben daarom ook een coördinerende rol in de regio, waarbij we onze mondiale en lokale toeleveringsketen op elkaar afstemmen om innovatieve, hoogwaardige en betrouwbare producten te leveren.

OrangeQS

InnovationQuarter verwelkomt de coördinerende rol die OrangeQS kan spelen als systeemintegrator:

Orange Quantum Systems is een perfect voorbeeld van een bedrijf dat InnovationQuarter graag ondersteunt. Complex, hightech en cruciaal voor de positionering van het Nederlandse quantumecosysteem. Om een systeem te leveren dat de testkosten per qubit verlaagt, bouwt Orange QS zijn toeleveringsketen op met top Europese componentleveranciers, waarvan sommige in Zuid-Holland gevestigd zijn. Op deze manier versnelt Orange Quantum Systems de ontwikkeling van quantumchips en neemt het een belangrijke positie in de wereldwijde quantumwaardeketen in.” – Erik van der Zant, Hoofd Investeren bij InnovationQuarter.

Het verhaal tot nu toe

OrangeQS werd in 2020 opgericht als een spin-off van TNO en het gerenommeerde QuTech. Sindsdien heeft het bedrijf zich gepositioneerd als een van de toonaangevende systeemintegratoren in de Europese quantumindustrie.

In de zomer van 2023 haalde OrangeQS € 1,5 miljoen op bij QDNL Participations en Cottonwood Technology Fund. Naast deze investeringsronde ontving OrangeQS de EIC Accelerator subsidie van de European Innovation Council.

In het voorjaar van 2024 kondigde OrangeQS de verkoop aan van hun eerste testapparatuur op voor grotere quantum chips aan een vooraanstaande quantumcomputerbouwer. Dit systeem zal 100+ qubit quantumchips in minder dan een week testen. Tevens openden zij een nieuwe productiefaciliteit in Delft om deze industriële systemen te assembleren en te testen.

OrangeQS maakt ook deel uit van het ImpaQT-project. Vele private partijen werken individueel aan quantumcomputers, maar Zuid-Holland doet iets unieks door zes private partijen samen te brengen in dit project. In navolging van het ImpaQT-project, waar InnovationQuarter’s business development aan heeft meegewerkt, helpt deze investering de samenwerking binnen de quantum computing waardeketen bevorderen. Lees meer over onze eerdere inspanningen in dit artikel.

Wat nu?

In 2024 zal OrangeQS hun testapparatuur voor de quantum industrie officieel als product lanceren. Om hun unieke positie in de opkomende wereldwijde quantumindustrie te behouden, schaalt het bedrijf het team, de productiefaciliteiten en de R&D-activiteiten op, en breidt het zijn klantenbestand wereldwijd uit.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Alex Bos

Alex Bos

Investment Manager InnovationQuarter Capital
Nieuwsbrief