NSO investeert opnieuw 6 jaar in programma voor ruimtevaart-startups
Het Nederlands ruimtevaartagentschap NSO investeert samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA opnieuw 6 jaar in het ESA-BIC programma. Startups met een goed businessplan op basis van ruimtevaarttechnologie of satellietdata kunnen daarmee ondersteund worden in raad en daad. Bovendien kunnen ze een plek krijgen in het gebouw van het Space Business Innovation Centre (SBIC) op de Space Campus in Noordwijk.
Ruimtevaart is natuurlijk innovatieve hightech. Maar het is ook de sleutel tot legio oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. En steeds meer zijn het jonge creatieve ondernemers en startups die toepassingen vanuit de ruimtevaart weten te ontwikkelen waar markt voor is. “Vanuit Ruimtevaarttechnologie en satellietdata ligt er een enorme potentie voor het ontwikkelen van een breed scala van nieuwe business. De ontwikkeling van nieuwe smallsats voor IoT of monitoring services opzetten voor groenontwikkeling in de stad zijn recente voorbeelden hierbij. We hebben veel creatieve knappe koppen in het land die op deze manier interessante nieuwe verdienmodellen ontwikkelen”, aldus NSO-directeur Harm van de Wetering. “Daarom willen wij startups met goede ideeën de gelegenheid geven hun plan verder te ontwikkelen.”
Dat doet NSO samen met de European Space Agency via het incubatieprogramma van ESA in Nederland, ESA BIC Noordwijk. Beide partijen hebben het huidige contract met Space Business Innovation Centre Noordwijk (SBIC Noordwijk), als uitvoerder van het programma, met 6 jaar verlengd.
BIC staat voor business incubation centre, een plek voor zowel beginnende als doorgewinterde ondernemers die aan de slag willen gaan met ‘space’. Een bedrijf doorloopt het incubatieprogramma met als doel er als een gezonde onderneming (en een waardevolle toevoeging aan de maatschappij) uit te komen. Er zijn 22 van deze centres door heel Europa te vinden. ESA BIC Noordwijk was de eerste van deze BICs. Sinds 2003 zijn ruim 120 space startups ondersteund.
Lokale verschillen
Elke BIC is anders en heeft zijn eigen lokale partners. Ook zal de invulling en focus van het programma per regio iets verschillen. Zo heeft ESA BIC Noordwijk als groot voordeel dat het letterlijk dichtbij ESA’s research & development centrum ESTEC ligt, op Space Campus Noordwijk.
Die ligging is cruciaal, want dat maakt snelle en laagdrempelige toegang tot technische ondersteuning van de European Space Agency mogelijk. Naast de technische kant van ondernemen in ruimtevaart, zorgt de combinatie NSO, ESA en SBIC Noordwijk ervoor dat bedrijven ook financieel en zakelijk geholpen worden.
Uitgebreide support
Zo krijgen ESA BIC bedrijven en startups een zero-equity investering. Dat betekent dat 50.000 euro, besteed aan research & development en patentaanvragen, vergoed wordt – zonder dat ze daar een percentage van hun bedrijf voor hoeven weg te geven. Ook worden zij ondersteund op zakelijk gebied middels workshops, trainingen en coaches.
Het nieuwe contract loopt formeel van 2020 tot 2024. Bedrijven die in de laatste batch van 2024 toegevoegd worden, zullen ook nog voor duur van het programma (2 jaar) ondersteund worden. Hierdoor zijn bedrijven in Nederland tot minstens 2026 in Noordwijk aan het goede adres voor hulp in de sector ruimtevaart.
Enkele bekende bedrijven die uit het ESA BIC Noordwijk programma zijn ontstaan:
HIBER – een satellietnetwerk van smallsats die zorgt voor IoT-connectiviteit, met een dekking over heel de wereld. Werd vorig jaar door het kabinet uitgeroepen tot 1 van de 3 Nationale Iconen. Een van de weinige bedrijven die toepassingen voor in de ruimte maakt.
JohanSports – een prestatie tracker voor sporters. Werkt op basis van de “Europese variant van GPS” – GALILEO. Het wordt gebruikt door o.a. Nederlandse hockeybond KNHB en voetbalclubs als Feyenoord, ADO Den Haag en Panathinaikos.
Sobolt – verzamelt, verwerkt en interpreteert data van aardobservatiesatellieten en gebruikt deze kennis om bijvoorbeeld gemeenten te adviseren over het gebruik van groen in de stad.
Een paar bedrijven die recentelijk het programma succesvol hebben doorlopen:
Meds2Go – een medisch apparaat dat patiënten helpt hun medicijnen op de juiste temperatuur te houden. Gebaseerd op koeltechnieken uit de ruimtevaart.
Satsearch – een online platform dat de vraag en aanbod van ruimtevaartonderdelen faciliteert.
Polariks – helpt wijnboeren hun oogst te optimaliseren door middel van hyperspectrale camera’s op een robot.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Neem gerust contact met ons op.