Programma Energie & Klimaat

12 regionale innovatieprojecten aan de slag met Energie en Klimaat

Is het mogelijk duurzaam en schaalbaar drinkwater uit zee te…
Maritime Delta Decommissioning van offshore wind parken

Communitysessie ‘Decommissioning van offshore wind parken’ trekt veel belangstelling

Nu de windenergie door ons land stroomt en de ontwikkeling van…

Captain AI ontvangt UNIIQ-investering voor ontwikkeling autonoom varen

Captain AI, ontwikkelaar van software om veilig autonoom te kunnen…

Green Deal ondertekend: maritieme sector stelt ambitieuze verduurzamingsdoelstellingen

De vertegenwoordigers van verscheidene Nederlandse maritieme…

Brandstofkosten voor schepen stijgen met 50% in minder dan 200 dagen

We4Sea lanceert nieuwe  software update – accurate en real-time…
ROTTERDAM PORT FUND EN NIBC BANK INVESTEREN IN LNG-TANKSTATION OPERATOR ROLANDE

Rotterdam Port Fund en NIBC Bank investeren in LNG-tankstation operator Rolande

Investeerder Rotterdam Port Fund en NIBC Bank hebben gezamenlijk…

TerugblIQ 2018 / InnovationQuarter begeleidt recordaantal bedrijven bij vestiging in Zuid-Holland

InnovationQuarter was in 2018 betrokken bij 53 (buitenlandse) bedrijven die een nieuwe vestiging openden of bestaande activiteiten uitbreiden in Zuid-Holland. Onze regio trok vorig jaar met name hoogwaardig technologische bedrijven aan zoals het Chinese GenScript, Canadese Magnet Forensics en Amerikaanse GE Healthcare. De komende jaren zorgen deze 53 bedrijven samen voor ruim 1.100 banen en investeren ze 214 miljoen euro in de regio. Dit is het grootste aantal bedrijven in het vijfjarig bestaan van InnovationQuarter. In 2017 landden er 50 buitenlandse bedrijven met onze hulp.

Nieuwe stimulans voor Zuid-Hollandse innovaties

Provincie Zuid-Holland biedt meer innovatieve projecten de kans om gebruik te maken van de regeling cofinanciering EFRO Zuid-Holland. Daarnaast stelt de provincie middelen beschikbaar voor fieldlabs binnen de thema’s, verduurzaming van de procesindustrie, vertical farming, e-health, medische instrumenten en airport technologie binnen het operationele programma Kansen voor West II.

Maritime Delta Diner brengt top maritieme sector samen

Regionale samenwerking loont! Dat werd duidelijk tijdens het jaarlijkse Maritime Delta Diner met de aanwezigen executives, bestuurders en directeuren dat plaatsvond op 11 februari bij GustoMSC in Offshore Valley Schiedam.

Al gamend oefenen met een schip dat nog gebouwd wordt

Klanten meerwaarde bieden door digitale dienstverlening, dat klinkt mooi. Maar Gerbert Smits van Virtek krijgt nog weinig handen op elkaar voor zijn baanbrekende idee: 3D-simulaties waarmee klanten van scheepsbouwers al tijdens het maakproces kunnen oefenen met hun dure, nieuwe schip. Is er dus geen verdienmodel voor extra service door maakbedrijven?

Meer buitenlandse bedrijven investeren in Nederland: 10.000 extra banen

372 buitenlandse bedrijven zoals Giant, Timberland en DAZN zorgden in 2018 voor 9.847 extra banen in Nederland. Samen waren deze bedrijven goed voor 2,85 miljard euro aan investeringen in onze economie. Deze banen en investeringen zijn binnengehaald door het collectief Invest in Holland dat bestaat uit de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap voor buitenlandse investeringen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), haar regionale partners (waaronder ook InnovationQuarter) en Nederland Distributie Land. Een jaar eerder, in 2017, investeerden 357 bedrijven 1,67 miljard euro in ons land.

De Nederlandse en Belgische baggerindustrie: een toekomstverkenning

De baggerindustrie in Nederland en België heeft nog altijd een sterke internationale positie, maar de visie op concurrentie en innovatie moet opnieuw bekeken worden om ook in de toekomst nog relevant te blijven.

Nederlandse offshore windbedrijven bundelen krachten aan de Amerikaanse Oostkust

Vijf windturbines met een totaal vermogen van dertig megawatt. Dat is op dit moment de totale capaciteit van windenergie op zee in de Verenigde Staten. Het zal niet lang duren voor hier verandering in komt. De komende jaren komt er volgens de huidige plannen al ruim 25 gigawatt bij in de vorm van grote windparken aan de Amerikaanse Oostkust. De staat Massachusetts neemt de koppositie in.

Cross-sectoraal zoeken naar slimmer onderhoud tijdens Dare2Cross | Botox your assets

De goedkoopste manier om installaties te onderhouden? Simpel, helemaal geen installaties bezitten! Deze - en nóg betere - oplossingen kwamen aan bod tijdens Dare2Cross | Botox your assets op 18 oktober in RDM in Rotterdam. De bijenkomst was georganiseerd door iTanks en InnovationQuarter, samen met Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Maritime delta. De behandelde cases waren van Asset.Insight., gemeente Rotterdam, Vitens in samenwerking met IRM Smart Pipeline Data en Vopak.

Pilot blockchain in de binnenvaart van start

Zo’n 100 documenten per reis worden er vervoerd in de binnenvaart. Allemaal papieren administratie. Er is daardoor vrijwel geen realtime informatie aan boord, noch in de terminal, over of een schipper wel voldoet aan de EU-eisen. Controleurs en handhavers moeten aan boord komen en al varend hun controles uitvoeren. InnovationQuarter start daarom een blockchain-pilot in de binnenvaart samen met Blocklab, Capptions, Shipping Factory, Neska Containerline en ILT. In deze pilot zetten de partijen de eerste stappen richting één digitaal platform waarin alle documenten voor transport in de binnenvaart veilig worden weggezet.