Nieuwe digitale toepassingen mogelijk door uitrol open glasvezelnetwerk Den Haag
T-Mobile, Primevest Capital Partners en VolkerWessels Telecom kondigden afgelopen dinsdag hun samenwerking aan met de gemeente Den Haag om een open glasvezelnetwerk uit te rollen. Vanaf juni gaat de aanleg van start voor het aansluiten van 30.000 woningen en 3.000 kantoren in de wijk Segbroek. Dit betekent sneller internet en betere verbindingen. De keuze voor een open model met toegang voor derden, is onderscheidend. Zo kan iedereen straks nieuwe 5G- en Smart City-toepassingen ontwikkelen. Hierdoor versnelt de kans op bruikbare innovaties voor overheden, bedrijven en burgers.
Samen sterk
Investeerder Primevest Capital Partners neemt de investering voor de aanleg van het netwerk op zich. T-Mobile gaat diensten leveren over het netwerk maar ook andere telecombedrijven mogen hun diensten over het netwerk aanbieden. VolkerWessels Telecom neemt de daadwerkelijke aanleg en het langjarige onderhoud en beheer van het glasvezelnetwerk op zich. Het is de eerste keer dat een groot telecombedrijf in Nederland een deel van haar infrastructuur door een externe investeringspartner laat investeren.
“De gezamenlijke uitrol biedt voordelen voor alle stakeholders. Eindgebruikers profiteren van aantrekkelijke prijzen, de telecomproviders profiteren van aantrekkelijke tarieven voor netwerktoegang en de investeerders profiteren ten slotte van de hogere bezettingsgraad. Door toekomstgericht en innovatief aan te leggen, kunnen we de bouwwerkzaamheden tot een minimum beperken en daar profiteert de hele stad Den Haag van, maar zo snel mogelijk ook de rest van de provincie Zuid Holland.” – Heimen Visser, Fund Manager bij Primevest en sinds 2016 betrokken bij de Roadmap Next Economy
Randvoorwaardelijk voor realisatie Roadmap Next Economy
De uitrol van het open glasvezelnetwerk is een grote stap in de realisatie van de Roadmap Next Economy, de langetermijnvisie van de regio. In combinatie met een 5G-netwerk en zogenaamde smart public nodes (stadsobjecten uitgerust met allerlei sensoren, thermometers, microfoons en camera’s) kan glasvezel de transitie naar een digitale economie aanzienlijk versnellen. Deze infrastructuur is randvoorwaardelijk om een verbonden samenleving te creëren waarin mensen, huizen, bedrijven, vervoersmiddelen en apparaten realtime met elkaar kunnen samenwerken.
“De gemeente Den Haag is ontzettend blij met deze vruchtbare samenwerking. Het consortium biedt onze stad een ultramoderne digitale infrastructuur, waarvan zowel burgers als bedrijven profiteren. We verwachten dat dit de innovatie van telecommunicatieservices in onze stad zal versnellen.” – Richard de Mos, wethouder Economie, Sport en Buitenruimte
In veel buitengebieden is glasvezel allang toegepast, maar in grote steden gaat de aanleg nog maar langzaam. Ook in kleine, verspreide delen in Den Haag werd al gebruik gemaakt van glasvezel. Echter alleen door schaalvergroting en samenwerking is het mogelijk om optimaal te profiteren van de snelheid en kwaliteit die het netwerk biedt. Mogelijke toepassingen worden immers eerder ontwikkeld als een grote groep afnemers er gebruik van kan maken.
Mogelijke toepassing: slimme straatverlichting
Een beter netwerk vergroot de economische ontwikkeling van de regio; maar kan ook sociale impact hebben. Zo kan met het nieuwe glasvezelnetwerk bijvoorbeeld gewerkt worden aan het toepassen van slimme straatverlichting. De lantaarnpaal dient dan als smart public node. Hierin worden lampen, sensoren en het netwerk aan elkaar gekoppeld. De verlichting kan daardoor dynamischer schakelen dan nu. Als er veel auto’s met verlichting aan rijden, kan de straatverlichting gedimd worden. Beter voor het milieu. ’s Nachts kan de verlichting helemaal uit; behalve als er iemand op straat loopt. Dan kan er juist plaatselijk een warm licht aangezet worden, om een gevoel van veiligheid te creëren. Ook kun je denken aan sensoren in de lantaarnpalen, die de drukte op straat meten of luchtkwaliteit en geluidsoverlast inzichtelijk maken.
Vervolgstappen
De uitrol van het netwerk in de wijk Segbroek begint in juni. Als het model succesvol blijkt, sluiten de drie partijen een verdere samenwerking niet uit.
Meer weten?
Wilt u meer meten over de ontwikkelingen op het gebied van digitale infrastructuur in de regio? Of heeft u specifieke ideeën voor digitale toepassingen met een grote maatschappelijke impact? Neem gerust contact met ons op.