Terug naar overzicht

Nieuwe kansen voor door Brexit geraakte bedrijven

Brexit Adjustment Reserve (BAR)  Europese steunregeling voor ondernemers die getroffen zijn door Brexit

Ben je zakelijk getroffen door Brexit? Dan vraagt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) je om jouw bedrijf aan te melden voor het EU-Handelsprogramma. “We zetten 32 miljoen euro in om ondernemers die geraakt zijn door Brexit te ondersteunen bij hun internationale ambities,” aldus Marijn Leijten van RVO.

Over het EU-Handelsprogramma

Het doel van het EU-Handelsprogramma is om getroffen ondernemers te ondersteunen bij het verbreden van hun afzetmarkten. Daarvoor is 32 miljoen euro beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve, kortweg de BAR. Dit is een Europese steunregeling voor ondernemers die zakelijk zijn benadeeld door Brexit . RVO voert de BAR-regeling uit namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarbij zet RVO ook de netwerken en expertise in van partners binnen Trade  &  Innovate  NL, de branche- en sectororganisaties en Nederlandse posten in het buitenland.

Het EU-Handelsprogramma is het eerste onderdeel van de BAR dat beschikbaar is voor het Nederlandse bedrijfsleven.

“We vinden het belangrijk dat de dienstverlening die we aanbieden relevant is en impact heeft. De stip aan de horizon is dat je straks ook in andere landen succesvol zakendoet.” 

– Marijn Leijten, programmamanager bij RVO

Wat is de Brexit Adjustment Reserve (BAR) en waaruit bestaat het?

Het EU-Handelsprogramma is onderdeel van de Brexit Adjustment Reserve, een steunreling vanuit de Europese Unie. Het programma is bij uitstek interessant voor ondernemers die na of naast het Verenigd Koninkrijk nieuwe markten willen onderzoeken en betreden. Het is gericht op ondersteuning bij internationaal zakendoen: deze regeling is open vanaf 16 mei 2022 tot eind 2023.

Aanmelden met documenten uit administratie

Je kunt als ondernemer toegang krijgen tot het EU-Handelsprogramma wanneer je kunt aantonen dat je al voor 31 januari 2020 zakendeed met het Verenigd Koninkrijk. RVO vraagt je om met enkele documenten uit je bestaande administratie te onderbouwen dat je zakelijk bent geraakt door Brexit.

Meld je aan online via RVO. Heb je vooraf alle documenten verzameld die je nodig hebt? Dan duurt het invullen van het aanmeldformulier ongeveer 5 minuten. Nadat je het formulier hebt verstuurd, krijg je binnen 14 dagen bericht of je wordt toegelaten tot het programma.

Voor ondernemers die zich afvragen wat meedoen aan het programma hen verder gaat kosten, kan Leijten duidelijk zijn:

“Tijd, reiskosten en aandacht die je normaal ook steekt in de ontwikkeling van jouw business. Dat is wat jij nodig hebt om zoveel mogelijk uit het EU-Handelsprogramma te halen. Maar voor diensten en activiteiten die jou anders duizenden euro’s zouden kosten, betaal je als deelnemer niets.”

Heb je vragen over het EU-Handelsprogramma?

Neem gerust contact met ons op.

Projectmanager BAR
+31 6 574 49 152
arwa.mukhtar@innovationquarter.nl

Nieuwsbrief