"Het investeren bleef trekken, en zo besloot ik eind 2013 om terug te gaan naar dit mooie vak toen de kans zich voordeed om het investeringsfonds van InnovationQuarter op te zetten."

@InnovationQuarter

Het doel van InnovationQuarter is om meer kapitaal te realiseren voor innovatieve bedrijven in Zuid-Holland. InnovationQuarter Capital is één van drie kerntaken van de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Het investeringsfonds is in 2014 opgericht, omdat de groei in het aantal startups in Zuid Holland achterbleef bij het landelijk gemiddelde, terwijl in deze regio toch zo’n goede uitgangspositie is met drie universiteiten. En ook het aantal venture capital investeringen was hier lager dan het landelijk gemiddelde. Hierop is een fonds opgezet met een startkapitaal van initieel € 28 mln. (nu met € 80 mln. gecommiteerd kapitaal) met een focus op het financieren van het innovatief MKB. Het bijzondere aan dit investeringsfonds is dat het kapitaal bijeengebracht is door dertien publieke aandeelhouders uit Zuid-Holland, waaronder medische centra en universiteiten. Sinds de start in 2014 heeft InnovationQuarter Capital in meer dan 30 bedrijven geïnvesteerd. Hiermee zijn we de meest actieve investeerder van Nederland.

Het verbeteren van het investeringsklimaat is het doen van investeringen, maar ook het tonen van de gedane investeringen. We zorgen voor een grote zichtbaarheid landelijk en staan ook vermeld in internationale databases. Dit doen we voor de ondernemers, maar ook om zo ‘de appetite’ van andere investeerders te richten op het potentieel in onze regio. Op de € 20 mln. die wij geïnvesteerd en gecommiteerd hebben, hebben we vijf keer zo veel meer private investeringen opgehaald voor onze portfoliobedrijven.

Alle teamleden binnen InnovationQuarter Capital hebben meerdere jaren private investeringservaring bij venture capitalists, private equity en leveraged finance. Dat betekent dat wij naast kennis en expertise vooral ook een netwerk inbrengen van private investeerders voor de bedrijven. Wij matchen actief investeerders op basis van hun profiel met ondernemers.

Naast het inbrengen van een netwerk streven wij naar het realiseren van een financieringsketen voor alle fasen van de bedrijven in Zuid-Holland. Een voorbeeld hiervan is de oprichting van het proof-of-conceptfonds UNIIQ in 2016. Al een half jaar na de start van InnovationQuarter in 2014 bleek dat 25% van alle aanvragen proof-of-concept-financiering betrof. Dit is de fase van de technische validatie. Deze fase kenmerkt zich door het hoge risico, en dus ook onzekerheid. Er is veel behoefte aan zowel ondersteuning in technische expertise als marktvalidatie.

In juni 2016 heeft InnovationQuarter met de universiteiten Erasmus MC, TU Delft en Universiteit Leiden in UNIIQ opgericht, een investeringsfonds voor de proof-of-concept fase om unieke innovaties sneller naar de markt te helpen. Dit fonds startte met een vermogen van € 22 mln.  Bijzonder is dat het UNIIQ-team bestaat uit drie TTO’s en InnovationQuarter, aangestuurd door een ervaren Fondsmanager. Zo verbinden we de technische expertise binnen de TTO’s en brengen wij vanuit InnovationQuarter marktvalidatie en ondernemerschap mee voor de TTO’s én ondernemers.

Naast het investeren in de vroege fase voor veelal startups, richt het team van InnovationQuarter Capital zich ook op andere fases voor de scale-ups. Dit doen we door andere fondsen te ondersteunen bij investeringen zoals HPE Growth Capital en BioGeneration Ventures of door nieuwe fondsen in onze regio mede mogelijk te maken, zoals het Rotterdam Port Fund.

En last but not least ondersteunt ons team de portfoliobedrijven in hun verdere groei. Door ze te helpen bij de opbouw van sales, introductie in een netwerk, het kweken van financiële discipline, management development etc. Wij helpen de ondernemers actief hiermee door ook de andere InnovationQuarter collega’s in te zetten voor het delen van sectorkennis en ze te laten introduceren ze in hun (internationale) netwerk.

@Home

Dol op Rembrandt, Titiaan, skiën, wandelen in de bergen, het lezen van biografieën… en meer!

@Work

Ik ben afgestudeerd als bedrijfseconoom (Vrije Universiteit) en kunsthistoricus (Cum Laude, Universiteit van Amsterdam). Na mijn studie ben ik gaan werken bij KPN Telecom, bij de divisie internationale fusies en overnames. Na een aantal jaren aan kleinere en grote internationale acquisitietrajecten te hebben gewerkt, maakte ik de overstap om zelf een bedrijf op te zetten binnen de KLM Groep. Hier heb ik van dichtbij alle ups en downs meegemaakt, van snelle groei tot razendsnelle neergang, en gelukkig ook een meer stabiele periode.

Toen het niet mogelijk bleek om dit bedrijf buiten de KLM Groep verder te laten gaan, ben ik als investeerder gaan werken bij de destijds grootste private equity partij in Nederland, NPM Capital. Na een geweldige periode waarin ik voor diverse sectoren verantwoordelijk was, besloot ik om mijn carrière opnieuw een wending te geven. Als tentoonstellingscurator voor zeventiende eeuwse kunst werkte ik in een museum en heb ik samen met een Amerikaanse kunsthistoricus een boek geschreven over een schilder uit deze Gouden Eeuw.

Omdat het investeren toch bleef trekken, besloot ik eind 2013 om terug te gaan naar dit mooie vak toen de kans zich voordeed om het investeringsfonds van InnovationQuarter op te zetten. Daarnaast ben ik altijd actief geweest in nevenfuncties als commissaris, bestuurder of toezichthouder bij investeringsfondsen en non-profit organisaties.