Terug naar overzicht

Metaltop ontvangt SMITZH en gemeente Vlaardingen

Negen enthousiaste ondernemers uit de Vlaardingse maakindustrie kregen afgelopen maanden bezoek vanuit het programma SMITZH en hun gemeente. Lotte de Groen (SMITZH) en Ramon Put (gemeente Vlaardingen) gingen met de bedrijven in gesprek over het vernieuwen van hun productieprocessen. Eric Vergeldt van Metaltop was één van die ondernemers. Met elkaar vertellen zij over de waarde van hun kennismaking.

 “Metaltop ontvangt SMITZH en gemeente Vlaardingen” is geblokkeerd	 Metaltop ontvangt SMITZH en gemeente Vlaardingen

Hoe het begon

Ramon Put is accountmanager Economische Zaken en daarmee eerste aanspreekpunt voor ondernemers in zijn gemeente. Toen hij vanuit de MRDH (Metropoolregio Rotterdam-Den Haag) de tip kreeg om ondernemers te wijzen het programma SMITZH, ging hij direct aan de slag. “SMITZH is een mooi programma met de potentie om de concurrentiepositie van maakbedrijven te versterken. Als gemeente wil je je ondernemers zo goed mogelijk bedienen. Ik maakte een selectie van bedrijven voor wie dit interessant zou kunnen zijn. Ik wilde graag persoonlijk langsgaan bij die bedrijven die hier wat aan zouden kunnen hebben.”

Eric Vergeldt van Metaltop, een bedrijf dat vooruitstrevende slijtage- en corrosie-oplossingen aanbiedt in diverse industrietakken zoals de scheepvaart, chemie en offshore, was één van die ondernemers. Hij beaamt dat de aanpak van SMITZH en de gemeente voor hem de juiste insteek was: “Er zijn zoveel events en websites over smart manufacturing en innovatie. De opzet is grootschalig en breed. Mijn bedrijf, gespecialiseerd in thermisch spuiten, zit in een dusdanige niche, dat ik liever niet te veel tijd steek in dit soort zaken. Voor een gericht persoonlijk gesprek over mijn productie en productie-uitdagingen, had ik wel interesse. Daar kan ik de diepte in die ik zoek.”

Kennismaken met Metaltop

Tijdens het eerste bezoek van SMITZH en de gemeente kreeg Eric de gelegenheid om uitgebreid te vertellen over zijn bedrijf en de uitdagingen waar hij een oplossing voor zoekt. Metaltop is gespecialiseerd in het thermisch spuiten en aanbrengen van keramisch materiaal op ander materiaal om het slijtvast en corrosiebestendig te maken. Het bedrijf repareert beschadigde oppervlakken, brengt coatings aan op bestaande onderdelen en produceert volledig nieuw gecoate onderdelen. Als je over de productievloer bij Metaltop loopt, zie je draai- en freesbanken. Overal liggen onderdelen variërend van enkele centimeter tot zuigerstangen van zo’n 15 meter lang. Poederdeeltjes die smelten in de vlam van het spuitpistool treffen op het werkstuk en slaan plat als kleine pannenkoeken. Vele elkaar overlappende pannenkoeken tezamen vormen uiteindelijk de beschermende deklaag. Medewerkers zijn bezig met het afplakken en spuiten van coating; ruwe oppervlaktes worden glad geslepen; en grote bonken staal worden bewerkt tot glanzende en slijtvaste onderdelen in de meest bijzondere vormen.

 

Voorbeeld: Glasfabriek in Leerdam

Zo’n bijzondere vorm is bijvoorbeeld een stuk van een glasgoot. In glasfabrieken worden de net geblazen glasdruppels via goten van de ene ruimte naar de andere getransporteerd. De glasdruppels zijn erg heet en tasten daarmee de glasgoten aan. Een beschermlaag kan dit proces vertragen. Met een coating van Metaltop blijft de laag tenminste vijf keer langer zitten. Voor de glasfabriek in Leerdam verzorgt Metaltop de coating.

Inzet van robots

Het aanbrengen van de coatings is een smerig, gevaarlijk, intensief en precies klusje. Eric: “De hoeveelheden licht en stof die vrijkomen, daar wil je je medewerkers liever niet aan blootstellen.” Om die reden worden bij Metaltop sinds 2010 zoveel mogelijk robots gebruikt. Die robots moeten echter wel door mensen geprogrammeerd worden. Eric: “En daar zit nu precies onze uitdaging. De meeste onderdelen zijn rond en recht. Als je die draait, zijn ze met een eenvoudige programmering door een robot te bespuiten. Maar sommige onderdelen zoals de goten bij de glasfabriek hebben een zeer bewerkelijke vorm met allerlei uitstulpingen en ongelijke zijdes. Het programmeren voor dat soort onderdelen moet handmatig van punt naar punt en dat kost veel tijd. Omdat we vaak werken met kleine oplages of zelfs enkelstuks, is het niet rendabel.”

In gesprek met fieldlabs van SMITZH

De uitdaging van Eric is er één waarin Lotte graag meedenkt. Zij heeft een groot netwerk van partijen die goed in kunnen schatten of hier al een oplossing voor (te bedenken) is. In dit geval raadde Lotte Eric aan met fieldlab RoboHouse en RAMLAB in gesprek te gaan. Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren rondom een bepaald thema. RoboHouse uit Delft is gespecialiseerd in cognitive robotics en RAMLAB uit Rotterdam in ondemand 3D-metaalprinten.

RoboHouse weet dat het de wens is van meerdere bedrijven om methodes te ontwikkelen voor robots die dan via een pad om het product heen draaien om zelf het (beschadigde) oppervlak kunnen berekenen waardoor er minder programmeerwerk nodig is. Een oplossing blijkt momenteel nog te ver weg en de ontwikkeling te groot en te risicovol voor RoboHouse en Metaltop om nu samen op te pakken.

Bij RAMLAB vond Eric inspiratie uit de software voor lastechnieken om te 3D-printen. Voor ieder uniek ontwerp moeten daar ook robots voor geprogrammeerd worden. In het ultieme geval zijn robots intelligent en maken ze zelf een analyse, genereren ze een programma en voeren ze dat vervolgens uit. Dit zou heel interessant zijn voor Eric om in te zetten bij reparatiewerkzaamheden. Na een gesprek bij RAMLAB bleek dat hun software op dit moment waarschijnlijk nog te bewerkelijk is om in te zetten. Maar de parallel tussen 2D spuiten en 3D-printing software staat nu wel op Eric zijn netvlies. Lotte: “De techniek verandert snel. Over een paar maanden kan dit waarschijnlijk al weer goedkoper waardoor het misschien ook voor Eric interessant wordt. Het is goed dat hij zich hier nu al op oriënteert. Zodra de techniek dan iets volwassener is, of we vinden meerdere bedrijven die hier op in willen zetten, kunnen we hier gelijk mee experimenteren, bijvoorbeeld met de glasgoten van Metaltop.”

En nu?

Ramon: “Eric heeft nog geen concrete oplossing voor zijn probleem. Maar we hebben hem wel verder geholpen: net dat stukje bewustwording van wat er met digitalisering mogelijk is, zorgt er misschien wel voor dat hij straks een groot voordeel op zijn concurrenten behaalt.” Lotte: “En dat is precies waar het programma SMITZH voor bedoeld is: het verkennen van je mogelijkheden op een laagdrempelige manier met de hulp van experts.” De komende periode plannen Ramon en Lotte meerdere terugkeerbezoeken om samen met de Vlaardingse ondernemers door te nemen welke mogelijkheden er liggen.
Wilt u ook een persoonlijk gesprek met experts of zou u vanuit uw gemeente graag gezamenlijk met SMITZH een tour doen? Neem dan contact op met Anton Duisterwinkel, programmamanager SMITZH.