"Innovatie is een papieren tijger zonder projecten…werken aan de realisatie van projecten in de Rotterdamse havenindustrie is spannend en betekent pionieren."

@InnovationQuarter

Vanaf september 2019 werk ik – toen nog als zzp’er, inmiddels in vaste dienst (parttime) – voor InnovationQuarter als Senior Business Developer Circular Economy in het team van Innoveren Duurzaam & Schoon. Sales/business development doe ik al ongeveer 30 jaar. Vanaf 2004 – toen ik vanuit de groepsdirectie van Evides eindverantwoordelijk werd voor Evides Industriewater – ben ik actief op het kruispunt van technologie-ontwikkeling, projectontwikkeling en de financiering daarvan. Steeds met een grote focus op de (petro)chemische industrie.
De overstap naar InnovationQuarter voelt dan ook als heel natuurlijk. Nu niet “in het water”, maar de circulaire chemie, ofwel de transitie naar afvalverwaarding, nuttige CO2-afvang en -gebruik en de productie van chemicaliën en brandstoffen uit biomassa. Oh, eh…en waarom dit leuk is? Innovatie is een papieren tijger zonder projecten…werken aan de realisatie van projecten in de Rotterdamse havenindustrie is spannend en betekent pionieren. Dus leuk! En chemie…er bestaat niks leukers…de basis van ons leven!

@Home

Alhoewel er heel veel uren in werk gaan zitten, ben ik in mijn vrije tijd vooral aan het lezen (boeken/literatuur) en wandelen (10-25km). Weinig sport want daar krijg je alleen maar blessures van. Omdat ik ben opgegroeid buiten Nederland (Griekenland en Argentinië), getrouwd ben met een Indonesische en een adoptiezoon uit Thailand heb, is het niet alleen thuis een allochtoon allegaartje maar ook in mijn interesse sfeer. Textiel verzamelen van minderheidsvolken in Zuidoost-Azië. En wanneer het kan ver weg reizen. Altijd culturele oriëntatie naast een zekere dosis relaxen. Nog op de bucketlist: kayaken in West-Groenland, de koningssteden van Iran en mate drinken op een gauchoranch in Tierra del Fuego.

@Work

Ik heb gemerkt dat het benaderen van business cases voor de realisatie van fabrieken en installaties vanuit de technische/technologische inhoud helpt om de essentie van een business case beter te doorgronden. Door mijn studie chemie/microbiologie (UvA) is dát vanzelfsprekend mijn primaire invalshoek.

Werken in en voor de chemische industrie is voor mij altijd naast ook wel intimiderend (groot, complex, procedureel!) toch voornamelijk inspirerend geweest door de continue drive tot vernieuwing en verbetering in deze sector. Biologische waterzuivering, levering van proceswater en nu het hele dossier van de hercarbonisatie van de chemie zijn enorme opgaven in een zeer belangrijke sector in/voor onze regio. Daaraan een bijdrage leveren door projecten te helpen realiseren is heel meetbaar (palen de grond in en bouwen!) en motiverend. Binnen de chemie en technologie liggen mijn netwerken vooral in Nederland, Duitsland, China en Vietnam, waar ik enige tijd werkzaam ben geweest. Het helpt daarbij dat ik met talen een eind kom (Engels, Duits, Spaans).