Terug naar overzicht

NL AI Coalitie lanceert AI-cursus voor Agri en Food

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), waar InnovationQuarter onderdeel van is, heeft in samenwerking met de Topsector Agri & Food en Groenpact de eerste AI-cursus voor Agri en Food ontwikkeld. Een gratis online cursus die groene ondernemers en studenten meer inzicht wil geven in het begrip Artificiële Intelligentie (AI) en de toepassingen hiervan in de sector.

AI is een term die niet direct bij iedereen in de sector Agri en Food bekend is. Echter, AI ontwikkelt zich razendsnel en wordt veelvuldig toegepast in de sector Agri en Food. Daarom is het van belang dat iedereen in de sector zich een bepaalde mate van basis kennis over AI eigen maakt. 

Aansprekende voorbeelden

In de praktijk wordt al zoveel gebruik gemaakt van AI-toepassingen dat deze cursus gevuld is met aansprekende voorbeelden. Drones die helpen in de appelteelt en robots die door middel van deep learning precies de juiste rozen kunnen plukken. Maar naast vernieuwende technieken zijn er natuurlijk ook uitdagingen en ethische dilemma’s. Wat gebeurt er met alle data en hoe diervriendelijk is het werken met AI-modellen eigenlijk? Ook deze thema’s komen aan bod.

Wat houdt de AI-cursus voor Agri en Food in?

De AI-cursus voor Agri en Food bestaat uit 11 interactieve modules van 8 tot 15 minuten met video’s die praktische toepassingen van AI in de sector weergeven. De cursus neemt in totaal zo’n 2,5 uur in beslag en de modules bestaan uit een afwisseling van lesstof, video’s en interactieve elementen. In de cursus worden onderwerpen als big data, algoritmen en machine learning aangesneden en wordt er vooral ingegaan op de vraag: hoe wordt dit alles toegepast binnen de sector? 

Toegankelijk maken van kennis over AI

De NL AIC vindt het belangrijk dat basisinformatie en kennis over AI, de toepassing van AI en eventuele gevolgen van AI voor iedereen toegankelijk is. Het doel van de cursus is om bewustwording te creëren voor de mogelijkheden van AI bij alle werkenden en studenten in de agrarische sector. Eerder dit jaar lanceerde de NL AIC samen met TU Delft ook de uitgebreidere cursus Elements of AI: een gratis online cursus die deelnemers inzicht geeft in de basis van AI.

Wat kan ik ermee?

We nodigen u graag uit tot het volgen van de AI-cursus. Klik hier om de cursus te starten. Interesse gekregen om meer met AI te doen? Voor Zuid-Hollandse ondernemingen in de tuinbouw heeft InnovationQuarter op dit moment diverse activiteiten lopen waar u aan kunt deelnemen. Zo kunt u ook dit jaar op 18 en 19 mei weer naar  RoboCrops, het internationale robotica-event in het World Horti Center. Toepassing in de praktijk valideren? Vanuit innovatieprogramma AgriTech stellen we begin volgend jaar subsidievouchers tot € 100.000,- beschikbaar om de risico’s van een innovatieproject te beperken. 

Meer weten?

Onze business developer Colinda de Beer vertegenwoordigd InnovationQuarter in de NL AIC en was betrokken bij de ontwikkeling van de module samenwerken met robots. Zij helpt u graag verder bij vragen over de AI-cursus of één van de activiteiten die wij momenteel aanbieden om tuinbouwondernemingen uit de regio te stimuleren met AI aan de slag te gaan. 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Colinda de Beer

Senior Business Developer Horticulture