Terug naar overzicht

Offshore test- en demolocaties op de kaart

De maritieme hoofdstad van Europa is dé plek voor innovatie in offshore wind. De Rotterdamse Maasvlakte 2 biedt ruimte voor test- en demofaciliteiten voor offshore. Maar waar bevinden al deze faciliteiten zich en wat bieden de diverse locaties? Dat ziet u vanaf nu in het Offshore Innovatie overzicht op www.portofrotterdam.com/offshoreinnovatie.

Offshore Innovation

De offshore wind is een groeiende industrie. Voor het ontwikkelen en testen van innovaties in deze branche is veel ruimte nodig. De kaart biedt inzicht in alles wat Maasvlakte 2 te bieden heeft: dankzij de omstandigheden, het klimaat en de aanwezige bedrijven en dienstverlening is Maasvlakte 2 de ideale locatie voor het testen van offshore wind innovaties. Er zijn mogelijkheden op het land, in de lucht en in/op het water. Dankzij de ligging kent Maasvlakte 2 veel wind. Ook bestaat dit deel van de haven van Rotterdam uit Noordzeezand en heeft het een unieke offshore put van meer dan 25 meter diep.

Offshore wind in de haven van Rotterdam

Het Offshore Innovatie overzicht is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en TKI Wind op Zee. Samen zetten zij zich in voor offshore wind in de Rotterdamse haven. Twan Romeijn, Business Analist Maritime and Offshore Industry bij het Havenbedrijf Rotterdam: “We zien dat bedrijven bestaande en nieuwe technologie, tools en diensten moeten testen en demonstreren om hun positie als koploper te behouden of uit te bouwen. Rotterdam biedt bedrijven deze ruimte. Op het land, in de lucht en op en in het water.”

Momenteel wordt Maasvlakte 2 al gebruikt als testlocatie door GBM Works en Amphibious Energy en recent zijn ankerproeven gedaan door de Gulliver.

Rotterdam heeft de ambitie om hét offshore-centrum van Europa te zijn. Het brede scala aan mogelijkheden, de waterdiepte van meer dan 25 meter, de nabijheid tot de Noordzee en de jarenlange ervaring en expertise van de dienstverleners maken Rotterdam een slimme vestigingsplaats. De ontwikkeling past uitstekend bij de expertise die in de regio aanwezig is.

Edward Gilding, senior Business Developer bij InnovationQuarter, is een van de initiatiefnemers en nauw betrokken geweest bij deze publiek-private samenwerking en hoe deze tot stand is gekomen. Het idee voor het ontwikkelen van deze kaart ontstond tijdens een ideecafé van Maritime Delta.

Nieuwsbrief